Για τα εργαλεία που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου ν’ ανατρέψει τις τουρκικές προσπάθειες να επιβάλει ενεργειακά τετελεσμένα, μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρώην Διοικητής της Αεροπορίας κ. Γαβρίλος Δημητρίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Άντης Λοίζου, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης και ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης.

Αρχικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως ο στόχος της άσκησης «Θαλασσόλυκος»και το σενάριο προστασίας υπεράκτιας πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου και Φ.Α. είναι η προβολή του στρατηγικού τους βάθους.

«Τελικός στόχος και αποτέλεσμα είναι να γκριζάρει την περιοχή της ΑΟΖ», δήλωσε, σημειώνοντας πως η δημιουργία «FIR» των κατεχομένων είναι μια de facto αναγνώριση που προσπαθεί να γίνει de jure, και υπογράμμισε πως το FIR είναι ένα σημαντικό όπλο στην πολιτική μας φαρέτρα, το οποίο δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε χάριν εδάφους.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζου, αναφερόμενος στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», είπε πως οι σκοποί είναι: Αρχικά η συνεργασία των πολεμικών κλάδων,  η εκπαίδευση του προσωπικού/στελεχών και η αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Ο δεύτερος σκοπός είναι να περάσουν διαφορετικά μηνύματα, προς διαφορετικούς αποδέκτες.

Ο τρίτος σκοπός είναι η εξύψωση του ηθικού των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και του λαού.

Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η άσκηση διεξάγεται για εκφοβισμό εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε πως η υφιστάμενη κρίση υπάρχει διότι πριν και μετά το Κρανς Μοντανά δεν υπήρχε σχέδιο Β. «Μετά το Κρανς Μοντανά δεν υπήρξε εναλλακτική στρατηγική.

Όταν είσαι αδύναμος, όπως στη δική μας περίπτωση, προχωρείς σε αξιόπιστες συμμαχίες. Εμείς προχωρήσαμε σε συμμαχίες χωρίς υπογραφή συμφώνων αμυντικών, που σημαίνει ότι η επίθεση εναντίον του ενός είναι επίθεση και κατά του άλλου.  Συνεπώς, πάμε στην αυτοάμυνα.

Γιατί οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν κυρώσεις και να τα τσουγκρίσουν με την Τουρκία, όταν η αντιπολίτευση λέει πως πρέπει να πάμε σε συνομιλίες και στην ουσία να δώσουμε άλλοθι στην Τουρκία; Η θεραπευτική αγωγή δεν είναι να δώσουμε άλλοθι στην Τουρκία, αλλά η Λευκωσία να θέσει ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή και δεχόμαστε τώρα μια νέα επίθεση».

Μεταξύ άλλων, είπε πως η κυρία Λουτ ακριβοπληρώνεται για να βρει μια λύση και δεν την ενδιαφέρει ποιος θα υποχωρήσει, αλλά αν θα πετύχει η ίδια, για να το γράψει στο CV της.  

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, περί ενίσχυσης της γαλλικής παρουσίας στο νησί, ο κ. Λοΐζου είπε πως δεν ακούγονται σοβαρά αυτά τα πράγματα, αφού ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Με τις διευκολύνσεις που θα δώσουμε στη βάση, θα έρχονται πλοία των Γάλλων. Δεν μας είπε αν θα κτίσουμε ναυτικό και θα αγοράσουμε πλοία. Τις διευκολύνσεις αυτές τις παρέχουμε εδώ και μια 15πενταετία και παίρνουμε αρκετά χρήματα.

Το πρώτο που έπρεπε να κάνουν εδώ και πολλά χρόνια με την Ελλάδα, ήταν να οριοθετήσουν την ΑΟΖ. 

«Ένας στρατός με μειωμένη θητεία, χαμηλή επάνδρωση, που κατήργησε τεράστιο αριθμό φυλακίων και μονάδων, σημαίνει ότι δεν πείθουμε να κάνουμε στρατό. Υπάρχει μια Επιτροπή Άμυνας που κρύβεται πίσω από τη φράση 'κάναμε πολλά'», επεσήμανε 

«Έρχεται ο Ναύαρχος Αποστολάκης και όποτε έρχεται ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κάνει βαρύγδουπες, αόριστες δηλώσεις, αλλά χωρίς ουσία»,είπε. 

