Lifestyle Culture Books Κώστας Ιωακείμ ‘Διάλογος με την επιφάνεια’

Κώστας Ιωακείμ ‘Διάλογος με την επιφάνεια’

Είναι με ευχαρίστηση που ανακοινώνουμε την έκδοση ενός νέου βιβλίου Σύγχρονης Τέχνης, γιά την Ζωή και το ‘Εργο του Κύπριου ζωγράφου Κώστα Ιωακείμ με τίτλο: COSTAS JOACHIM  ‘Dialogue with the Surface’©

ΚΩΣΤΑΣ  ΙΩΑΚΕΙΜ  ‘Διάλογος με την Επιφάνεια’

Αυτό το βιβλίο εγράφη και συναρμολογήθηκε από την ζωγράφο και συγγραφέα Σούζαν Κερρ το 2015.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνη την 24η  Μαρτίου, 2015, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, οδός Στασίνου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία στις 7.30 μ.μ.

Η τελετή διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Δρα. Γεώργιο Κιτρομηλίδη και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Οι κύριοι  ομιλητές είναι ο κος. Ουράνιος Ιωαννίδης, πρώην Υπουργος Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα ακολουθήσει κριτική ανάλυση από την Δρα. Ελένη Σ. Νικίτα, Ιστορικό Τέχνης.

Το βιβλίο είναι μία παρουσίαση της ζωής και εργασίας του Κώστα Ιωακείμ, με έμφαση στην εξέλιξη της ζωγραφικής του σαν Κύπριου και Διεθνούς καλλιτέχνη. Με έργα ζωγραφικής, και με εκθέσεις ο Ιωακείμ συμμετείχε σε Διεθνείς Μπιεννάλε που οργανώθηκαν στην Βενετία, το Σάο Πάολο, το Παρίσι και την Φλωρεντία.

Ο στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει και να επιδείξει με αποδεικτικά στοιχεία την εργασία της ζωής του ζωγράφου ως εικαστικού καλλιτέχνη. Περιγράφει διεξοδικά την ζωή του Ιωακείμ σε σχέση με την εξέλιξη της ζωγραφικής του και την έρευνα του στην Οπτική Αντίληψη και Κατανόηση προς την Αφαίρεση σαν ‘Διαλογος με την Επιφανεία’.

Συμπεριλαμβάνονται οι δυσκολίες και τα επιτεύγματα σε σχεδόν 500 σελίδες του βιβλίου.

   Σε τέσσερα κεφάλαια –οντότητες, το βιβλίο με εικόνες και φωτογραφίες, μας δίνει την χρονολογική βιογραφία του ζωγράφου.

  Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην διεθνή κριτική με πολύ σημαντικές αναφορές από διάφορους καθηγιτές και τεχνοκρίτες.

  Ακολουθεί σειρά 300 έγχρωμων φωτογραφιών από τους πινακές σε ομάδες και χρονολογική σειρά.

  Τέλος, παρατίθενται ομιλίες με αποκόμματα του τύπου από πλείστες  όσες περιγραφές στον εγχώριο τύπο και περιοδικών της Κύπρου και του εξωτερικού, των τελευταίων πενήντα χρόνων, αναφερόμενες στις εκθέσεις και συμμετοχές του Ιωακείμ.

Με αυτή την ανάλυση η συγγραφέας στοχεύει να δείξει πως ένας καλλιτέχνης δουλεύοντας στην Κύπρο και στο εξωτερικό από το Μπέλλαπαις ως το Παρίσι, κατώρθωσε να κερδίσει την αναγνώριση της προσφοράς του στην Τέχνη της Κύπρου και Διεθνώς.

Το ίδρυμα ‘Μπέλλαπαις Στούντιο και Γκαλερύ’ από το 1966 μέχρι το1974 προσέλκυσε επισκέπτες από χώρες όλου τον κόσμου όπως το Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, Μόσχα, Λος Άγγελες, Ακαπούλκο, Παρίσι, Βενετία και Φλωρεντία. Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της ζωής, και μέσω της επαφής με τα Διεθνή Κέντρα εξέθεσε τα έργα του σε χώρους όπως το Europa Galleries, Γερμανία, Ίδρυμα Κινοπολιτείας στο Λονδίνο  και τις Μπιεννάλε της Ιταλίας.

Ο Κώστας Ιωακειμ, γεννήθηκε στο Μπέλλαπαις, σπούδασε και απέκτησε το Δίπλωμα Εκπαίδευσης  προτού κερδίσει Υποτροφία να σπουδάσει στν Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1960. Σπούδασε ζωγραφική, οπτική αντίληψη, γλυπτική, αγγειοπλαστική καθώς επίσης εκπαίδευση γιά Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Περαιτέρω βραβεία και υποτροφίες του Βρεττανικού Συμβουλίου το 1979, έδωσαν στον καλλιτέχνη το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ζωγραφικής, Ιστορίας της Τέχνης, και Αισθητικής.

Επί σειράν ετών συνέχισε η βράβευσή του με το τιμητικό Προεδρικό βραβείο γιά Καλλιτεχνηκή Συνεισφορά στην Τέχνη της Κύπρου από το 2003 μέχρι το 2012.

Η συγγραφεύς Σούζαν Κερρ, γνώρισε τον Ιωακείμ το 1961 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μπαθ όπου σπούδασε Καλές Τέχνες, Ζωγραφική, και Γραφικές Τέχνες (NDD) και κατόπι Εκπαίδευση γιά Τέχνη (ΑTD),στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ (Leicester), το 1966.

Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Ιωακείμ (εντός του Αββαείου του Μπέλλαπαις), εγκατεστάθηκαν στην Κύπρο, και ίδρυσαν το Στούντιο στο Μπέλλαπαις. Σαν εκπαιδευτικός, η Σούζαν Κερρ δίδαξε Αγγλική φιλολογία στην Αθήνα και Κύπρο, και οπτικές εικαστικές Τέχνες σε όλα τα επίπεδα στο Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο (ΑΙSC) στην Λευκωσία από το 1987 μέχρι το 2008.

Σαν ζωγράφος και σχεδιάστρια σχεδίασε καταλόγους γιά όλες τις εκθέσεις του Μπέλλαπαις Στούντιο, (γιά Κύπρο και εξωτερικό) και έγραψε κριτική τέχνης γιά τις εκθέσεις.

Από το 2008, η συγγραφεύς Σούζαν Κερρ, ζωγράφισε στο ατελιέ της την αποκλειστικά δική της πορεία και έρευνα στην ζωγραφική και εξέθεσε στην Ιταλία, Αυστρία και Λονδίνο σε Διεθνείς Μπιεννάλε και εκθέσεις Τέχνης.

   Το παρόν Βιβλίο είναι δικό της δημιούργημα από κάθε άποψη. Δούλεψε σαν ερευνήτρια και συγγραφέας του και σχεδιάστρια από το 2009.

Η  εκτύπωση του βιβλίου συμπληρώθηκε το Φεβρουάριο  του 2015. Η έκδοση του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί γιά Βράβευση ‘Εκδοτικής Αρτιότητας 2015’.

Σ. Κερρ 2015

Gallery
Top