News Energia Ρέβελ: Συνεργασία για ανάπτυξη κοινών αποθεμάτων ΦΑ

Ρέβελ: Συνεργασία για ανάπτυξη κοινών αποθεμάτων ΦΑ

Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση και ανάπτυξη των κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, λέει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σμουέλ (Σάμι) Ρέβελ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δυο χώρες διεξάγουν ένα διαφανή και εποικοδομητικό διάλογο σε σχέση με τα αποθέματα στο οικόπεδο 12.


Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, την Τρίτη στη Λευκωσία, ο Πρέσβης εκφράζει την προσδοκία του να υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τον αγωγό EastMed, ενώ επαναλαμβάνει το σεβασμό της χώρας του προς τα δικαιώματα της Κύπρου στις διάφορες θαλάσσιες ζώνες της.

Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα συνοδεύεται από σειρά Υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου στην κυπριακή πρωτεύουσα. Η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, εμπορίου και επενδύσεων, τηλεπικοινωνιών καθώς και το ζήτημα της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης. Ο Πρέσβης Ρέβελ λέει ότι αναμένεται να υπογραφεί αριθμός διμερών και τριμερών συμφωνιών, ενισχύοντας την υφιστάμενη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12, Κύπρος και Ισραήλ διαφωνούν αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που ενδεχομένως εμπίπτουν εκατέρωθεν των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης. Η ισραηλινή εταιρεία που έχει λάβει αδειοδότηση για το γειτονικό κοίτασμα «Ισάι» πιστεύει ότι η εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πρόσφατα ότι Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν σε επιδιαιτησία, αν δεν βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Διεξάγουμε ένα διαφανή και εποικοδομητικό διάλογο με την Κυβέρνηση της Κύπρου και είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», αναφέρει για το θέμα ο Πρέσβης Ρέβελ στο ΚΥΠΕ. Υποδεικνύει παράλληλα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και η Κύπρος το 2010 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση και ανάπτυξη των κοινών μας κοιτασμάτων αερίου», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο κ. Ρέβελ σημειώνει τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό EastMedπου που αποσκοπεί στη διασύνδεση της λεκάνης της Λεβαντίνης με την Ευρώπη για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων. «Οι χώρες μας προωθούν τον αγωγό EastMed, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οικονομικές, όσο και τις τεχνικές πτυχές αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Οι Υπουργοί Ενέργειας θα συμμετάσχουν στην ερχόμενη Τριμερή Σύνοδο και ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και σε αυτό το θέμα σύντομα» προσθέτει.

Λέει επίσης ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, άλλων χωρών και της ΕΕ αποσκοπεί στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, τόσο στην περιοχή όσο και προς την Ευρώπη.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ κλήθηκε να σχολιάσει και τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ενέργειες της Άγκυρας στο οικόπεδο 3 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ το Μάρτιο δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι σεβόμαστε τα δικαιώματα της Κύπρου στις διάφορες θαλάσσιες ζώνες της. Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου το 2010, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μιλάει αφ’ εαυτής» λέει.

Κύπρος και Ισραήλ είναι «φυσικοί εταίροι»
-------------------------------
Κληθείς να προσδιορίσει τη σχέση Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρέσβης λέει ότι «δεν είναι μόνο θέμα ορισμών, αλλά και συγκεκριμένου περιεχομένου». Πέραν της γεωγραφικής εγγύτητας, ο κ. Ρέβελ λέει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες, όπως τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα, την ειρήνη και την κατανόηση «γεγονός που επίσης καθιστά την Κύπρο και το Ισραήλ φυσικούς εταίρους».

Προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια, Κύπρος και Ισραήλ έχουν αναπτύξει μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία. «Σκοπεύουμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας προς όφελος των λαών μας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή» λέει.

Ο Πρέσβης αναφέρει ακόμη ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας είναι η 4η που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ έχουν διεξαχθεί και διάφορες άλλες συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο για σημαντικά θέματα, όπως η ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η υγεία, οι υδάτινοι πόροι και το περιβάλλον.

Οι διάφορες συναντήσεις «εδραιώνουν τις σχέσεις και μεταφράζουν την πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες ενέργειες» λέει, ενώ σημειώνει ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ των μελών της διασποράς του κάθε κράτους.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στην περιοχή, λόγω της ανόδου του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, πρέπει να εργαστούμε στενότερα από κοινού για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία. Η επερχόμενη Σύνοδος επικεντρώνεται στο να οικοδομηθούν πιο στέρεες γέφυρες μεταξύ των λαών και στο να πάμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας σε ένα νέο επίπεδο» καταλήγει.

Έμφαση στην καινοτομία
-------------------------------
Η Πρεσβεία του Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, θα φιλοξενήσει σύντομα στην Κύπρο τον δημοσιογράφο Σαούλ Σίνγκερ, εκ των συγγραφέων του βιβλίου “Start-UpNation: TheStoryofIsrael’sEconomicMiracle”. Όπως λέει ο Πρέσβης Ρέβελ, σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια ευρεία συνεργασία στο πεδίο της καινοτομίας, που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενεές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top