Λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του ως Υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, ως Υπουργός Ανάπτυξης ακόμα, την πρόθεση της κυβέρνησης να τακτοποιήσει και το θέμα των στεγαστικών δανείων εκείνων που, λόγω της κρίσης, βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων τους.

Βάσει του πλαισίου που έχει ήδη επεξεργαστεί η κυβέρνηση και που προτίθεται να καταθέσει ως νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, θα γίνει κατ’ αρχάς επαναπροσδιορισμός της εμπορικής αξίας του ακινήτου, που ήταν πολύ μεγαλύτερη για τους δανειολήπτες πριν από την οικονομική κρίση, και πολύ χαμηλότερη τώρα που έχει σχεδόν νεκρώσει η κατασκευαστική αγορά.

Ο κ. Δένδιας είπε στη συνέχεια ότι με αυτόν τον τρόπο του διαχωρισμού των δανείων στο τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας και στο τμήμα της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας, οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Καθόρισε μάλιστα το διάστημα αυτό ως τουλάχιστον δεκαετές.

Πρόσθεσε ακόμα ο απερχόμενος Υπουργός Ανάπτυξης, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να πετυχαίνει, με μία εφάπαξ κατάθεση που θα αντιστοιχεί στο 30% της εναπομείνασας οφειλής του, να εξοφλήσει όλο το χρέος, εάν δεν επιθυμεί να μπει στην πιο μακροπρόθεσμη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2013, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ανέρχονταν στο ποσό των 16 δις. ευρώ. Ποσό που εκτιμάται ότι σήμερα είναι κοντά στα 20 δις.

Ο Υπουργός είπε ότι από τον περασμένο Ιούλιο είχε λάβει εντολή από τον Πρωθυπουργό Αντώνη «να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη λύση στα στεγαστικά δάνεια, που να βάζουν πλάτη και οι τράπεζες».

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο», η οποία κατατέθηκε ήδη στην Βουλή όπου θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση και, με την διαδικασία του επείγοντος θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί η ψήφιση του σχετικού νόμου ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι «κόκκινες» οφειλές προς τις τράπεζες  αφορούν περίπου 180.000 επιχειρήσεις.

Από αυτήν τη ρύθμιση, τόνισε ο Υπουργός, θα σωθούν περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή ΚΥΠΕ