powered_by_cyta

ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συζήτησαν Κυπριακό και οικονομία

Sigmalive | 21 Ιούλιος 2014, 15:37

Στην ανάγκη διαμόρφωσης νέας στρατηγικής στο Κυπριακό και λήψης μέτρων για ανάκαμψη της οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών, συμφώνησαν σήμερα αντιπροσωπείες του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.
 
Στη συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας τους, τονίστηκε ότι ούτε η ΕΔΕΚ ούτε το Κίνημα Οικολόγων θα ψηφίσουν υπέρ οποιασδήποτε νομοθεσίας που θα ευνοεί τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων.
 
Ομήρου: Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι είχαν "μια δημιουργική και άκρως εποικοδομητική συνάντηση", προσθέτοντας ότι, "επειδή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση μετά τη συνεργασία που είχαμε στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράσαμε εκατέρωθεν την ικανοποίησή μας για αυτή τη συνεργασία, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα".
 
"Αποφασίσαμε σήμερα την περαιτέρω εμβάθυνση και θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό", είπε, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στη συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας.
 
Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι "η διαπίστωση μας είναι ότι οι χειρισμοί που υπήρξαν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κάκιστη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, δυστυχώς αποδείχθηκαν λανθασμένοι, αναποτελεσματικοί και αδιέξοδοι, γιατί έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει εαυτόν εις αδιαλλαξία, και να στρεψοδικεί".
 
"Η τουρκική αδιαλλαξία εμφανίζεται αμετακίνητη και είναι η θέση μας ότι 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, είναι η ώρα για ένα επανασχεδιασμό των χειρισμών και των τακτικών κινήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, πάνω σε μία απλούστατη βάση, ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, η πηγή της κακοδαιμονίας.
 
Η πηγή της ανωμαλίας είναι η Τουρκία και πρέπει να αναδείξουμε ξανά, έστω και με αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση, την πραγματική φυσιογνωμία και τον πραγματικό χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος. Εδώ είναι που θα πρέπει να θεμελιωθεί και η διαμόρφωση ακριβώς της στρατηγικής μας", είπε.
 
Οικονομία
Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι "τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και τεράστια", προσθέτοντας ότι "η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία παραμένει σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα, και η κοινωνική δυστυχία, δυστυχώς, καλά κρατεί".
 
Ανέφερε ότι "ταυτόχρονα έχουμε το μέγα θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε ακόμα τις δυσχέρειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχουμε και την αδυναμία επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας".
 
"Η δική μας η θέση, την οποία συζητήσαμε σήμερα με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε διεκδικητικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην τύχουν οι κυπριακές τράπεζες της ίδιας μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τα τεστ αντοχής με τη μεταχείριση που θα τύχουν οι υπόλοιπες τράπεζες των χωρών μελών της ΕΕ.
 
Δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν οι δικές μας τράπεζες υπέστησαν αυτό που υπέστησαν τον Μάρτιο του 2013, δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων και ουσιαστικά την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη διάλυση μιας συστημικής τράπεζας και το φόρτωμα πάνω στην άλλη συστημική τράπεζα αυτού του θηριώδους ELA", είπε.
 
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι "θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη μετατροπή ενός ικανού ποσοστού του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό για να μπορέσουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου, να χορηγήσουν την ανάπτυξη, δηλαδή να έχουν ρευστότητα για να μπορέσουν να δώσουν δάνεια, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου, που είναι η σπονδυλική στήλη της κυπριακής οικονομίας".
 
"Δεδομένου ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεικτών ύστερα από τις αιματηρές θυσίες του λαού μας, θα πρέπει στον κρατικό προϋπολογισμό να περιληφθούν κάποια έργα ανάπτυξης, και αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουμε από την Τρόικα και να επιβάλουμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα προϋπολογισμό άκρως αντιαναπτυξιακό γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το βάθεμα της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας", επεσήμανε.
 
Επίσης, είπε ότι, "δεδομένου ακριβώς ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεικτών, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια επανοικοδόμησης του κοινωνικού κράτους, το οποίο έχει κατεδαφιστεί μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, και αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουμε από την Τρόικα".
 
Πρόσθεσε ότι "χρειάζεται μια ισορροπημένη λύση, όπως την προτείναμε, για το θέμα των εκποιήσεων", σημειώνοντας ότι "δεν πρόκειται να στηρίξουμε νομοθεσία - και θέλω να το καταστήσω σαφές - που θα ευνοεί τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, που θα πλήττει δικαίους και αδίκους, αδιάκριτα να στρέφεται εναντίον των δανειοληπτών".
 
