News Environment Mείωση αποβλήτων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο λόγω ανακύκλωσης

Mείωση αποβλήτων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο λόγω ανακύκλωσης

Η διαδικασία ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, βοήθησε στη μείωση των γενικών αποβλήτων του Πανεπιστημίου κατά 17 τόνους το χρόνο. Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο προωθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, που υπολογίζεται να καλύπτουν περίπου το 90% των αναγκών τριών εκ των πέντε κτιρίων του Πανεπιστημίου (περιλαμβανομένου του Αθλητικού Κέντρου). Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο έχει εγκαταστήσει δύο μετασχηματιστές βελτιστοποίησης τάσης στο Νότιο και Βόρειο κτίριο, που έχουν επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας γύρω στο 10% του συνόλου που καταναλώνει το κτίριο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας του Πανεπιστημίου και Συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μιχάλης Μαύρου, τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο η Επιτροπή επικεντρώθηκε στην ορθολογιστική διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών που απορρίπτονται σε μεγάλες ποσότητες στους υφιστάμενους κάδους των γενικών αποβλήτων των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

“Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην τοποθέτηση ενός νέου κάδου με τριπλό διαχωρισμό σε 10 διαφορετικά σημεία εντός του Πανεπιστημίου που συλλέγει το χαρτί (διαχωρισμός με καφέ χρώμα), τα αλουμίνια τενεκεδάκια (διαχωρισμός με κίτρινο χρώμα) και το πλαστικό με τα κουτιά χυμών (διαχωρισμός με μπλε χρώμα) αντίστοιχα. Ο κύριος σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των φοιτητών, του προσωπικού και των επισκεπτών του Πανεπιστημίου”, αναφέρει.

Στοχεύουμε, εξήγησε, στη μείωση των γενικών απορριμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές, στην αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών που θα τύχουν περαιτέρω διαχείρισης από περιβαλλοντικές εταιρείες αλλά και στην ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από ακόμα μια καλή πρακτική που εφαρμόζει.

Τα 10 σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης είναι η κεντρική υποδοχή του βόρειου κτιρίου, η αίθουσα υποδοχής του Πολιτιστικού Κέντρου, η Κλινική Λογοθεραπείας, η νότια σκάλα πριν την υποδοχή του Πολιτιστικού Κέντρου , η Καφετέρια (2), η δυτική είσοδος της Ανατολικής πτέρυγας, η ανατολική είσοδος της Δυτικής πτέρυγας, η νότια είσοδος της Νότιας πτέρυγας και η είσοδος στη συμβολή της νότιας με την ανατολική πτέρυγα.

“Η συμμόρφωση μας με τη χρήση του νέου κάδου για ανακύκλωση, θα μας βοηθήσει να πετύχουμε μεγάλο ποσοστό διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων αποβλήτων από τα γενικά απόβλητα. Οι υφιστάμενοι κάδοι για τα γενικά απόβλητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα ίδια σημεία. Οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων αποβλήτων θα διοχετεύονται στις ανάλογες περιβαλλοντικές εταιρείες με τις οποίες το Πανεπιστήμιο διατηρεί συμφωνία για την περαιτέρω διαχείριση τους”, εξηγεί ο κ. Μαύρου.

Οπως σημειώνει ο κ. Μαύρου στο ΚΥΠΕ, από τον πίνακα που επισυνάπτεται φαίνεται ότι χρόνο με το χρόνο, οι ποσότητες των αποβλήτων που οδηγούνται για ανακύκλωση αυξάνονται και ότι η διαδικασία ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο, βοήθησε τη μείωση των γενικών αποβλήτων του Πανεπιστημίου κατά 17 τόνους το χρόνο.

“Η ποσότητα των toners μειώνεται με βραδύ ρυθμό χρόνο με το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τυπώνουμε και εκτυπώνουμε λιγότερο χαρτί. Λόγω πολλών εργασιών ανακαίνισης εντός του Πανεπιστημίου κατά το περασμένο έτος, η ποσότητα των λαμπτήρων που οδηγήθηκαν για ανακύκλωση αυξήθηκε”, προσθέτει ο κ. Μαύρου.

Σημειώνει ακόμη ότι με βάση και τις ποσότητες που πλέον παραχωρούνται για περιβαλλοντική διαχείριση εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι φοιτητές και το προσωπικό έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τους κάδους για συλλογή και των άδειων μπαταριών.

“Τα αυξημένα εργαστηριακά πειράματα από τους φοιτητές της Σχολής των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής δικαιολογούν τον τετραπλασιασμό των ιατρικών και φαρμακευτικών αποβλήτων εντός του 2014 σε σχέση με την ποσότητα που καταγράφηκε το 2013”, εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης, ο κ. Μαύρου σημειώνει ότι η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από τον Απρίλιο του 2013 που δημιουργήθηκε, διοργανώνει διάφορες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξη και διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η διοργάνωση ποδηλασίας για όλο το προσωπικό και τους φοιτητές κάθε Μάιο με τη συνοδεία της Αστυνομίας, η οποία περιλαμβάνει το γύρο της Έγκωμης, διοργάνωση διήμερης ημερίδας τον Νοέμβριο του 2014 για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών με τίτλο "Βιοποικιλότητα και Φυσικό Περιβάλλον” στην οποία συμμετείχαν διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί με στημένα περίπτερα εντός του Πανεπιστημίου, προσφέροντας περιβαλλοντικές γνώσεις και διάφορες μικρές δραστηριότητες στα παιδιά με σκοπό την επιμόρφωση τους πάνω στην χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου.

