News Greece SL LIVE: Σοβαρά επεισόδια στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

LIVE: Σοβαρά επεισόδια στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Με σοβαρά επεισόδια και ρίψη δακρυγόνων σημαδεύτηκε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα.

Κατά εκατοντάδες έφταναν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές στην Αθήνα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Για πάνω από 600.000 διαδηλωτές έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Στέργιος Καλόγερος, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα και διαδηλωτές από την Κρήτη.

Εξω από τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν κληθούν να ψηφίσουν οι «300» -έως το τέλος της εβδομάδας- οι πολίτες δίνουν τη δική τους ψήφο: «Οχι». 

Να σημειωθεί ότι τεταμένο είναι το κλίμα στο Σύνταγμα όπου αυτή την ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το συλαλλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξάλλου προηγουμένως στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

Με τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή έχει πλημμυρίσει από νωρίς το πρωί η πλατεία Συντάγματος για το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Το εμβατήριο αυτό συνόδευσε την προεδρική φρουρά όταν εμφανίσθηκε στη συμβολή της Β. Σοφίας με την Αμαλίας με προπομπό την μπαντα του Πολεμικού Ναυτικούγια τη μεγάλη αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Παρόντες και εκατοντάδες νέοι από Χριστιανικά σωματεία Θεσσαλονίκης που άναψαν μπλε φωτοβολίδες για να δηλώσουν την παρουσία τους ενώ με ελληνικές σημαίες στα χέρια έδωσαν το «παρών» νέοι από τις Σέρρες.

Από τα ξημερώματα τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να μπαίνουν στην Αττική τόσο από την Αθηνών - Λαμίας, όσο και από την Πελοπόννησο. Από την Κρήτη και τα άλλα νησιά χιλιάδες διαδηλωτές φθάνουν για να ενώσουν τη φωνή τους για τη Μακεδονία στην καρδιά της Ελλάδας.

Στις Αφίδνες από νωρίς καταφθάνουν εκατοντάδες πούλμαν από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι την 1 το μεσημέρι , σύμφωνα με τους υπευθύνους της Νέας Οδού, είχαν περάσει 300 λεωφορεία. Στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτά πηγαίνουν στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη» και από εκεί στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Οι διαδηλωτές τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ περιμένουν τη μεταφορά τους που μέχρι στιγμής γίνεται χωρίς προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής τέθηκαν σε εφαρμογή από την ΕΛ.ΑΣ. τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Συνολικά 2.000 αστυνομικοί θα πάρουν μέρος στα μέτρα ενώ τα drones της αστυνομίας και το ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, αυξημένα μέτρα φύλαξης της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, με βασική εντολή να σφραγιστεί κάθε σημείο γύρω από τα δυο κτήρια που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Απόφαση της αστυνομίας είναι να παραμείνουν κλειστοί από νωρίς το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστημίου και Σύνταγμα.

Δείτε στι Sigmalive λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

 

Please enable javascript for Live Updates Support!

Top