Lifestyle Culture Cinema Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο, το σωτήριο έτος 1874. Ο Ζακ, ο οποίος γεννήθηκε με παγωμένη καρδιά, δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβιώσει και η μητέρα του τον εγκαταλείπει στα χέρια της γιατρού – μάγισσας, μαίας, προστάτιδας των ορφανών – Μαντλέν, η οποία τοποθετεί ένα ρολόι κούκο μέσα στο στήθος του. Στο ορφανοτροφείο της Μαντλέν, λοιπόν, ο Ζακ θα γνωρίσει τη ζωή ανάμεσα σε φιάλες δακρύων, σε αυγά παραγεμισμένα με αναμνήσεις και πλάι σ’ έναν τύπο με μουσική σπονδυλική στήλη!

Καθώς ο Ζακ μεγαλώνει, η γιατρός Μαντλέν τον ενημερώνει ότι η καρδιά του είναι δυστυχώς πολύ εύθραυστη για ευαίσθητα συναισθήματα και συγκινήσεις, οπότε δεν πρέπει ποτέ – μα ποτέ – να ερωτευτεί. Απαγορεύεται δια ροπάλου. Όπως είναι λογικό, βέβαια, αυτός κάνει ακριβώς το αντίθετο μπλέκοντας με πάθος και ένταση σε δακρύβρεχτες καταστάσεις. Το αντικείμενο της αγάπης του είναι - για πρώτη του φορά στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών - η Μις Ακακία, μια διοπτροφόρος ηθοποιός δρόμου με συγκλονιστική φωνή. Τώρα πια όμως η ζωή του Ζακ μπαίνει σε διπλό κίνδυνο, καθώς δεν κινδυνεύει μόνο η καρδιά του από πιθανότητα έκρηξης έντονων συναισθημάτων, αλλά και η φυσική του ασφάλεια, μιας και είχε τη φαεινή ιδέα να επιτεθεί στο νταή του σχολείου, για τα όμορφα μάτια της λυρικής καρδιοκλέφτρας.

Κάπου εκεί, λοιπόν, είναι που ξεκινάει και το μαγικό μας ταξίδι, από το Εδιμβούργο μέχρι το Παρίσι και από εκεί προς την όμορφη Ανδαλουσία, όπου βρίσκεται και το σπίτι της Μις Ακακίας. «Το Αγόρι με την Κουρδιστή Καρδιά» του Ματίας Μαλζέ είναι μια φανταστική, εφευρετική ιστορία αγάπης, μέσα από την οποία, ο Ζακ γνωρίζει τις μεγάλες χαρές, όπως επίσης και τις μεγάλες δυστυχίες του να έχει κανείς μια πλήρως λειτουργική, ανθρώπινη καρδιά.

Οι χαρακτήρες

Ζακ και Ακακία: συναισθηματικά ράκη!  

Ο Ζακ γεννήθηκε την πιο κρύα μέρα της Ιστορίας. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στον κόσμο αυτό, όλα πήγαν στραβά. Ο Ματιάς Μαλζιέ αναφέρει: «Πίστευα πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας ήταν ιδανικός για να αναφερθεί κανείς τόσο στην έννοια της παθιασμένης αγάπης και της ευαισθησίας απέναντι στο διαφορετικό, όσο και στο ρίσκο που είναι κανείς πρόθυμος – η απρόθυμος αντίστοιχα – να πάρει μεγαλώνοντας. Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι ο Ζακ ήταν και η καλύτερη αφορμή για να μιλήσει κανείς για τις θυσίες που είναι διατεθειμένος κανείς να κάνει, προκειμένου να καταφέρει να εκπληρώσει τα όνειρά του.»

Συμπληρωματικά προς τον Ζακ υπάρχει η Μις Ακακία, την οποία ο φίλος μας ερωτεύεται, παρά τις προειδοποιήσεις που του επιβάλλουν το αντίθετο. Αυτή βέβαια έχει τις δικές της ανησυχητικές αδυναμίες. Πρώτα απ’ όλα είναι τόσο μύωψ που δεν βλέπει την τύφλα της. Κυριολεκτικά όμως… Χωρίς γυαλιά μυωπίας, η ζωή της φαντάζει μαύρο σκοτάδι. Επίσης παρουσιάζει μια ανησυχητική - ως επικίνδυνη θα έλεγε κανείς - έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους ανθρώπους, η οποία οφείλεται σε μια οδυνηρή εμπειρία με τους γονείς της που της άφησε σημάδια ανεξίτηλα. «Την ονόμασα Μις Ακακία, επειδή όταν είναι πολύ φοβισμένη φυτρώνει αγκάθια σαν αυτά της Ακακίας, προκειμένου να προστατευτεί από τους κινδύνους γύρω της,» αναφέρει ο συγγραφέας, συν-σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ματίας Μαλζιέ.   

Δίψα για αγάπη:

Υπάρχουν φυσικά και μερικές ακόμη σπουδαίες προσωπικότητες που περιστρέφονται γύρω από τους αγαπημένους μας ήρωες. Η Μαντλέν και ο Μελιές έχουν καεί και οι δυο τους από την αγάπη. Η Μαντλέν έχει μια περιποιητική και ιδιαιτέρως στοργική, μητρική πλευρά. Επισκευάζει την καρδιά του Ζακ και του σώζει τη ζωή συστήνοντάς του τις δράσεις που θα πρέπει να αποφεύγει με ιδιαίτερη προσοχή.
Από την άλλη ο Μελιές ενθαρρύνει τον νεαρό να ζήσει τη ζωή του στον μέγιστο βαθμό, γιατί αν και ο ίδιος έχει πληγωθεί βάναυσα από την αγάπη στο παρελθόν, δεν είναι καθόλου ηττοπαθής. Το αντίθετο μάλιστα, αυτός ο γλυκός, συναρπαστικός, ποιητικός, ακαταμάχητος γυναικάς έχει μεγαλύτερη ανάγκη την αγάπη από οποιοδήποτε πλάσμα τριγύρω.

Τελικά, ο Μελιές και η Μαντλέν καταλήγουν να κάνουν το σωστό, μαζί με το λάθος – η συναισθηματική αλήθεια φυσικά βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις διαφορετικές τους ιδιοσυγκρασίες. «Αυτό είναι που μου αρέσει σ’ αυτούς τους δυο χαρακτήρες,» προσθέτει ο Μαλζιέ, «δεν είναι απλά άσπρο-μαύρο. Ακόμη και ο Τζο, ο αληθινός εχθρός του Ζακ, δεν είναι αδικαιολόγητα κακός – απλά βρίσκεται σε μια κακή συγκυρία. Αντιτίθεται στον Ζακ, επειδή και ο ίδιος είναι ερωτευμένος με τη Μις Ακακία. Δεν ήθελα να δημιουργήσω καρικατούρες. Μπορεί να επιχειρούμε να παίξουμε με τα κλισέ και να τα ανατρέψουμε, όμως αγαπώ το γεγονός ότι οι χαρακτήρες εκπέμπουν εξαιρετική ευαισθησία.»  

Στους κινηματογράφους στις 28 Οκτωβρίου

 

Top