Lifestyle Subjects RespectFest 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

RespectFest 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δραστηριοτήτων εμπλουτίζει τη φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο “RespectFest 2014”.
 
Σκοπός του, να αναδείξει τρόπους με τους οποίους η ενεργός συμμετοχή και πρωτοβουλία μπορούν να συμβάλουν στο σεβασμό της διαφορετικότητας των ανθρώπων που ζουν στον τόπο μας και στην προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων μας, να ενημερώσει φοιτητές και κοινό για το πλούσιο έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Κύπρο και για την ποικιλόμορφη συμβολή των Ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη φοιτητική ζωή.
 
Μια βιβλιοθήκη χωρίς χάρτινα, αλλά με ανθρώπινα βιβλία που θα σας περιμένουν να τα διαβάσετε, θα ζωντανέψει στο χώρο των Κεντρικών Κτηρίων (Καλλιπόλεως) του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 20:00. Ένα θεατρικό δρώμενο όπου οι τοίχοι ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό γκρεμίζονται και ανατρέπεται η πλοκή της ιστορίας με στόχο την απόδραση από την καταπίεση, θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Μια βόλτα στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης της Λευκωσίας από εθελοντές ιστορικούς θα ξεναγήσει νέους και παλιούς φοιτητές την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, στις 17:00. Σε ένα μεγάλο πάρτι που θα στηθεί την ίδια μέρα στις 20:00, στη Βραδιά Ομίλων, οι φοιτητές θα γνωρίσουν τις ευκαιρίες συμμετοχής που έχουν να τους προσφέρουν οι 25 ενεργοί όμιλοι που θα βρίσκονται εκεί, για να εμπλακούν σε φοιτητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από φοιτητές για τους φοιτητές. Ερωτήματα όπως, το πραγματικό κόστος μιας βαμβακερής μπλούζας, τη σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες μας να κατανοήσουμε μια ιεροτελεστία άλλης κουλτούρας, θα διερευνήσουν εθελοντές από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φοιτητές, αλλά και το κοινό, την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, σε μια σειρά από πέντε 90λεπτα εργαστήρια, με επιτραπέζια παιγνίδια και προσομοιώσεις, από τις 10:30 έως και τις 18:00. Απεικονίσεις της μοναδικότητας των διαφορετικών ανθρώπων μέσα από το φωτογραφικό φακό των φοιτητών θα παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Όλα τα πιο πάνω, συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις δραστηριότητες του “RespectFest 2014”, μια συνεργασία της Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Συντονιστικής Επιτροπής Ομίλων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Στο “RespectFest 2014” θα συμβάλουν πέρα από 40 συνεργάτες, εθελοντικές οργανώσεις, και φορείς, με πάνω από 12 διαφορετικές δραστηριότητες. 
Το “RespectFest 2014” θα ανοίξει το πρωί της Παρασκευής, 19 Σεπτεμβρίου 2014, και συγκεκριμένα στις 10:00, με σύντομη Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου στην Πανεπιστημιούπολη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμιο και Εθελοντισμός», στο οποίο εκπρόσωποι πανεπιστημιακών, φοιτητών, και εθελοντικών οργανώσεων θα συζητήσουν τρόπους για να προωθηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία του Πανεπιστημίου και των εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις έννοιες του «εθελοντισμού», τις διάφορες ερμηνείες της «ενεργούς» και «ουσιαστικής συμμετοχής», και τα οφέλη, τις δεξιότητες, και τις εμπειρίες που μπορούν να αποκομίζουν από την εμπλοκή τους με τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή στα κοινά. 
 
Οι δράσεις του “RespectFest 2014” υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μη Τυπικής Μάθησης για φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός προγράμματος με σκοπό να συμβάλει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής, απασχολησιμότητας, και ευημερίας των φοιτητών και των νέων, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των νέων, που αποτελούν ουσιαστικούς εταίρους και συμμέτοχους στις δράσεις. Όλες οι εκδηλώσεις υλοποιούνται με πρωτοβουλία, ή και με την ενεργή συμβολή των φοιτητών, και ιδιαίτερα μελών του Προγράμματος Εθελοντών Φοιτητών (ΠΕΦ) της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ανοικτές και για το κοινό. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης, www.ucy.ac.cy/counseling, στο facebook (RespectUCY) και από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας. 
 
Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων: Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση Κύπρου, Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως – Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, Σώμα Εθελοντών Λευκωσίας, Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πρόγραμμα UniDEV, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και η Ομάδα Εκπαιδευτών του, Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας, Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Rainbow Youth,  Φωτογραφικός Όμιλος Πανεπιστημίου Κύπρου, Όμιλος Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής, Θεατρικός Όμιλος Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευρωπαϊκός Όμιλος Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Σχετικά με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου: 
 
Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει βασικές υπηρεσίες σε θέματα σπουδών, σταδιοδρομίας, προσωπικής καθοδήγησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, στέγασης, φοιτητικών δραστηριοτήτων, αθλητικών δραστηριοτήτων και υγείας. 
 
Παρέχει πληροφορίες για την πολιτική εισδοχής, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τα προγράμματα σπουδών, ετοιμάζει ωρολόγια προγράμματα, προγράμματα εξετάσεων, εκδίδει πιστοποιητικά σπουδών κ.α.  Προσφέρει ακόμη εμπιστευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια για προβλήματα προσωπικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής φύσης καθώς και για θέματα ευημερίας.  H Yπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εργοδότηση φοιτητών στις διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση σε θέματα σταδιοδρομίας.
 
Eπίσης, η Yπηρεσία μας βοηθά τους φοιτητές στην ανάπτυξη ομαδικών δραστηριοτήτων και παρέχει ενημέρωση και βοήθεια σε θέματα που αφορούν τη ζωή τους στο Πανεπιστήμιο, όπως στέγαση, σίτιση και υποτροφίες. www.ucy.ac.cy/fmweb 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες: constantinidou.georgia@ucy.ac.cy, τηλ. 22894068
 

 

Top