News Greece SL Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με 151 «Ναι»

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με 151 «Ναι»

Ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. «Όχι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ψήφισαν 148, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Τόσο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης όσο και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που διεγράφησαν πρόσφατα από τους ΑΝΕΛ ψήφισαν ναι με επιστολική ψήφο.

Μεγάλο στοίχημα ωστόσο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να καταφέρει να βρει τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών, για να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη (15/1) Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και σήμερα (16/1) συγκρούστηκαν σε υψηλούς τόνους με φόντο τη ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τσίπρας: Η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες

Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες, είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε.
 
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε. Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις, τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».
 
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλεκοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.
 
«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.
 
Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».
 
«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.
 
«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω - αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».
 
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.
 
«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.
 
 
«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».
 
«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
 
«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;
 
Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.

Mητσοτάκης: "Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας"

Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσιπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης
 
Ποτέ κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη. Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της
 
Στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή.
 
Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα - και η ΝΔ - το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις.
 
Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματά σας, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης .
 
Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ποιος ζητά τα ρέστα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας;, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης .
 
Η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση κ. Τσίπρα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πάνος Καμμένος: "Λέω όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος "Μακεδονία" να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος"

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη συμφωνία των Πρεσπών.
 
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος είπε ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης δεν αφορά στον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με το δίλημμα που «λανθασμένα έχει φέρει ο κ. Τσίπρας για το αν συμφωνούμε ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών».
 
«Λέω όχι στη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πάγια θέση του, την οποία είχε και κατά τη συζήτηση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τον Κώστα Σημίτη, «όπου έγινε το πρώτο μεγάλο έγκλημα με την παραχώρηση, έστω και προσωρινή, του όρου "Μακεδονία" από τη Βουλή των Ελλήνων».
 
Είπε ότι διαφώνησε και το 2007 με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, όπως και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της κυβέρνησης, επίσης για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes.
 
Τόνισε ότι πάγια θέση και του ιδίου και των ΑΝΕΛ είναι η όποια λύση να συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992, «που δεν έχει ανατραπεί ποτέ» και σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό κράτος δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία"».
 
Είπε ότι στη Βουλή συγκρούονται τρεις διαφορετικές απόψεις: Εκείνη της συμπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που δέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών, η δεύτερη της ΝΔ, «όπως εκφράζεται από την ηγεσία της που συμφωνεί με την παραχώρηση του όρου "Μακεδονία" και erga omnes» και η τρίτη είναι η θέση που εκφράζουν οι ΑΝΕΛ και «προσφάτως ο κ. Λεβέντης».
 
Ο κ. Καμμένος είπε ότι στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν, δεν θα συμφωνήσουν και δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση που θα παραδίδει τον όρο "Μακεδονία".
 
«Η διαβεβαίωση την οποία είχαμε τον Ιούνιο και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά ήταν ότι η συμφωνία θα έλθει μετα τις εκλογές. Και τελικά αυτό άλλαξε με τη διαβεβαίωση του Νοεμβρίου ότι η συμφωνία αυτή θα έλθει για συζήτηση και θα ξανασυζητήσουμε το θέμα με τον πρωθυπουργό μετά τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας «έχουμε δύο φορές αλλαγή της στάσης του κυβερνητικού εταίρου έναντι ημών».
 
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε δύο κείμενα με το πρώτο να αφορά άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους της ΝΔ στις 8 Μαΐου 2017 με ερώτηση στον τότε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, όπου αναφέρεται, ότι «ο ίδιος ως ΥΕΘΑ δεν θα δεχόταν τον όρο "Μακεδονία" και όπου ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την ερώτηση "αναγνωρίζουν ιθαγένεια σλαβομακεδονική στους Σλάβους των Σκοπίων».
 
Στο συγκεκριμένο κείμενο η ΝΔ ερωτούσε τον ΥΠΕΞ Κοτζιά, είπε, «αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ποιά είναι η επίσημη θέση της χώρας για την ονομασία της πΓΔΜ, εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που αναφέρει το ΥΕΘΑ».
 
Το δεύτερο κείμενο αφορά στην απάντηση των ΑΝΕΛ στην από 15 Οκτωβρίου 2015 επιστολή του Ν. Κοτζιά στα κόμματα σχετικά με τις θέσεις τους για το ζήτημα της πΓΔΜ, στην οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απάντησαν επισημαίνοντας ότι πάγια θέση τους είναι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 για μη χρήση του όρου "Μακεδονία", ενώ αν η θέση αυτή πρόκειται να αλλάξει πρέπει να προηγηθεί εκ νέου σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ.
 
