News Energia Θετικό το ΑΚΕΛ για αγωγό Φ.Α. προς Τουρκία μετά τη λύση

Θετικό το ΑΚΕΛ για αγωγό Φ.Α. προς Τουρκία μετά τη λύση

Την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ, μετά τη λύση του Κυπριακού, να στηρίξει έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, εξέφρασε σήμερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.Μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε για το Κυπριακό σε περίπου 35 Πρέσβεις και διπλωμάτες οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε εκ νέου την προσήλωση του ΑΚΕΛ για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ζήτησε τη στήριξη των Πρέσβεων και σημείωσε ότι ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν, ο στόχος των Τουρκοκυπρίων για μερίδιο από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, από τη μια, αλλά και ο ρόλος που επιδιώκει η Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, από την άλλη, είναι η λύση του Κυπριακού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προχώρησε σε μια αναδρομή των εξελίξεων στην Κύπρο μετά το Κραν Μοντάνα και εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του ΑΚΕΛ με τη θέση που διατύπωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο  για πακετοποιημένη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων που εκκρεμούν.


«Το ΑΚΕΛ συμφωνεί πλήρως με την πιο πάνω προσέγγιση, όχι απλώς επειδή αυτό προτείνει ο Γ.Γ., αλλά επειδή είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, αυτή είναι η ενδεδειγμένη πορεία για να φθάσουμε σε αίσιο τέλος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Αντί, είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά «να επιμένει σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, πρέπει να μείνει στην ουσία του ζητήματος». Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ,  «είναι φανερό ότι η διαδικασία, όπως την προτείνει ο Γ.Γ., θα έχει αρχή και τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 

 


Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι «δεν είναι σοβαρό να αναμένει κανείς από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί εκ των προτέρων αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε περίπτωση αποτυχίας».

Αναφορικά με τις απαιτήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις συγκλίσεις επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια πάνω στο ζήτημα.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», είπε.

Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, «ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν αυτά, είναι η λύση του Κυπριακού».

Αν αυτή επιτευχθεί, πρόσθεσε, «έχω ήδη εξηγήσει ότι το θέμα με το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα».

Όσο για την Τουρκία, ανέφερε, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να συζητήσουμε τον ρόλο της, φτάνει βέβαια αυτός να μην ασκείται σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου».

«Ως ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι, με τη λύση του Κυπριακού, να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης, θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στα ευρωτουρκικά, σημειώνοντας τη στήριξη από το ΑΚΕΛ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, χωρίς, βέβαια, πρόσθεσε, «να προσπερνούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση - που δεν είναι λίγα -  και ιδιαίτερα τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας».

Απευθυνόμενος προς τους Πρέσβεις τούς διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ «παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο σε λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία «στη συνέχιση της δικής σας στήριξης και αλληλεγγύης, και σας ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό».

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση και γεύμα που παρέθεσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ 

Top