Lifestyle Culture Theater Buffer Fringe | Φεστιβάλ παραστασιακών τεχνών

Buffer Fringe | Φεστιβάλ παραστασιακών τεχνών

Η Νεκρή Ζώνη μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο θέατρο στις 18-19 Οκτωβρίου  

Το Σπίτι της Συνεργασίας ανταποκρινόμενο στην επιθυμία ομάδων νέων καλλιτεχνών, αλλά και σε έναν από τους στόχους του να φιλοξενεί νέες ιδέες, ελεύθερη σκέψη και τέχνες. Διοργανώνει για πρώτη φορά στην Μεσαιωνική Τάφρο παρά το Λήδρα Πάλας το Buffer Fringe. Δύο μέρες, 15 παραστάσεις γεμάτες δημιουργικές ιδέες, θέατρο, performance art, sited performance, παιδικό θέατρο και παραστασιακές τέχνες. Ημερήσια είσοδος €7 και €10 για όλο το διήμερο. Εισιτήρια πωλούνται στην είσοδο και στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Το Σπίτι της Συνεργασίας φιλοδόξει να συνδέσει ένα από τα ιστορικά σημεία της πόλης με την τέχνη του θεάτρου. Η μεσαιωνική τάφρος θα μεταμορφωθεί σε μια υπαίθρια γιορτή με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που να μεταφέρετε από παράσταση σε παράσταση.

Fringe είναι ένας όρος  που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το εναλλακτικό θέατρο. Το πρώτο Fringe συνέβη στο Εδιμβούργο το 1947, έκτοτε το έχουν υιοθετήσει πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ένα πολύχρωμο καλλιτεχνικό φεστιβάλ, όπου οι πρωταγωνιστές του είναι οι ενεργοί πολίτες, που καταλαμβάνουν συμβολικά για δυο μέρες την Τάφρο, στην νεκρή Ζώνη πάρα το Λήδρα Πάλας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθείτε τη σελίδα μας στο Facebook/Home-For-Cooperation https://www.facebook.com/BufferFringe καθώς και την ιστοσελίδα www.home4cooperation.info ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22445740.

 

Σάββατο 18/10

Καλλιτέχνης: Mateja Arhar

Διάρκεια: 35 λεπτά

Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι

……. Ένα κυριακάτικο απόγευμα σε ένα μακρινό πλούσιο βασίλειο, η βασίλισσας αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για τον γιο της να παντρευτεί. Έπρεπε όμως να βρει μια αληθινή πριγκίπισσα. Άρχισε λοιπόν η βασιλική οικογένεια μέσα από την λιμουζίνα τους να ταξιδεύουν σ ολόκληρο τον κόσμο για να την βρει, άλλα πάντα υπήρχε κάποιο εμπόδιο.  Έτσι μετά από μήνες περιπλανήσεων έφτασαν στην Κύπρο. Η καρδιά της βασίλισσας της λέει ότι εδώ βρίσκετε η πραγματική πριγκίπισσα για τον μονάκριβο γιο της. Ας δούμε λοιπόν μέσα από ένα γνωστό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους τι γίνεται στην Κύπρο.

Αφεθείτε στην μαγεία του κουκλοθέατρου, μέσω μιας πληθωρικής σε αισθήματα για τους μικρούς μας φίλους παράστασης. Η γλωσσά της παράστασης θα είναι στα αγγλικά ενώ οι παθιασμένοι δημιουργοί υπόσχονται ότι τα παιδάκια θα επικοινωνούν μέσω του δικού τους μοναδικού τρόπου με τις «ιδιαίτερες» κούκλες του έργου.

Βιομηχανία Φόβου

Achim Wieland - Marios Ioannou

Στηριγμένο στη σύγχρονη θεατρική τεχνική του «επινοημένου θεάτρου- devised performance) η παράσταση συνδυάζει το σύγχρονο θέατρο με ζωντανή άρια/ τραγούδι. Το έργο Fear Industry προσπαθεί να ρίξει φως στην προέλευση του φόβου  άλλα και στην κοινωνικό-πολιτική άλλα και πολιτιστική θεωρεία των κινήτρων για την ενίσχυση, την χειραγώγηση και διατήρηση του.  Ο βραβευμένος ηθοποιός Μάριος Ιωάννου και η Έλενα Καλλίνικου μαζί με την υψίφωνο (σοπράνο), τραγουδίστρια Μαριάννα Suri, και την ομάδα των καλλιτεχνών - μουσικών, προσπαθούν να επεξεργαστούν το θέμα του φόβου σε μια μοναδική οπτικό ακουστική παράσταση που συνδυάζει την όπερα αναμοχλεύοντας σύγχρονους κοινωνικό ψυχολογικούς Όρους. Η σημερινή κρίση έχει ενισχύσει τον φόβο θέτοντας θέμα την άμεση επιβίωση μας άλλα και ως κέντρο την σταθεροποίηση της εύθραυστης ύπαρξης μας.  Μια αυξανομένη συνειδητοποίηση του ανθρωπινά κατασκευασμένου φόβου άλλα και τις ωθητικές συστηματικές δυνάμεις πίσω από αυτό. Μια ξαφνική αντίσταση των διανοούμενων, καλλιτεχνών συγγραφών και ενσυνείδητων πολιτών ως προς το κατά πόσο θα αφήσουμε τον φόβο να κυριαρχήσει στις ζωές μας.  Που Βρίσκομαι εγώ και εσύ σε αυτό το ναρκοπέδιο φόβου; Από ποτέ επιτρέψαμε στον ελεύθερο εαυτό μας να κρυφτεί πίσω από φράκτες ασφάλειας. Πως μπορεί ο πνευματικός μας εαυτός να βγει από το αδιέξοδο των ναών της διασκέδασης και κατανάλωσης, των αυτό- συνταγογραφούμενων  εμβολίων γρίπης, και ηρεμιστικών; Το έργο προκαλεί τόσο την αντίληψη που έχουμε για τον φόβο άλλα και τις ανθρώπινες αντοχές άλλα και την δυνατότητα μας για αντίσταση σε όλο αυτό.

