News Greece SL Handelsblatt: O Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη

Handelsblatt: O Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη

«Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια καλή εβδομάδα», γράφει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει επιστροφή στην ανάπτυξη».
 
«Σπάνια ένας αρχηγός ξένου κράτους τού έχει απονείμει τόσες φιλοφρονήσεις, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα την Τετάρτη. Ενώ στις συνομιλίες με την ομοσπονδιακή Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο Τσίπρας έχει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο του ικέτη, με τον Μακρόν συναντιούνται σε κοινή αφετηρία, πράγμα που προσδίδει στον Τσίπρα ένα status πολιτικής προσωπικότητας. Ο Τσίπρας πήρε λίγη από τη λάμψη της ομιλίας του Macron για την ευρωπαϊκή πολιτική στον λόφο της Πνύκας, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, με φόντο την Ακρόπολη», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Με αυτή τη σιγουριά, ο πρωθυπουργός το Σάββατο πήγε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης και την καθιερωμένη ομιλία σε θέματα κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Αυτή τη χρονιά «η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Η δύσκολη περίοδος πέρασε, η αλλαγή επετεύχθη και επανέρχεται η ανάπτυξη», ήταν το μήνυμα του Τσίπρα.
 
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι με την παρουσία του στη ΔΕΘ ξεκινά μια σημαντική χρονιά για το πολιτικό του μέλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω το πρόγραμμα βοήθειας και να σταθεί πάλι στα πόδια της. Από αυτό εξαρτάται το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα. Αν επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα επιτυχώς, μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα αυτό εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο του 2019», σημειώνει η εφημερίδα.
 
«Τα σημάδια φαίνονται καλά: Μετά από εννέα έτη ύφεσης, επιστρέφει η χώρα της οικονομικής κρίσης σε πορεία ανάπτυξης. Στα δύο πρώτα τρίμηνα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους. Συνολικά για το 2017, ο Τσίπρας εκτιμά ότι η ανάπτυξη "θα πλησιάζει το 2%". Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη, αντικατοπτρίζεται στη ΔΕΘ: Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε στους 1.500 από τους 1.015 πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας. Μόνο η Κίνα, τιμώμενη χώρα για φέτος, συμμετέχει με 167 εταιρείες», γράφει η Handelsblatt.
 
«Αλλάζουμε σελίδα», δήλωσε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Η εικόνα της χώρας έχει «αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο». Αυτό που απομένει είναι να ελευθερωθεί η χώρα από την επιτροπεία των πιστωτών, «χωρίς να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος». Όταν, όμως, η Ελλάδα, σε ένα χρόνο, θα είναι ανεξάρτητη από τη βοήθεια των πιστωτών, θα πρέπει να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται να προσελκύσει πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εκλείπει μέχρι στιγμής, όπως δείχνει η υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων: ενώ άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αντλούν χρηματοδότηση με επιτόκιο κοντά στο 1%, η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων τον Ιούλιο άγγιξε το 4,6%.
 
Ο Τσίπρας δήλωσε στη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της οριστικά το Grexit και μπαίνει στην εποχή του «Grinvest». Χωρίς επενδύσεις, το γνωρίζει ο Τσίπρας, ότι η ανάπτυξη δεν θα έχει σταθερή βάση. Οι επενδύσεις, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στο εσωτερικό, πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, ο Τσίπρας ζήτησε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, να έρθουν επιχειρηματίες στη χώρα. «Δεν θα το μετανιώσετε», δήλωσε ο Τσίπρας. Μια τολμηρή υπόσχεση. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη γραφειοκρατία, αλλά συχνά και πολιτικά εμπόδια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Top