News Europ Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας: Στο επίκεντρο η Συμφωνία Μίνσκ

Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας: Στο επίκεντρο η Συμφωνία Μίνσκ

H πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, μετά την έναρξη της Συμφωνίας Σύνδεσης (20η από την έναρξη του θεσμού) της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου και στο επίκεντρό της θα βρεθεί η αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, η πρόοδος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας, η κατάσταση στην ανατολική χώρα και η συμφωνία του Μίνσκ.
 
Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από  τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ενώ η  Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Petro Poroshenko. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, οι Αντιπρόεδροι Maroš Šefčovič και Valdis Dombrovskis, η Επίτροπος Cecilia Malmström θα συμμετάσχουν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τον αντίκτυπο της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τις σχέσεις με τη Ρωσία και άλλα θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής.
 
Αναλυτικά οι ηγέτες θα καλωσορίσουν τις θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης και ελευθέρων συναλλαγών, που κατά την Κομισιόν έχει ήδη θετικό οικονομικό αντίκτυπο, εδραιώνοντας σταθερά την ΕΕ ως τον κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και αυξάνοντας το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας κατά 24% το 2017. 
 
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων σοβαρών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, πραγματοποίησε έντονες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις. Από το φθινόπωρο του 2017, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε και προχώρησε σε τέσσερις από τις πέντε μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας για το 2017: τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η έναρξη ισχύος του νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στις 14 Ιουνίου 2018 ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου η συνεχιζόμενη πρόοδος εξακολουθεί να είναι "ουσιώδης", κατά την ΕΕ.
 
Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις και συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, η Σύνοδος θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και θα υπενθυμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί και θα τονίσουν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Ρωσίας από αυτή την άποψη.
 
Ελλείψει προόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να εγκρίνουν την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης και την ανθρωπιστική υποστήριξη της ΕΕ. Είναι πιθανό να καταδικάσουν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουάνσκ, καθώς και σε παράνομα συνδεδεμένες περιοχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top