News Energia Ενεργειακό άνοιγμα ψευδοκράτους σε Κατάρ

Ενεργειακό άνοιγμα ψευδοκράτους σε Κατάρ

Πολυεπίπεδες εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ επιδιώκει να συνάψει από την επόμενη χρονιά το ψευδοκράτος, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η Qatar Petroleum εμπλέκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της κοινοπραξίας με την Exxon Mobil  για εκμετάλλευση του υποσχόμενου θαλάσσιου τεμαχίου 10. Κατά το παρελθόν, μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα που επέκριναν τον Ερντογάν για το γεγονός ότι τήρησε σιγή ιχθύος, όταν το Κατάρ, στενός σύμμαχος της Τουρκίας, συνεργάστηκε μέσω της Qatar Petroleum με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε δηλώσεις του, ο απεσταλμένος της κατοχικής «κυβέρνησης» στην Ντόχα Tayseer Al Shanableh δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος.

«Δεν έχουμε εμπορικές σχέσεις επίσημα. Μπορεί μερικές ιδιωτικές εταιρείες να αγοράζουν ή να πωλούν αγαθά από εδώ και εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε διμερή στοιχεία για το εμπόριο. Ωστόσο, εργαζόμαστε σκληρά για την καθιέρωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Qatar Tribune.

«Έχουμε πολλά αγαθά που μπορούμε να εξαγάγουμε στο Κατάρ και υπάρχουν και πολλά αγαθά από αυτά που μπορούν να εισάγονται από το Κατάρ στη Βόρεια Κύπρο, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνδέσεις σε αυτόν τον σημαντικό τομέα», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας «Έχουμε προϊόντα, όπως κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα, οικοδομικά υλικά, γεωργικό εξοπλισμό, ελαιόλαδο, ελιές, αναψυκτικά, χυμούς και πατάτες, που μπορούν να εξαχθούν στο Κατάρ».

«Η Βόρεια Κύπρος», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, «είναι γνωστή για την παραγωγή πατάτας καλής ποιότητας. Εξάγουμε πατάτες σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Για το ψευδοκράτος, ο απεσταλμένος είπε ότι το Κατάρ είναι επίσης ένας σημαντικός προορισμός εισαγωγής, όσον αφορά τα πετροχημικά προϊόντα.

«Βλέπουμε το Κατάρ ως βασικό σύμμαχο για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών του κόσμου», επεσήμανε. «Το Κατάρ είναι το νούμερο ένα στις εξαγωγές ενέργειας και μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Shanableh. «Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στις ακτές της Κύπρου. Η εμπειρία και οι επενδύσεις του Κατάρ μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αποτίμηση αυτών των φυσικών πόρων. Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής κοινοπραξίας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα», ανέφερε.

Εκτός από την ενέργεια, ανέφερε ο Shanableh, ο τουρισμός και η εκπαίδευση είναι και άλλοι τομείς που προσφέρουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες για το Κατάρ.

"Η ΤΔΒΚ προσφέρει πολλά κίνητρα για ξένους επενδυτές, όπως απαλλαγή από δασμούς και κεφάλαια, μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, κρατική ιδιοκτησία και μίσθωση κτιρίων, απαλλαγή από το τέλος κατασκευής, μείωση του τέλους χαρτοσήμου για αύξηση κεφαλαίου και μείωση του τέλους στις διαδικασίες υποθήκης. Έχουν ήδη προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές στην ΤΔΒΚ και είμαστε πρόθυμοι να έχουμε και επενδυτές από το Κατάρ», ανέφερε ο απεσταλμένος.

«Έχουμε κάποιους ιδιώτες επενδυτές από το Κατάρ, έχουν πραγματοποιήσει κάποιες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, είμαστε σε συνομιλίες με ορισμένους επενδυτές του Κατάρ για την κατασκευή ξενοδοχείων πέντε αστέρων», δήλωσε.

Επιπλέον, ο Shanableh ανέφερε ότι ορισμένοι επενδυτές από το ψευδοκράτος αναζητούν, επίσης, επενδύσεις στο Κατάρ, ιδίως στον τομέα των τροφίμων.

«Το Κατάρ έχει σημειώσει τεράστια αύξηση στον τομέα των τροφίμων, ιδίως μετά από τον άδικο αποκλεισμό από ορισμένες γειτονικές χώρες, έναν τομέα όπου οι επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τ/κ «αξιωματούχος» είπε πως μια μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ στο εγγύς μέλλον, για να καθιερώσει εμπορικούς δεσμούς με τους ομολόγους τους στην Ντόχα.

Top