News Greece SL Τσίπρας προς Μέρκελ: Οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν

Τσίπρας προς Μέρκελ: Οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν

Σήμερα εξερχόμαστε από την κρίση οριστικά, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.               

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους", επισήμανε.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας.

"Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας", τόνισε και εξήγησε: "Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο".

Επισήμανε, όμως, ότι "μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης" και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

"Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης", τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

"Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα", επισήμανε και πρόσθεσε:

 

"Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.

Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου".

"Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος", είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

"Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

"Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές", είπε.

Α. Μέρκελ: Πράγματι κλείνει ένας κύκλος

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός κλαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.
 
Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ
 
Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.
 
Για τις ευρωεκλογές στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ελληνογερμναικές σχέσεις
 
Στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με έμφαση στην αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην εμβάθυνση πολιτικών υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αναφέρθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.
 
Κυπριακό
 
Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
 
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε προς την κ. Μέρκελ την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της γείτονος, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Το εν λόγω ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο ειδικά σε μια περίοδο όπου στην περιοχή «διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρά σε εξορύξεις, όντας απολύτως μέσα στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Κατά τις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε μια νέα φάση. Αναφέρθηκε και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις, παρά τη δοκιμασία που αυτές υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.
 
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
 
Σημείωσε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της επώδυνης περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, και οι δύο χώρες κλήθηκαν να ξεπεράσουν εκατέρωθεν στερεότυπα, όπως αυτά του «αυταρχικού Γερμανού» και του «τεμπέλη Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που «μολονότι δύσκολες, παραμένουν απαράγραπτες εκκρεμότητες της ιστορίας», όπως είπε.
 
«Σήμερα η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον κοινό βηματισμό στον οποίο συντάσσονται Ελλάδα και Γερμανία ως προς την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από «φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, την απομόνωση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό».
 
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
Παραδεχόμενος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στον ίδιο και την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ζήτημα του προσφυγικού βρέθηκαν και οι δύο σε «κοινό μετερίζι μάχης», προκειμένου να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, που να αντιμετωπίζει την άνιση κατανομή των βαρών του υφιστάμενου συστήματος.
 
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, συζήτησαν και για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, και ειδικότερα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτήν την κατεύθυνση.
 
«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω ότι αποτελεί μια συμφωνία πρότυπο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις –χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου– είναι εφικτές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας που συμφωνήσαν οι δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε και την απόφαση να είναι η Γερμανία τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 2020.
 
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ, αναφέρθηκε στη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής σκληρών δημοσιονομικών μέτρων στη χώρα.
 
Ιδιαίτερα σημαντική, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της κ. Μέρκελ, ήταν η υποστήριξη που εξέφρασε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως είπε.
 
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Διαμορφώνεται ένα σαφές πλαίσιο σχέσεων. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η "Βόρεια Μακεδονία", αλλά όλη η Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
 
Ερωτηθείσα για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανταλλαγμάτων που άντλησε στο επίπεδο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας προκειμένου να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ, αφού διευκρίνισε ότι δεν θα υπεισέλθει στις πολιτικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ονοματολογικού και οικονομικού.
 
"Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εγώ θέλω απλά να υποστηρίξω το τέλος αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι η λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση σε αυτά τα θέματα", ανέφερε.
 
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης την πρόκληση του προσφυγικού, ενώ συμφώνησε στη σημασία υλοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και μεταναστευτικό, η οποία δεν θα μεταθέτει το βάρος σε μια και μόνο χώρα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Top