News International Sl Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό

Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό

Η υπόθεση Ασάνζ γνώρισε σήμερα μια εντυπωσιακή ανατροπή με την απόφαση της Σουηδίας να θέσει στο αρχείο την έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του.
 
Το σουηδικό σκέλος αυτής της σουηδικής σάγκα βρίσκει στο σημείο αυτό τον επίλογό του, έπειτα μια έντονη μάχη διαδικασιών και επικοινωνίας τα διακυβεύματα της οποίας ξεπερνούν κατά πολύ το πλαίσιο αυτής της υπόθεσης στη Στοκχόλμη.
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό, καταγγέλλει έναν ελιγμό προκειμένου να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κινδυνεύει να διωχθεί για τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
 
Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε τον Απρίλιο πως η σύλληψή του αποτελούσε «προτεραιότητα». Και σύμφωνα με τα μμε που επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να καταθέσουν έναν φάκελο κατηγοριών.
 
Ενώπιον των δημοσιογράφων στη Στοκχόλμη, η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι ανακοίνωσε πως«αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό» και ζήτησε την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο ο πληροφορικός από την Αυστραλία προσπαθούσε από το 2010 να ακυρώσει.
 
Η δικαστής εξήγησε ότι αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.
 
«Όλες οι πιθανότητες να προωθηθεί η έρευνα εξαντλήθηκαν και δεν φαινόταν πλέον αναλογικό να διατηρηθεί ούτε το αίτημα προσωρινού περιορισμού του Τζούλιαν Ασάνζ ούτε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», δήλωσε.
 
«Είναι μια πλήρης νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε το επιθυμεί», δήλωσε ένας από τους σουηδούς δικηγόρους του Ασάνζ, ο Περ Σάμουελσον. «Είναι φυσικά ευτυχισμένος και ανακουφισμένος. Αλλά επικρίνει το γεγονός ότι αυτό κράτησε τόσο πολύ», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο SR.
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του όπου εμφανίζεται χαμογελαστός. Για τον Κριστόφ Μαρσάντ, μέλος της νομικής ομάδας του πρώην χάκερ στις Βρυξέλλες, «ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν θύμα κατάχρησης μιας τεράστιας διαδικασίας» και ο τερματισμός των ερευνών στη Σουηδία «σηματοδοτεί το τέλος του εφιάλτη του».
 
Η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ωστόσο αμέσως ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει πως είναι «υποχρεωμένη» να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αν αυτός βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού, επειδή παραβίασε το 2012 τους όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Στον λογαριασμό του στο Twitter, το WikiLeaks σημείωσε το γεγονός αυτό. «Η Βρετανία ανακοινώνει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ ό,τι κι αν συμβεί και αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι έχει ήδη λάβει αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
 
Ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, η κοπέλα που κατηγορούσε τον Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει σε μία διάσκεψη των WikiLeaks στη Στοκχόλμη μερικές ημέρες νωρίτερα, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του στις 20 Αυγούστου του 2010. Τον κατηγορεί ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της χωρίς προφυλάξεις ενώ κοιμόταν τη νύχτα της 16ης προς 17η Αυγούστου.
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει πως η νεαρή γυναίκα είχε συναινέσει, επιθυμώντας να έχει σεξουαλική σχέση μαζί του και αποδεχόμενη να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. «Είμαι εντελώς αθώος» έγραφε ο πληροφορικός σε ένα μήνυμα κατά την αναμετάδοση των δηλώσεών του στον εισαγγελέα του Ισημερινού.
 
Η έρευνα έπασχε από ατελείωτες διαδικαστικές περιπλοκές από την αρχή, με την υπεράσπιση να έχει πολλαπλασιάσει τις προσφυγές προκειμένου να πετύχει να σταματήσουν οι διώξεις.
 
Η σουηδική δικαστική ανάκριση, που είχε καθυστερήσει κυρίως λόγω της άρνησης του Ασάνζ να δώσει κατάθεση στη Σουηδία, είχε πάρει τόσο χρόνο ώστε η προσφυγή μιας άλλης νεαρής γυναίκας για φερόμενη σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή, το 2010, τέθηκε στο αρχείο χωρίς να υπάρξει συνέχεια και παραγράφηκε το 2015.
 
Η κατηγορία του βιασμού θα παραγραφεί το 2020. Ο Ισημερινός, που χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ, κατήγγειλε μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε επιστολή του προς τη σουηδική κυβέρνηση, «την ολοφάνερη έλλειψη προόδου» στην έρευνα.
 
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η διαπίστωση πως έξι μήνες μετά την ακρόαση στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σουηδική εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τη δικαστική κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ», διαμαρτυρόταν στην επιστολή αυτή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού.
 
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Top