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Δημητρίου είπε πως δεν κάνουμε τίποτα για τη θωράκιση της Αεροπορίας και του Ναυτικού, προκειμένου να γίνουν αποτρεπτικά σώματα στρατού. «Αποφοίτησα από τη σχολή Ικάρων το 1981 και εντάχθηκα ως νεαρός ανθυποσμηναγός. Μέχρι και την οικονομική κρίση, δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου ότι μπορούσε να διατεθεί 1 δις από τον προϋπολογισμό για αγορά αεροσκαφών. Στην αρχή δεν υπήρχε υποδομή, σήμερα έχουμε την υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό με πρωτεύσαντες στη σχολή Ικάρων και δεν διαθέσαμε το 1 δις. Μετά που είδαμε πως τα δις της άμυνας εξανεμίζονται για  κάλυψη λαθών των τραπεζών, ζητήσαμε το 1 δις για δημιουργία αεροπορίας αποτροπής. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι με 10 αεροσκάφη θα νικήσουμε την Τουρκία, αλλά το ζήτημα είναι η αποτροπή και το κόστος που θα συνυπολογίζει ο αντίπαλος, αλλά η αντίπαλος.

Σε παρέμβασή του στην Εκπομπή, ο κ. Ιωαννίδης, αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και των απαράδεκτων δηλώσεων των Βρετανών, εξήγησε πως στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τα κράτη δεν έχουν κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία. Κυριαρχία απολαμβάνει το κράτος μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στην ξηρά.

 «Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία -όπως και κάθε παράκτιο κράτος- έχει υφαλοκρηπίδα που είναι εγγενές γνώρισμα, η θέση της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι ακριβής. Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στα 36 ναυτικά μίλια, αρκετά κοντά από την Κύπρο, και δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται 83 ναυτικά μίλια  από τις ακτές τις Τουρκίας.

Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Η.Β. και ανέφερε ότι η χρήση του όρου «under dispute» δεν είναι ακριβής, αφού στη θεωρία του Διεθνούς Δικαίου χρησιμοποιείται ο όρος uneliminated.

Aν εξετάσουμε τις αξιώσεις της Τουρκίας, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι υπερβολικές και δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο.

Τα «γκριζάρισμα», που είναι ένας αδόκιμος όρος, δεν μπορεί να γίνει, αφού η Κύπρος έχει προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες και έχει καλέσει την Τουρκία να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση, με την Άγκυρα -όχι μόνο να μην το αποδέχεται- αλλά να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, παραβιάζοντας τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην Διοικητής της Αεροπορίας είπε: «Αν είχε υλοποιηθεί το όραμα και οι μελέτες και ο διακαής πόθος του αείμνηστου πλοίαρχου Ιωαννίδη, σήμερα θα είχαμε πολεμικά πλοία και θα κάναμε αποτροπή χωρίς να τρέχουμε από τον έναν στον άλλο για να μας βοηθήσει». 

Ο κ. Χαραλαμπίδης άσκησε έντονη κριτική κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος σχετικά με τη διαχρονική διασπάθιση των χρημάτων της άμυνας, τονίζοντας «Τα λαμόγια του κομματικού και πολιτικού συστήματος, τα έστελναν αλλού. Έχουν κάθε αγώγιμο δικαίωμα εναντίον μου και θα είναι χαρά θεού να με πάρουν δικαστήριο, να ανοίξουν δίκες, να δούμε πού έχουν πάει τα χρήματα της άμυνας και για ποιους σκοπούς. Όταν παίρνεις χρήματα για τον ιερό σκοπό της άμυνας από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη, πατάς πάνω στην ιερά τράπεζα της Δημοκρατίας και είσαι κοινός απατεώνας, διότι εγώ σου δίνω χρήματα για να με διασφαλίζεις και εσύ κάνεις τις λαμογιές σου».