Lifestyle Health 8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς βότκα

8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς βότκα

Μία από τις πιο συνηθισμένες παραγγελίες αλκοολούχων ποτών -μεταξύ των Κυπρίων και των Ελλαδιτών τουλάχιστον- είναι η βότκα με λεμόνι ή πορτοκάλι.
 
Και η δική σου, έτσι;
 
Μπορεί να ξέρεις σε πόσα ποτηράκια πρέπει να καλέσεις ταξί για να πας σπίτι, αλλά βάζουμε στοίχημα πως δεν ξέρεις πολλά από τα παρακάτω fun facts.
 
Παλαιότερα λεγόταν Gorzalka
Περί το 1400, το ποτό αυτό ονομαζόταν grozalka, λέξη που αποτελεί παράγωγο της πολωνικής λέξης gorzec, που σημαίνει “να καίει”. Αν μας ρωτάτε, θεωρούμε ότι το όνομα αυτό περιγράφει καλύτερα το πότο από το τωρινό του όνομα, που στα σλαβικά σημαίνει νερό.
 
Ένα σφηνάκι έχει λιγότερες από 100 θερμίδες
Θεωρείται ένα από τα πιο “διαιτητικά”, ποτά με μόνο 97 θερμίδες το σφηνάκι και καθόλου ζάχαρη και υδατάνθρακες.
 
Έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις hangover
Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι οι διάφορες μάρκες βότκας αρέσκονται να καμαρώνουν για το γεγονός ότι τα οινοπνευματώδη ποτά τους έχουν αποσταχθεί πολλές φορές. Και πολύ καλά κάνουν, αφού αυτή η διαδικασία είναι που μας προστατεύει από το hangover, καθώς κάθε κύκλος απόσταξης δρα ως φίλτρο, δημιουργώντας ένα καθαρότερο τελικό προϊόν.
 
Η κάθε μία παράγεται από διαφορετικά υλικά
Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών, όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Εκείνη, βέβαια, η οποία παράγεται από σκέτο σιτάρι, θεωρείται ωστόσο η καλύτερη. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες που παράγονται από τελείως διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα, η Vermont Spirits’ White Vodka αποστάζεται από ορό γάλακτος που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, η Cîroc προέρχεται από σταφύλια και η Indigenous Apple Vodka είναι φτιαγμένη από φρούτα από τοπικά περιβόλια.
 
Πίνεται καλύτερα σε χάλκινα ποτήρια
Τα χάλκινα κουζινικά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, χάρη σε ιστοσελίδες όπως το Pinterest και το Instagram. Την τάση έχουν υιοθετήσει και πολλά μπαρ, με πολλούς bartenders να υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το μέταλλο κρατά τη βότκα περισσότερο παγωμένη, βελτιώνοντας παράλληλα τη γεύση της.
 
Κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις
Ίσως βέβαια να χρειαστείς μερικά κλασικά ποτάκια μέχρι να πάρεις το θάρρος να τις δοκιμάσεις, αφού πολλές από αυτές είναι αρκετά αλλόκοτες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη βότκα με γεύση φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας, pancakes και μύρτιλου, πίκλας, τσίλι, μπέικον και αλατισμένης καραμέλας. Για δες, ένα τεράστιο “γιατί” άρχισε να πλανάται στο γραφείο…
 
Υπάρχει μπουκάλι βότκας που κοστίζει 3.7 εκατομμύρια δολάρια
Η λεγόμενη Billionaire Vodka ή αλλιώς η μπίρα του εκατομμυριούχου, κοστίζει αυτό το εξωφρενικό ποσό, καθώς το μπουκάλι της είναι διακοσμημένο με πάνω από 3,000 διαμάντια, κομμάτια χρυσού και κρύσταλλα Swarovski. Μια “οικονομικότερη” εκδοχή της, η οποία κόστιζε 7.200$, είχε λανσάρει η Belvedere παλαιότερα.
 
Κυκλοφορεί και σε κουτί
Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αγοράσει κρασί σε κουτί, είτε γιατί οργανώναμε πάρτι είτε γιατί απλά είχαμε χωρίσει και το μπουκάλι δεν μας έφτανε. Είναι οικονομικό και ειλικρινά γευστικότατο. E πλέον μπορούμε να αγοράσουμε και βότκα σε κουτί χάρη στην εταιρεία Griffon Vault.
 
Μην την πιείτε, γιατρευτείτε
Το εν λόγω ποτό, παλαιότερα είχε και ιατρικές χρήσεις, με πολλούς μάλιστα να το χρησιμοποιούν ακόμη για να θεραπεύσουν “τσιμπήματα” από δηλητηριώδη φυτά, να καταπολεμήσουν τον έρπη και να απολυμάνουν τις βελόνες. Μερικές σταγόνες βότκας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των λουλουδιών στο βάζο και στο φρεσκάρισμα των ρούχων. Όσο ζεις, μαθαίνεις!
 
Πηγή: olivemagazine.gr
Top