Επίσης, διοργανώθηκε μουσική βραδιά jazz στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Earth Hour και κάτω από το φως των κεριών, ενώ καθιερώθηκε ημέρα καθαριότητας των περιμετρικών χώρων πρασίνου του Πανεπιστημίου και ημέρα Graffiti στην οποία διάφορα γραφήματα από τους φοιτητές των γραφικών τεχνών διακόσμησαν τους τοίχους της υπόγειας διάβασης που υπάρχει στην λεωφόρο Αρχαγγέλου που εφάπτεται του Πανεπιστημίου.

Πέραν αυτών, το Πανεπιστήμιο προώθησε την διοργάνωση διαλέξεων για το εξωτερικό περιβάλλον και τις επιδράσεις που έχει προς τα παιδιά, την ενημέρωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου μέσω διάλεξης για τα βιολογικά προϊόντα, την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής εκδρομής τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό την εξόρμηση στη φύση και επίσκεψη σε εργοστάσιο παραγωγής μπογιάς με την επεξεργασία πέτρας, περπάτημα με φοιτητές του Erasmus κατά μήκος του γραμμικού πάρκου στο Στρόβολο και διάλεξη σε συνεργασία με το Κίνημα Ζωής Κύπρου για την Φυσική Φυτοπροστασία και τη Βιολογική Καλλιέργεια.

Σε εξέλιξη, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 90 kW (μεγαλύτερη εγκατάσταση στο Δήμο Έγκωμης) στις οροφές του Πανεπιστημίου με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, η οποία θα καλύπτει περίπου το 90% των αναγκών τριών εκ των πέντε κτιρίων του Πανεπιστημίου (συμπεριλαμβανομένου του Αθλητικού Κέντρου)
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο μήνα (22 Απριλίου) το Πανεπιστήμιο αναμένει επιθεώρηση από την TUV Austria για την πιστοποίηση του με το διεθνές πρότυπο Διαχείρισης Περιβάλλοντος ISO 14001.

Ρωτάμε τον κ. Μαύρου αν όλες αυτές οι δραστηριότητες και δράσεις βρίσκουν ανταπόκριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές και ποια συνεργασία υπάρχει με άλλους φορείς.

“Η ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών είναι μικρή αλλά αισιοδοξούμε ότι στο μέλλον θα αυξηθεί, προβαίνοντας στις απαραίτητες εκείνες δράσεις που θα τους ελκύσουν το ενδιαφέρον”, αναφέρει.

“Δυστυχώς, η αφοσίωση των φοιτητών στον σκοπό του Πανεπιστημίου για ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση / μείωση του όγκου σκουπιδιών δεν ήταν η αναμενόμενη κυρίως λόγω της κουλτούρας των φοιτητών και της μη συνειδητοποίησης των οφελών που μπορεί να μας αποφέρει το ενδιαφέρον και η ενασχόληση όλων μας για το περιβάλλον. Είναι μικρό το ποσοστό από το σύνολο των φοιτητών μας που προσελκύονται και ενδιαφέρονται για τις διάφορες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Περιβαλλοντικής Επιτροπής”, προσθέτει ο κ. Μαύρου.

Σε σχέση με τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές ο κ. Μαύρου αναφέρει ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των ποδηλασιών. Επίσης, με την Αρχή Ενέργειας υπήρξε άψογη συνεργασία σε ό,τι αφορά την λήψη χορηγίας έπειτα από την εγκατάσταση των 2 μετασχηματιστών βελτιστοποίησης τάσης.

Σε άλλη ερώτηση αν θεωρεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, ο κ. Μαύρου απαντά καταφατικά.

“Βεβαίως η ακαδημαϊκή κοινότητα αναμένουμε ότι θα παίξει τον δικό της ρόλο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και καθιέρωση περιβαλλοντικής συνείδησης στο Πανεπιστήμιο, αφού μπορεί να εκμεταλλευτεί την καθημερινή επαφή που έχει με τους φοιτητές και να ενισχύσει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από την Περιβαλλοντική επιτροπή του Πανεπιστημίου”, αναφέρει.

Ο κ. Μαύρου πιστεύει ότι το  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει τις υποδομές για να φτάσει σε ψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την προώθηση διαφόρων περιβαλλοντικών θεμάτων,  βάζοντας κάτω ρεαλιστικούς στόχους συνοδευόμενους με χρονοδιαγράμματα επίτευξης.

Ερωτηθείς αν η ανακύκλωση έχει μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημίου ο κ. Μαύρου εξηγεί ότι πέραν από την ανακύκλωση χαρτιού και χαρτονιού που αποφέρει έσοδα, λόγω του ότι τα πουλάμε σε εγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης, όλα τα άλλα απόβλητα για να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και να διοχετευτούν στις κατάλληλες εταιρείες για περαιτέρω διαχείριση, απαιτούν έξοδα του Πανεπιστημίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Top