News Europ Πρωτοβουλία Κομισιόν για τις "χρυσές βίζες" των επενδυτών

Πρωτοβουλία Κομισιόν για τις "χρυσές βίζες" των επενδυτών

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κομισιόν έτσι ώστε η παραχώρηση άδειας παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της ευρωπαϊκής ιθαγένειας να γίνεται στη βάση κοινών κατευθυντήριων γραμμών και μετά από ενδελεχή έλεγχο, ζήτησαν οι Ευρωβουλευτές σήμερα, στο πλαίσιο συζήτησης για το ζήτημα.  
 
Το θέμα συζητήθηκε με την πρωτοβουλία της ομάδας των Φιλελευθέρων στην παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου, Βιολέτας Μπουλκ.
 
Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι Ευρωβουλευτές, προγράμματα για την παραχώρηση άδειας παραμονής ή της ευρωπαϊκής ιθαγένειας λειτουργούν τουλάχιστον σε 12 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λετονία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία αλλά και ασφαλώς η Κύπρος.
 
Ενώ φτιάχνουμε μια Ευρώπη φρούριο για τον κόσμο που θέλει να έρθει να δουλέψει, είπαν αρκετοί Ευρωβουλευτές, από την άλλη αφήνουμε όσους έχουν τα χρήματα να εισέλθουν και να διακινηθούν ελεύθερα, κάτι που ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.  
 
Ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ζητήματος, οι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι το επιχείρημα ότι είναι εθνική αρμοδιότητα δεν τους πείθει πια.
 
Μίλησαν για κίνδυνο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ζήτησαν ελέγχους ώστε να μπορεί να διακριβώνεται η προέλευση των χρημάτων που εισέρχονται στην ΕΕ στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.
 
«Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες», ανέφεραν καθώς και ότι «ευρωπαϊκή ιθαγένεια σημαίνει ότι θα πρέπει να διέπεται από ευρωπαϊκή νομοθεσία».
 
Σε εισαγωγική της παρέμβαση, η κ. Μπουτ ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα κριτήρια και τους όρους για να αποκτήσει ή να χάσει κανείς την ιθαγένεια και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί όλα τα προγράμματα και τα δικαιώματα που δίνονται σε επενδυτές. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα όσον αφορά τις άδειες παραμονής που παραχωρούνται.
 
Εξάλλου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια διαφάνειας για την παραχώρηση υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει παραχωρήσει το 0,3% των υπηκοοτήτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
 
Ο κ. Χριστοφόρου μιλούσε σήμερα, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Αναφορικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να διεκδικήσει αυτά τα οποία οφείλει.
 
«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρξουν μειώσεις στην κοινωνική συνοχή που φτάνουν μέχρι και 45%», είπε.
Αυτό, πρόσθεσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «πλήττει ανεπανόρθωτα και την Κύπρο γιατί αντλούσε σημαντικά κονδύλια από την κοινωνική συνοχή». Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπήρξαν αυξήσεις που μας αφορούν, που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, τα start ups, το Erasmus+. Εδώ, είπε, παρά την έξοδο της Βρετανίας θα έχουμε αύξηση στο δημοσιονομικό πλαίσιο.
 
Οπως ανέφερε, η μικρή αύξηση στις εισφορές, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, της τάξης του 1,14% δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική γιατί δεν θα υπάρξουν τα απαιτούμενα έσοδα για να κάνουν πολιτική και όχι περικοπές σε διάφορα κονδύλια.
 
Υπενθύμισε τον σημαίνοντα ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υιοθέτηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
 
«Θεωρώ ότι μέσα από το ΠΔΠ η Κύπρος πράγματι μπορεί να αντλήσει κονδύλια και για την κοινωνία και για την οικονομία της», σημείωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
 
Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ακόμη έχει καταθέσει πρόταση όπως μικρές χώρες όπως η Κύπρος εξαιρούνται από την επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων δίδοντας ως εναλλακτική τη μεταφορά των κονδυλίων στον επόμενο προϋπολογισμό.
 
Επανέλαβε επίσης την πρότασή του ότι θα πρέπει να παγώσουν τα προενταξιακά κεφάλαια προς την Τουρκία εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, αλλά και το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για την Κύπρο.
 
Εντός των πλαισίων ΕΕ η Κύπρος στο θέμα των υπηκοοτήτων
 
Εξάλλου, αναφερόμενος στις θεωρήσεις των διαβατηρίων και την παραχώρηση υπηκοότητας ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι «υπάρχει έντονο κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά και πιστεύω ότι αυτό ως Κύπρος το πληρούμε, διαφάνεια, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά εκμετάλλευση από υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα διαβατήρια και την ιθαγένεια για άλλες δραστηριότητες διαφθοράς ή εγκληματικής δράσης».
 
«Πιστεύω ότι η Κύπρος με το νέο πλαίσιο που έθεσε για τη διαφάνεια και  για τη διαδικασία παραχώρησης υπηκοότητας, είναι σε εκείνα τα πλαίσια που απαιτεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ, πιστεύω ότι τελικά αν καταλήξουν να θέσουν κριτήρια για την παραχώρηση αυτών των υπηκοοτήτων η Κύπρος θα τα πληροί», σημείωσε ο ίδιος.
 
Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για ρύθμιση του ζητήματος ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την άποψη ότι «μεγαλοποιήθηκε το ζήτημα».
 
«Δεν παραχωρούνται μαζικά αυτές οι υπηκοότητες τουλάχιστον ως προς το παράδειγμα της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηκοότητες που παραχωρούνται στην ΕΕ η Κύπρος παραχώρησε το 0,3%. Και τώρα, σημείωσε, με το πλαφόν που έβαλε από 0 μέχρι 700 υπηκοότητες κάθε χρόνο πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει αυτορύθμιση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top