Ο κ. Καμμένος παραθέτοντας στοιχεία για τον συσχετισμό εντός του Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η ΝΔ, είπε «ότι κι αν ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα κέρδιζε», ενώ στάθηκε κυρίως στο ότι αν οι ΑΝΕΛ «έριχναν» την κυβέρνηση, τότε «θα ερχόταν ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί σύνθετη ονομασία erga omnes δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία"».
 
Πρόσθεσε ότι αν οι ΑΝΕΛ απέσυραν τότε την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, η χώρα δεν θα είχε βγεί από τα μνημόνια, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είχε δοθεί, το ποσοστό της ανεργίας δεν θα είχε μειωθεί, η αύξηση των εξαγωγών δεν θα είχε σημειωθεί, δεν θα υπήρχε καμία πρόνοια για τους ανασφάλιστους και η χώρα δεν θα είχε ανακτήσει την κυριαρχία της.
 
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του είπε ότι άλλοι τον ακολουθούν και άλλοι τον εγκαταλείπουν, ενώ εκείνο που ο ίδιος μέμφεται είναι ότι «κάποιοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης» τους οποίους και διέγραψε.
 
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό στη βάση μιας έντιμης συμφωνίας να μην παραμείνουν υπουργοί στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ μερικοί εκ των οποίων δεν είναι κάν εκλεγμένοι.
 
Επανερχόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «μέχρι να έλθει εδώ» έχει «περάσει» από συνταγματικά ανομήματα, καθώς δεν έχει την υπογραφή του Προέδρου της πΓΔΜ, ενώ συνιστά και παραβίαση της θέλησης του γειτονικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη γείτονα και επιπλέον «επιβαρύνεται» και με τις ψήφους κάποιων Αλβανών μειονοτικών με όλα αυτά τα θέματα να περιγράφονται στην αναφορά στον ΟΑΣΕ.
 
Είπε ακόμα ότι η συμφωνία που η κυβέρνηση θέλει να φέρει εδώ «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπέγραψε ο Κοτζιάς» και αντί να προχωρήσει με πολιτική παρρησία και τόλμη στην κύρωση της συμφωνίας κατόπιν δημοψηφίσματος επιδιώκει να εγκλωβίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
 
Χαρακτήρισε τη συμφωνία αντεθνική, αντισυνταγματική «γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα των Σκοπίων και εκβιάστηκε η βούληση της πλειοψηφίας του λαού και του κράτους αυτού», αντιδημοκρατική «γιατί δεν υπήρχε εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και ούτε ρωτήθηκε η γνώμη του ελληνικού λαού» και αντιπροοδευτική «γιατί το 80% του ελληνικού λαού την απορρίπτει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Επειδή αυτή η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά παραπλανητική είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε, και στηρίξαμε με εντιμότητα, καθαρότητα και ευθύνη» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
 
Τέλος ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε «μην προχωρήσετε σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κατά παράβαση των άρθρων του συντάγματος γιατί θα έχετε τεράστια ευθύνη».
 
Θεοδωράκης: "Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών"

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας πριν από λίγο στην ομιλία του στη Βουλή ότι καταψηφίζει μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε επίσης ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, απ άλλα κόμματα, αρνούνται να εξηγήσουν τη ψήφο τους.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως η ψήφος των βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ είναι ψήφος μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης . « Πρόκειται για ντεμέκ με κουστούμια κι όχι με φουστάνια», συμπλήρωσε.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νόμισε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση η οποία οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.

Κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιτρέπεται να αλλάζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα όσοι βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και χαρακτήρισε γελοιότητες την αφισοκόλληση εναντίον βουλευτών που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. « Έχουμε και εθνικιστές κουκουλοφόρους», επεσήμανε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας διερωτήθηκε αν νοιάζεται κανείς για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Αξίζουμε μια Ελλάδα αλλιώς, το Ποτάμι θέλει μια Ελλάδα αλλιώς κι ο λαός θα πρέπει άμεσα να κληθεί να αποφασίσει. Να μπει ένα τέλος σ΄αυτή τη κατάσταση που ζούμε. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Βασίλης Λεβέντης: «Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί»

«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».

Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».

Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσει αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία.

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ,ακόμα και την τοποθέτηση Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό ο δικαστής και ο ένστολος να παίρνει σύνταξη και την ίδια μέρα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο».

«Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:« Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού».

Top