News Europ Αισιόδοξος για τα ΜΕΔ ο Μάριο Ντράγκι

Αισιόδοξος για τα ΜΕΔ ο Μάριο Ντράγκι

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ως προς την προοπτική σταδιακής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που διακατέχουν αυτή την εποχή τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αφενός η τρέχουσα ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αφετέρου το εποπτικό πλαίσιο θα συνεχίσει να δουλεύει και τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, συμμετείχε σήμερα σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξήγησε ότι η πλειοψηφία των ΜΕΔ δημιουργήθηκε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα οδηγήσει στην σταδιακής αποπληρωμή πολλών εξ αυτών, ή στην αύξηση της τρέχουσας αξίας των υποθηκευμένων στοιχείων. Σημείωσε μάλιστα ότι τρέχουσα εποπτεία που έχει επιβληθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά την συνέχιση της έκθεσης ή της συσσώρευσης ΜΕΔ, ενώ επιπλέον το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να απαλλαγούν από αυτά.
 
Επιπλέον ο Μ.Ντράγκι εκτίμησε ότι τα ΜΕΔ θα μειωθούν σχεδόν σε όλα τα Κράτη Μέλη, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τον ενεχυριασμό ελληνικών κρατικών ομολόγων για νομισματικές δράσεις της EKT, o Mάριο Ντράγκι απάντησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η επακόλουθη άρση της εξαίρεσης (Weiver) δεν τα καθιστά επιλέξιμα, ενώ η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν συνεπάγεται αυτόματα νέα εξαίρεση. Ωστοσο διευκρίνισε ότι η ίδια η ΕΚΤ θα εξετάσει τα ρίσκα επί των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της δικής της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, μετά όμως από την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έγκρισης των τελευταίων αποφάσεων του eurogroup.
 
Ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι η μη συμβατική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια θα έχει συμβάλει από μόνη της στην αύξηση του ΑΕΠ τις ευρωζώνης κατά 1,9% απο το 2016 ως το 2020, τόνισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αλλά και συνετή οικονομική πολιτική στα ίδια τα Κράτη Μέλη και καλωσόρισε την ενισχυμένη δυναμική της συζήτησης για τη δημιουργία μιας "κοινής σταθεροποιητικής λειτουργίας" για τις οικονομίες της ευρωζώνης (όπως η πρόταση της Κομισιόν για την υποστήριξη επενδύσεων), που θα συμβάλει στην μελλοντική απορρόφηση του αντίκτυπου μελλοντικών κρίσεων.
 
O Mάριο Ντράγκι τόνισε με έμφαση ότι "τώρα που έχει λιακάδα, είναι η ώρα να φτιάξουμε τη σκεπή", εξηγώντας αναλυτικά ότι οι αγορές "καταψήφισαν" τις οικονομίες που είχαν ταυτόχρονα τραπεζικά προβλήματα και υψηλά δημοσιονομικά προβλήματα (έλλειμμα και χρέος), σημειώνοντας ότι τα Κράτη Μέλη πρέπει να δουν την ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια ως μια ευκαιρία για να βελτιώσουν σημαντικά τη δημοσιονομική τους θέση και να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις.
 
Τέλος καλωσόρισε τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τις γενικότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενώ δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Ιταλία, ειδικά σε σχέση με το επίπεδο δανεισμού της χώρας που χαρακτήρισε "συμβατή με τα ιστορικά προηγούμενα".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top