Η Κύπρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τεχνολογίας «IMAGINE CUP»

Έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας, διοργάνωσε η Microsoft για πρώτη φορά στην Κύπρο, στις 15 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Τη σημαντική αυτή προσπάθεια στήριξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει κοντά φοιτητές για να επιλύσουν τα δυσκολότερα προβλήματα στον κόσμο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προσδιορίσει μερικές από αυτές τις προκλήσεις ως Millennium Development Goals. Το Imagine Cup χρησιμοποιεί αυτούς τους στόχους σαν κατευθυντήριο «φως» για να εμπνεύσουν τους φοιτητές και να κάνουν την αλλαγή. Φανταστείτε έναν κόσμο με λιγότερη φτώχια, πείνα και αρρώστια, καλύτερες συνθήκες επιβίωσης για τις μητέρες και τα μωρά τους, παιδιά με καλύτερη εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες και ένα πιο υγιές περιβάλλον. Έναν κόσμο στον οποίο οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες δουλεύουν σε συνεργασία για το καλό όλων.
 
Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει διάρκεια ένα χρόνο, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι φοιτητές κλήθηκαν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και να δημιουργήσουν τις ομάδες τους. Οι ομάδες, με τη βοήθεια των μεντόρων, οι οποίοι είναι καθηγητές και διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων,  προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο θέμα του διαγωνισμού: «Φαντάσου έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των δυσκολότερων προβλημάτων».

Ό,τι ξεκινά με την «έκρηξη» έμπνευσης και με αρκετή σκληρή δουλειά, μπορεί να καταλήξει σε μια μελλοντική καινοτομία λογισμικού, σε ανέλιξη στον επαγγελματικό τομέα ή σε νέες βιομηχανίες που θα ευδοκιμήσουν. Αυτό προσπάθησαν να μεταδώσουν και οι φοιτητές, οι οποίοι επιστρατεύοντας τη φαντασία τους, το πάθος και τη δημιουργικότητα τους για τεχνολογικές καινοτομίες, συνεργάστηκαν για να αλλάξουν τον κόσμο.

Στον τελικό παρουσιάστηκαν συνολικά 4 εφαρμογές που ανέπτυξαν οι ομάδες των φοιτητών: δύο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μία από το Πανεπιστήμιο Frederick και μία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Οι ομάδες είχαν 15 λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους μπροστά από εξαμελής επιτροπή, η οποία αποτελείτο από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημίου Frederick, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς και εκπρόσωπο της Microsoft.

Νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού αναδείχθηκε η ομάδα του Πανεπιστήμιου Κύπρου που  με την εφαρμογή iDOC, στην οποία συμμετείχαν οι φοιτητές: Κωνσταντίνος Κώστα, Γιώργος Νικολαΐδης, Διομήδης Παπαδιομήδους, Αντώνης Μαυρής με μέντορα τον Δρ. Χαράλαμπο Πουλλή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφαρμογή iDOC που ανέπτυξαν οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Κύπρου στα πλαίσια του διαγωνισμού, με τη χρήση του Windows Phone 7, ο ασθενής μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο κινητό του τηλέφωνο, που αφορούν σε κατευθύνσεις προς το πλησιέστερο νοσοκομείο ή γιατρό, ο οποίος έχει εντοπιστεί αναλόγως της ασθένειας από την οποία φαίνεται να πάσχει ο ασθενής, σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρίσκεται.

Τα 4 μέλη της ομάδας του Πανεπιστήμιου Κύπρου θα ταξιδέψουν με έξοδα της Microsoft  στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Ιούλιο, για να διαγωνιστούν στον 9ο Παγκόσμιο τελικό.  Στο τέλος της διαδικασίας θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στους νικητές.

© 2012 Powered By SigmaLive, Part of Dias Group of Companies.

Scroll To Top