News Environment Πολιτιστικό πάρκο: Μια θαυμάσια ιδέα για την Κύπρο

Πολιτιστικό πάρκο: Μια θαυμάσια ιδέα για την Κύπρο

«Θα  ΄θελα να ΄μουν παπουτσής, το χρόνο να μετρώ με το σφυρί…»

…και φούρναρης , και μπαρμπέρης και τρυγητής… Σίγουρα πολλά από τα σημερινά παιδιά, να αναρωτιούνται τι είναι όλα αυτά, ή , πώς είναι δυνατόν τα παπούτσια να μην τα φτιάχνει το εργοστάσιο αλλά ο τσαγκάρης ή ότι το ψωμί μπορεί να γίνει σε πέτρινο φούρνο, ή ακόμη ότι το παγωτό πωλούνταν από πλανόδιους.  Πολλά «λησμονημένα» επαγγέλματα, τα οποία όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής λαογραφίας, βρίσκονται σε έναν σκηνοθετικά διαμορφωμένο χώρο ανάμεσα σε έναν τυπικό φιστικεώνα της Μεσογαίας, πλαισιωμένα από αμπέλια, ελιές και σειρά διατεταγμένων εποχιακών καλλιεργειών, προς βρώση και καλλιέργεια, πνευματική και υλική.

Name

Με στοιχεία από τον «κήπο περιπέτειας» (adventurous playground) όπως ο Πικιώνης καθιέρωσε στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική τοπίου, οι φιστικιές και τα άλλα δένδρα γίνονται «όργανα παιχνιδιού» και αναψυχής, μαζί με τα στέγαστρα,  το μελίσσι, το χώρο των παραμυθιών και τα πανέμορφα , κουκλίστικα σπιτάκια των «επαγγελμάτων» , το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ μεταμορφώνει τον επισκέπτη , από θεατή σε «ηθοποιό»: τα παιδιά, παίρνουν ρόλους επαγγελμάτων ή οργανώνονται για αγροτικές εργασίες (τρύγος, αλεύρι, λιομάζωμα) και συμμετέχουν σε μία ζωή άγνωστη αλλά τόσο ελκυστική…

Εδώ και 10 χρόνια, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ πραγματοποιούνται καθημερινά ποικίλες Βιωματικές Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες,που απευθύνονται σε Μαθητές Σχολείων Δημόσιων και Ιδιωτικών, Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων,καθώς και για φοιτητές Πανεπιστημίων.

Name

Τα Σαββατοκύριακα ωστόσο 11.00-14.00 εξελίσσονται και άλλες ποικίλες δράσεις που αφορούν τις εξής ενότητες:Ζωή στο Χωριό,  Περιβαλλοντική Συνείδηση, Δράσεις στο Μουσείο και Συντήρηση Μουσειακών Εκθεμάτων, Φροντίδα μικρών Ζώων,  Διατροφικά Δρώμενα.

Κάθε χρόνο πάνω από 150.000 άνθρωποι  από 3 έως 83 ετών, λαμβάνουν μέρος στις ποικίλες δράσεις του χώρου.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η παλίμψηστη σχέση της Γης των Μεσογείων και του Ελληνικού Πολιτισμού από το μεσοπόλεμο και μετά, με τα τεχνικά επαγγέλματα, τα φυσικά προϊόντα, τον τρόπο καλλιέργειας, τη λογική της «ανοικτής τάξης» και της «περιπατητικής σχολής» αποτυπώνεται ανεξίτηλα ως εικόνα – θέα σε κάθε σημείο του πολυχώρου: όπου κι αν σταθείς, γύρω σου φιστικιές, αμπέλια και μακρύτερα ελιές, οδηγούν το βλέμμα προς τον Υμηττό ή τους λόφους περί τη Λαυρεωτική, χαράσσοντας στη μνήμη το συγκεκριμένο τοπίο, που λιγότερο με την Αττική Οδό και το Αεροδρόμιο και πολύ περισσότερο με την άναρχη επέκταση των σχεδίων πόλεων- οικισμών, έχει αλλοτριωθεί.

Name

Μια ευκαιρία λοιπόν για περιβαλλοντική – πολιτισμική απόδραση προς τη Λαυρεωτική και το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ , ένας οικογενειακός προορισμός που συνδυάζεται με μπάνιο στο Δασκαλιό, ψαράκι στην παραδοσιακή ιχθυαγορά του Λαυρίου  , επίσκεψη στο μοναδικό τεχνητό φοινικόδασος και προσκύνημα στα κοντινά μοναστήρια, όλα σε απόσταση 10 λεπτών… Ανάλογα με την εποχή, υπάρχει δυνατότητα να συνδυαστούν οικογενειακές ή σχολικές δράσεις στην περιοχή με την επίσκεψη στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Το προσωπικό, ευγενικό, καταρτισμένο και άριστα οργανωμένο σε κάθε επίπεδο, κάνει τόσο τους λιλλιπούτειους φίλους όσο και τους γονείς τους να θέλουν να το ξαναεπισκεφθούν και να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία που προσφέρει το καλλιεργημένο τοπίο , που κατά τον Κικέρωνα, αποτελεί τη δεύτερη φύση μας. Ας μη λησμονούμε ότι ήδη έχει αρχίσει ένα κίνημα «αστικής γεωργίας» και λίγη πρακτική εξάσκηση δεν κάνει κακό.

Οι μικροί μας φίλοι μπορoύν να κάνουν επίσης  τις βόλτες τους όχι μόνο με το  Παραδοσιακό Τρενάκι, τον …Τρεχάλα, αλλά και με Πολύχρωμα Ρετρό Πόδήλατα, με τον Παρασκευά,  το μικρό φιλικό αλογάκι του ΠΑΡΚΟΥ ή με τη Μαγδάλω, το γλυκό γαϊδουράκι. Επίσης, στον χώρο του ΠΑΡΚΟΥ ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά ζώα
της ελληνικής υπαίθρου, όπως κότες, πάπιες, κατσικάκια και αρνάκια, αλογάκια, γαϊδουράκια, κουνελάκια, χελώνες…,που ζουν ελεύθερα σε ένα ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτά!

Εξάλλου, ο εμπνευστής της ιδέας κ. Ηλίας Μπουντούρης έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «σαν ζωγράφος, ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο μέσα από τον οποίο να εκφράζονται οι τέχνες, τα γράμματα… στην πορεία και με την απαίτηση του κόσμου για κάτι διαφορετικό, δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος…».

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ απέχει 25 χλμ από το κέντρο της Αθήνας –με το αυτοκίνητο 40 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, τη δυνατότητα σχολικής επίσκεψης, τον προγραμματισμό εργασιών και το χώρο, μπορείτε να επικοινωνείτε:
Γραμμές επικοινωνίας: (0030) 22990 - 47999 / 22990 - 67999/ 22990 – 67770, Email: welcome@politistikoparko.gr, Website: www.politistikoparko.gr.

* Γράφει ο Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος/Σύμβουλος πρασίνου και κηποτεχνίας, (thymakis@agroartistico.com)
 

Top