News Greece SL Στο "κόκκινο" η κατάσταση σε Κύπρο και Αιγαίο

Στο "κόκκινο" η κατάσταση σε Κύπρο και Αιγαίο

Στο «κόκκινο» είναι πλέον οι ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση και να υπερβαίνει τα εσκαμμένα, ανοίγοντας πολλαπλά μέτωπα, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και εξαπολύοντας πολύ επιθετική ρητορική.
 
Μετά τον αποκλεισμό του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ στο τεμάχιο «3», τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια και τις συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών, οι εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έρχονται να βάλουν φωτιά στο σκηνικό, λέγοντας ότι τα Ίμια αποτελούν τμήμα της Τουρκίας. 
 
 
«Η περιοχή των Ιμίων ανήκει στη χώρα μας» αναφέρει δυναμιτίζοντας το κλίμα σε επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε με το ελληνικό πλοίο.
 
Στην Κύπρο πάντως όλες οι δυνάμεις επενδύονται στην διπλωματία. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive, η κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική ασκεί πιέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών, με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά. 
 
 
«Ελπίζουμε ότι η κρίση θα λήξει σύντομα. Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι δυναμικό από οποιαδήποτε πλευρά, όλα παραμένουν σε επίπεδο διπλωματίας. Έχουμε συνεργασία με τους συμμάχους μας η οποία αποσκοπεί στο να ασκηθεί μια αμυντική διπλωματία και όχι κάποια στρατιωτική εμπλοκή», είπε. 
 
 
Ερωτηθείσες αν υπάρχει «Plan B» για την Κύπρο σε περίπτωση περεταίρω κλιμάκωσης, οι συγκεκριμένες πηγές αρκέστηκαν να πουν ότι «όλα γίνονται όπως πρέπει». 
 
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
 
 
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
 
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
 
 
Νωρίτερα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε έντονο διάβημα στην Τουρκία, σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.
 
 
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών" και "υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».
 
Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».
 
 
Την ίδια ώρα, κάλεσμα στην Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Όπως μεταδίδεται από ελλαδικά μέσα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.
 
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφτεί την Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή.
 
Όσον αφορά στη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του σχετικά με το πώς αντέδρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην παράνομη πράξη της Τουρκίας να παρεμποδίσει το ιταλικό σκάφος εντός της κυπριακής ΑΟΖ κι αν επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ του ΓΓ και του Προέδρου της Τουρκίας.
 
Πρόσθεσε ότι θα επανέλθει σχετικά με τη συγκεκριμένη αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στο συμβάν.
 
Σε ερώτηση πως είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ που εκδίδει ανακοινώσεις για τα πάντα, να αποφεύγει για την Τουρκία, που σήμερα απείλησε με πόλεμο, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ εκδίδει ανακοινώσεις για διάφορα θέματα. Ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα επανέλθει.
 
Top