News Greece SL Η Τουρκία βλέπει παντού το "φάντασμα" του Ισραήλ

Η Τουρκία βλέπει παντού το "φάντασμα" του Ισραήλ

 
Στροφή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν οι Τούρκοι, η οποία στροφή μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας στον ασφυκτικό κλοιό που στενεύει γύρω της.
 
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, δεν αρχίζει ξανά ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ούτε και αρχίζουν συνομιλίες για το ζήτημα της βίζας, όπως προπαγανδιστικά μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
 
Όντως ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ χθες και με τον Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα, ωστόσο οι επαφές αφορούν στον καθορισμό της ατζέντας για τις επίσημες επισκέψεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας και η Γαλλία ο τρίτος, με τις συναντήσεις να έχουν καθαρά αυτή τη φύση και με πλήρη επίγνωση όλων των πλευρών ότι η Τουρκία, στο παρόν στάδιο, είναι στη θέση του ανίσχυρου.
 
Πρόκειται απλώς για βελτίωση ενός ειδικού καθεστώτος, κι αυτό με ανταλλάγματα κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με άνοιγμα κεφαλαίων και επανέναρξη συνομιλιών προσχώρησης, όπως θέλει να το παρουσιάζει η Άγκυρα.
 
Αν αυτό το δεδομένο αλλάξει, θα περάσει από το ευρωκοινοβούλιο.  
 
Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία εκτονώνει την κρίση στο Αιγαίο, κατά την προσφιλή τακτική της, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες των Ελλήνων ψαράδων ότι δέχονται επιθέσεις με πραγματικά πυρά από Τούρκους ψαράδες.
 
Εκτός λοιπόν από τις συχνές εναέριες παραβιάσεις, τις εικονικές μάχες και την παραβίαση των υδάτων, βλέπουμε πλέον απλούς πολίτες να συμμετέχουν στην επιθετική ρητορική Ερντογάν και αυτό προφανώς και είναι επικίνδυνο.
 
Την ίδια ώρα, το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδος διερευνά καταγγελία για το επεισόδιο στα ανοιχτά της Λέρου, κατά το οποίο Τούρκος ψαράς πυροβόλησε Έλληνα ψαρά. Σήμερα νέα καταγγελία και πάλι Έλληνα ψαρά, αναφέρει ότι Τούρκος ψαράς τον πυροβόλησε στα ανοιχτά της Σαμοθράκης, την ώρα που δεκάδες είναι οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις.
 
Στο μεταξύ, υπάρχει ένα άκρως αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού Αντιπροέδρου, προς τον Ερντογάν. Δεν είναι τολμηρό να πούμε ότι είναι ευθεία απειλή, αφού ουσιαστικά ο Μάικ Πενς διαμήνυσε στην Άγκυρα πως καλά θα κάνει να μην δοκιμάσει που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ.
 
Αυτή η προειδοποίηση αναρτήθηκε στο Twitter του, μετά από σωρεία τουρκικών δημοσιευμάτων που υποστήριζαν πως οι Ισραηλινοί είναι πίσω από το πάγωμα παράδοσης των F-35, πως εκδιώχθηκαν οι Τούρκοι πιλότοι από την αεροπορική βάση στο Τέξας, όπου και είχαν μεταβεί για εκπαίδευση.
Αυτό ωστόσο διέψευσε με δηλώσεις το Πεντάγωνο.
Top