Lifestyle Health Ιδιώτες γιατροί: Οι ένοχοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα

Ιδιώτες γιατροί: Οι ένοχοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα

Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή των θάνατο του δεκάχρονου παιδιού ύστερα από ατύχημα στο σχολείου του, κάνει λόγο για ανικανότητα του συστήματος υγείας στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο.

 

Εκφράζοντας τη λύπη της για τον χαμό του δεκάχρονου, η ΕΝΙΚ αναφέρει ότι αν υπάρχει ιατρική αμέλεια, κανένας δεν μπορεί να το προαποφασίσει χωρίς έρευνα και ανάλυση όλων των ενεργειών που έγιναν χρονικά και υπό ποιες συνθήκες.

«Το σίγουρο είναι ότι, το πόσο αποτελεσματικά μπορεί ένας γιατρός να εκτελέσει τα καθήκοντά του, εξαρτάται και από τις δυνατότητες και τα μέσα που έχει στην διάθεσή του στον χώρο που τον όρισε ο εργοδότης του να εργάζεται», αναφέρεται.

Αν ζητήσει, προστίθεται, ο γιατρός στο δημόσιο νοσηλευτήριο να γίνει μια εξέταση και η δυνατότητα πραγματοποίησής της είναι οι 2 ώρες, τότε για την απώλεια αυτού του πολύτιμου χρόνου δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο γιατρός, ωστόσο αν η έκβαση της πορείας της υγείας του ασθενή δεν είναι καλή, τότε στοχοποιείται ο γιατρός και όχι το σύστημα, και αυτοί που το ελέγχουν και το εξουσιάζουν, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από την ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας. «Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των επειγόντων περιστατικών η απώλεια χρόνου σημαίνει κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι παγκοσμίως αυτή η σχέση εργαζόμενου ιατρού και εργοδότη είναι ξεκάθαρη και διέπεται από ευθύνες και υποχρεώσεις. Ακολουθούνται, όπως αναφέρεται, πρωτόκολλα διαχείρισης ιατρικών καταστάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η διαχείριση και η διερεύνηση ασθενή με τραύμα στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών. Προστίθεται ότι ο εργοδότης (στην συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Υγείας) όφειλε να καθορίζει τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, με στόχο την ασφάλεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ιατρικής πράξης.

«Στην Κύπρο, αποφεύγεται αυτή η τακτική, γιατί ο καθορισμός διεθνών πρωτοκόλλων θα επέβαλλε και τη στελέχωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και νοσοκομείων  με προσωπικό και  μέσα έτσι που να διεκπεραιώνεται  η  ιατρική πράξη  σωστά  και στον ανάλογο χρόνο. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι να χάνονται και να καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές και οι εργαζόμενοι να είναι πάντα εκτεθειμένοι», σημειώνεται.

Περαιτέρω, η ΕΝΙΚ αναφέρει ότι οι πραγματικοί ένοχοι έμαθαν πλέον να διαχειρίζονται καλά την ανικανότητά τους και κάθε φορά έχουν έτοιμα εξιλαστήρια θύματα, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες.

«Δυστυχώς, πριν απαξιώσουν την ιατρική, έχουν ήδη απαξιώσει την ίδια την ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν, εξηγώντας ότι εδώ και πολλά χρόνια χάνονται ανθρώπινες ζωές στη διαδρομή για τη Λευκωσία  και αυτοί που ίσως καταφέρουν να φτάσουν για το χειρουργείο, καταδικάζονται σε μόνιμη αναπηρία και σε μόνιμα τροχοκαθίσματα, λόγω απουσίας άμεσης νευροχειρουργικής παρέμβασης  στις πόλεις εκτός Λευκωσίας για τα σοβαρά τραύματα εγκεφάλου.


«Το ερώτημα που έχουμε σήμερα ως πολίτες, αφού ως γιατρούς αρνούνται να μας ακούσουν, είναι: Αν στα ταξίδια μας προς τη Λάρνακα ή την Πάφο μάς τύχει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και έχουμε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, θα μας μεταφέρουν με ασθενοφόρο στη Λευκωσία, για να μπούμε χειρουργείο -στην καλύτερή μας- μετά από 3 ώρες; Και αν δεν προλάβουμε να φτάσουμε ζωντανοί, τι θα κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να κερδίσει τις εντυπώσεις; Μήπως θα ζητήσει να περάσουν χειροπέδες στον οδηγό του ασθενοφόρου;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, απάντηση στα όσα αναφέρθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, έδωσε μέσω ανακοίνωσής της η ΠΑΣΥΚΙ.

Να θυμίσουμε ότι το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας βρίσκεται στον «αναπνευστήρα», καθώς άλλοι δύο γιατροί υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις «εξαντλητικές συνθήκες εργασίας».

Να σημειωθεί ότι δυο γιατροί οδηγούνται σε δίκη στις 28/9 αναφορικά με την υπόθεση. 

Πειθαρχική έρευνα εναντίον του δασκάλου που βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο του άτυχου Σταύρου την περασμένη Παρασκευή, θα διατάξει το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Top