News Europ Στυλιανίδης: Kρούει κώδωνα κινδύνου για βία κατά γυναικών

Στυλιανίδης: Kρούει κώδωνα κινδύνου για βία κατά γυναικών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βία εναντίον των γυναικών, που είναι παγιδευμένες σε περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, έκρουσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, απευθύνοντας έκκληση για κοινή δράση όλων των διεθνών εταίρων της ΕΕ για τον τερματισμό της βίας λόγω φύλου, ένα ευαίσθητο και πολύπλοκο ζήτημα, που φτάνει πέρα από την τυποποιημένη ανθρωπιστική δράση, και αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα για εκατομμύρια γυναικών που είναι παγιδευμένες σε συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 
O Eπίτροπος Στυλιανίδης απηύθυνε την κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε  η Κομισιόν με  τίτλο "Ημέρες Ανάπτυξης" και που αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς τρίτες χώρες. Ο Επίτροπος έκανε εκτενή αναφορά στην υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου και στη βία. Τόνισε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα από οποιονδήποτε άλλο στην κοινωνία, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα γυναικών, αλλά "ανθρώπινο ζήτημα".
 
"Αν αποτύχουμε να προστατέψουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες από την εκμετάλλευση, αποτύχαμε στο ηθικό καθήκον μας να προστατεύουμε την ανθρωπότητα", υπογράμμισε ο Επίτροπος. "Πρέπει λοιπόν να δράσουμε. Είναι κοινή μας ευθύνη. Να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτή τη σκληρή πραγματικότητα", τόνισε ο Επίτροπος Στυλιανίδης και συμπλήρωσε πως ο τερματισμός της βίας με βάση το φύλο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.
 
"Η δέσμευσή μας για τις γυναίκες και τα κορίτσια αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές μας. Η πολιτική μας για τα δύο φύλα καθορίζει ένα σταθερό πλαίσιο σχεδιασμού, συντονισμού και δράσης. Όπως και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δύο φύλα", είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης. "Δεύτερον, θεωρούμε τη βία που βασίζεται στο φύλο ως κρίσιμο ζήτημα σε όλο το φάσμα της ανθρωπιστικής βοήθειας", συμπλήρωσε. "Τρίτον, επιδιώκουμε συγκεκριμένες και στοχοθετημένες δράσεις. Πέρισυ, διαθέσαμε είκοσι δύο εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, σε Συρία, Λιβύη, Νότιο Σουδάν, Τουρκία,  Τσαντ,  Μπανγκλαντές, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό", είπε. "Τον Μάρτιο, επισκέφτηκα το Νοσοκομείο Panzi στο Bukavu, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Χρηματοδοτείται επίσης από την ΕΕ. Οι ιστορίες που άκουσα εκεί ήταν απίστευτες, τραυματικές, επώδυνες", επεσήμανε.
 
Οι υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος ζήτησε να ενσωματωθούν πλήρως στην πρωτοβάθμια και επείγουσα υγειονομική περίθαλψη. Η Κομισιόν εξάλλου, διαθέτει κάθε χρόνο περισσότερα από διακόσια εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα ανθρωπιστικής υγείας, στα οποία περιλαμβάνεται η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
 
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ ανέλαβε την ηγεσία της "Πρόσκλησης για δράση για την προστασία από τη βία λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης" και έχει θέσει ως στόχο τέσσερα συγκεκριμένα αποτελέσματα:
-υπεράσπιση, ευαισθητοποίηση, δράση
- πρόληψη και αντίδραση, προωθώντας μια κοινή κουλτούρα σχετικά με αυτές τις διαδικασίες, μεταξύ όλων των ανθρωπιστικών φορέων.
- ευαισθητοποίηση στον τομέα και τέλος
- εφαρμογή και παρακολούθηση του χάρτη πορείας προς δράση, αξιολόγηση της προόδου και προώθηση της λογοδοσίας.
 
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η ΕΕ χρηματοδότησε τις γυναίκες του ΟΗΕ για την αναθεώρηση του εγχειριδίου για τη διαμεσολάβηση της Μόνιμης Επιτροπής του Οργανισμού. "Ένα ολοκληρωμένο πακέτο καθοδήγησης για όλους τους ανθρωπιστικούς παράγοντες". Δημιουργήσαμε επίσης τον δείκτη ηλικίας φύλου", ένα εργαλείο μέτρησης και θα δημοσιεύσουμε μια πρώτη έκθεση σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα πολύ σύντομα, ανέφερε.
 
"Η προστασία από τη βία, τις διακρίσεις και την κατάχρηση απαιτεί κοινή προσπάθεια και για αυτό καλώ όλους τους εταίρους μας να δράσουν και να εφαρμόσουν τις κοινές μας δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρόσκλησης για δράση", τόνισε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.
 
"Οι γυναίκες αντικατοπτρίζουν τις κοινωνίες στις οποίες ζουν", είπε. "Η μόνη αντανάκλαση που πρέπει να δούμε είναι οι υγιείς, μορφωμένες και ενισχυμένες γυναίκες", υπογράμμισε. "Για βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες, χρειαζόμαστε τις γυναίκες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, τη θέση τους στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Η βία με βάση το φύλο δεν πρέπει να έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο", κατέληξε ο Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top