News Europ Συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και ετήσια ομιλία Γιούνκερ

Συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και ετήσια ομιλία Γιούνκερ

Η ετήσια ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ολομέλεια στο Στρασβούργο για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Address) και η συζήτηση-απολογισμός των Ευρωβουλευτών για την κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ, σε μια περίοδο αμφισβήτησης για τις πολιτικές των Βρυξελλών, κυριαρχούν στην ατζέντα της Ολομέλειας του ΕΚ στις 11-14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Σημαντική είναι και η συζήτηση για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ, συζήτηση η οποία θα καταλήξει σε ψήφισμα προς υιοθέτηση τον Οκτώβριο.

Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το πρωί. O κ. Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρώπης με βάση τα πέντε σενάρια (Λευκή Βίβλος/White Paper) που παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου 2017.

  Σενάριο 1: Συνεχίζουμε κανονικά
Η ΕΕ επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων
  Σενάριο 2: Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά
Η ΕΕ επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά
  Σενάριο 3: Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα
Η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς
  Σενάριο 4: Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο
Η ΕΕ εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε άλλους τομείς
  Σενάριο 5: Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα
Η ΕΕ αποφασίζει να εντείνει την κοινή της δράση σε όλους τους τομείς πολιτικής

Οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν την πορεία προς μια ισχυρή ΕΕ η οποία δεσμεύεται να προστατεύσει τους πολίτες της και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Σχετική με την ανεργία των νέων είναι και η εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβουλία της ΕΕ για την Απασχόληση των Νέων που αποτελεί μέρος της συμπληρωματικής ενίσχυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την περίοδο 2017-2020 και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη.

Το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη και η συνεχής οπισθοδρόμηση της χώρας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης θα συζητηθούν με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Τρίτη το απόγευμα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στην πρώτη ολομέλεια του Οκτωβρίου. Η Εκπρόσωπος θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές την Τρίτη τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία καθώς και τρόπους μείωσης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ, ιδίως στη Μεσόγειο.

‘Αλλα θέματα στην ατζέντα είναι επίσης η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους. Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τρίτη τον κανονισμό που προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 5.000 ασύρματων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.) σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ταυτοποίησης για τις συνδέσεις αυτές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι επίσης στην ατζέντα των Ευρωβουλευτών καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο, θα μπορούν να βασίζονται στην παροχή βοήθειας από τις γειτονικές τους χώρες, βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως από τους ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους υπουργούς. Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι.

Η μόλυνση των αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil, η οποία έπληξε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, και οι τρόποι βελτίωσης του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα συζητηθούν στο ΕΚ με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη το πρωί.

Ευκολότερη η πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άλλο ένα θέμα προς συζήτηση και η νέα οδηγία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της πρότασης κανονισμού για την ενίσχυση της απορρόφησης των εκπομπών CO2 από τα δάση και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξάλλου τα ονόματα των τριάντα ευρωβουλευτών που θα απαρτίσουν  τη νέα ειδική επιτροπή του ΕΚ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προκύψουν την Τρίτη μετά τη σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί. Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) θα συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σύσταση της οποίας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, με στόχο τον εντοπισμό των πρακτικών και νομοθετικών ελλείψεων σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ.

Η ειδική επιτροπή θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την έκταση της τρομοκρατικής απειλής στο ευρωπαϊκό έδαφος και θα προσδιορίσει τα πιθανά σφάλματα και τις δυσλειτουργίες που κατέστησαν εφικτές τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται εξάλλου να ζητήσουν με ψήφισμά τους την Τετάρτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν τη συνέπεια και συνοχή των αποφάσεών τους αναφορικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύστασης ενός ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου για τον έλεγχο τον όπλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top