Tune In | Καλλιτέχνης: Lia Haraki

Διάρκεια: 40 λεπτά

Το σόλο « Tune In » μελετά το πώς η κίνηση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα τα οποία μετουσιώνουν τον παρατηρητή σε μια νέα διάσταση ύπαρξης. Η παράσταση βασίζεται στην επανάληψη η οποία μεταβιβάζει τον θεατή σε ένα κιναισθητικό ταξίδι. Το “Tune in” έτυχε ευρείας αποδοχής από Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και θέατρα και εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Βενετίας για τις οπτικές τέχνες το 2013. Η κατασκευή της σόλο παράστασης έδωσε αφορμή για την αρχή της πρακτικής IntuNition ( μετακίνηση με βάση την διαίσθηση) που διδάσκουν η Λία Χαράκη και η μέντορας της Εύη Χαράκη Μαχαιρά σε εργαστηριακή μορφή σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.

Κυριακή 19/10

Καλλιτέχνης: Christodoulos Pafios

Διάρκεια: 55 λεπτά

"Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ"

Ο πασάς διατάζει τον Χατζηαβάτη να διαλαλήσει σε όλη την επικράτειατου ότι ένα θεριό τρομοκρατεί τον κόσμο, γι'αυτό όποιος το σκοτώσει θα πάρει την κόρη του για γυναίκα του και 500 χιλιάδες ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι που θα τρέξουν να το σκοτώσουν χωρίς επιτυχία μέχρι που παρουσιάζεται το είδωλο και το ίνδαλμα του ελληνισμού ο Μέγας Αλέξανδρος και το σκοτώνει. Ο Καραγκιόζης πονηρός καθώς είναι τρέχει πρώτος και διεκδικεί τα λεφτά λέγοντας ότι αυτός σκότωσε το θεριό. Εκεί λοιπόν που έτρωγαν και γλεντούσαν παρουσιάστηκε ο Μέγας Αλάξανδρος, ο πραγματικός νικητής και αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Τι θα απογίνει ο Καραγκιόζης;

Miss Margarida’s Way | Καλλιτέχνης: Marina Makri

Διάρκεια: 45 λεπτά

Marina Makri Elena Kallinikou

H πρόταση αυτή αφορά την εκτέλεση του θεατρικού έργου «Η δεσποινης  Μαργαριτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάϋντε, από τις ηθοποίους  Έλενα Καλλινίκου και Μαρίνα Μακρή σε σκηνοθεσία των ιδίων.Ένας μονόλογος πλήρης καυστικός, η  Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια πολιτική αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας  ενώ έμμεσα διαπραγματεύεται το πρόβλημα της παιδείας το όποιο θέλουμε να  επικοινωνήσουμε ως τη ρίζα του προβλήματος. Μέσω αυτού του μονόλογου που  στερεί το δικαίωμα του διαλόγου στους μαθητές θέλουμε να καταγγείλουμε το δικό  μας νοσηρό εκπαιδευτικό σύστημα που ποτέ δεν μας έμαθε ότι μπορούμε αν  θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τον γείτονα μας με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση  πολιτισμών και απομόνωση ανθρώπων αντί τη γεφύρωση και αρμονική συνύπαρξη  αυτών.

To Τravma | Καλλιτέχνης: Nektarios Rodosthenous

Διάρκεια: 35 λεπτά

Περιγραφή: Το Τραύμα είναι μια ένα devised (φτιαγμένο από τους συντελεστές) μουσικό θέατρο διάρκειας 35 λεπτών για αφηγητή, 4 μουσικούς, video και προ-ηχογραφημένους ήχους. Η πλοκή, αν και έχει αφηρημένη μορφή και χαρακτήρα, αντανακλά ένα πιο σκοτεινό τόνο και συμπληρώνεται σε 10 σύντομες σκηνές. Η devised φύση του έργου συντελεί στο ότι μερικές από τις σκηνές φέρουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, και η τελική σκηνή προϋποθέτει audience participation. To Τραύμα παρουσιάστηκε 2 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λίντς, 2013 και Υόρκη, 2014) από δύο διαφορετικές ομάδες, και κάθε version περιέχει καινούρια στοιχεία από το προηγούμενο, ανάλογα με τα παγκόσμια πεπραγμένα, ή διάφορα και επίκαιρα θέματα που μπορεί να προέλθουν από τις εφημερίδες της εβδομάδας. 

Gallery
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του sigmalive.com. Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.
Top