"Η νομοθεσία πρέπει να δίνει μεν κάποια εργαλεία, κάποια όπλα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγαλοοφειλέτες, αλλά από την άλλη πρέπει να προστατεύονται οι ιδιοκτήτες της πρώτης κατοικίας, με βάση και την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, είτε της συγκεκριμένης επαγγελματικής στέγης γιατί υπάρχουν οι μικροεπιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να προστατευθούν", είπε.
 
Ο κ. Ομήρου, στο τελικό του μήνυμα, είπε ότι "η δουλική υποταγή στις απαιτήσεις της Τρόικας οδηγεί στο βάθεμα της ύφεσης, στην ανεργία και την κοινωνική δυστυχία, και εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή την κρατική πολιτική".
 
Περδίκης: Καρποφόρα προσπάθεια
Στη δήλωσή του, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι "η σημερινή μας συνάντηση σηματοδοτεί τη συνέχιση της  συνεργασίας που οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών, αποδεικνύει ότι η συνεργασία μας στις Ευρωεκλογές δεν ήταν μία ευκαιριακή συνεργασία, αλλά μία εγκάρδια και καρποφόρα προσπάθεια για το καλό του τόπου μας και του λαού μας".
 
"Για αυτό, με αφετηρία τη σημερινή συνάντηση, έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμένα εργαλεία συνεργασίας και κοινής δράσης, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο, και βεβαίως στο Ευρωκοινοβούλιο", ανέφερε.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι "ως Κίνημα Οικολόγων επενδύουμε σε αυτή τη συνεργασία, πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο και το λαό μας, και έχει ήδη καταφέρει να δώσει ένα ξεχωριστό πολιτικό στίγμα".
 
Κυπριακό
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι "οι χθεσινές δηλώσεις του Γκιουλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και το μήνυμα που απέστειλε στον Έρογλου ο Ερντογάν, πρέπει να διαλύσουν κάθε ψευδαίσθηση που καλλιεργείται εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας και στην κυπριακή πολιτική ηγεσία".
 
"Η ταύτιση του Έρογλου και των θέσεών του με τις θέσεις του Ερντογάν και του Γκιουλ είναι δεδομένη. Όσοι πιστεύουν σε αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας τάχα μετά τις αναμενόμενες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία, πρέπει να ξυπνήσουν από τον ύπνο της θερινής νυκτός και να αντιμετωπίσουν επιτέλους τις πραγματικότητες κατάματα. Έχουμε μπροστά μας μία Τουρκία, όπως είπαν και ο Γκιουλ και ο Ερντογάν, που επιδιώκει τη δημιουργία ενός προτεκτοράτου μέσα από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, με κατοχυρωμένη την τουρκική παρουσία για τον λεγόμενο τουρκικό λαό της Κύπρου, και μέσω του προτεκτοράτου θα μπορούν να ελέγχουν τους φυσικούς πόρους της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και την στρατηγική θέση της Κύπρου", επεσήμανε ο κ. Περδίκης.
 
Πρόσθεσε ότι "είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις των Τούρκων και οι σχεδιασμοί τους, και είναι καιρός επιτέλους να αντιμετωπιστούν με ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχεδιασμό".
 
"Δυστυχώς, η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου απέτυχε να καταλήξει σε εναλλακτικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδίων", είπε.
 
Οικονομία
Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Περδίκης είπε ότι "είναι με πάρα πολλή ανησυχία που παρακολουθούμε τη συζήτηση μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για το νόμο της επιτάχυνσης των εκποιήσεων, σημειώνουμε την έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης, και θα ήταν πραγματικά οξύμωρο να απαιτεί η Κυβέρνηση τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου εσπευσμένη ψήφιση από τη Βουλή ενός νομοσχεδίου για το οποίο δεν άκουσε τη γνώμη κανενός και δεν έχει διαβουλευθεί με κανένα, πλην ίσως των οικονομικών συμβούλων του κυβερνώντος κόμματος".
 
"Δεν θα έχει τη στήριξη τουλάχιστον των Οικολόγων - και αντιλαμβάνομαι και της ΕΔΕΚ - ένα νομοσχέδιο για το οποίο εμείς δεν έχουμε καμία διαβούλευση και καμία σχέση με την Κυβέρνηση, και δεν ακούστηκε καθόλου η άποψή μας και η άποψή μας είναι ότι δεν μπορούν να γίνονται μαζικές, ταχύτατες εκποιήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δανείων με ορθολογιστικό και δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να είναι αυτές οι εκποιήσεις μαζικές, να μην λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των δανειζόμενων - των οφειλετών - να μην είναι στοχευμένες και να μην ακριβώς κυνηγούν και να αφορούν τους μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι δυστυχώς για άλλη μια φορά βρίσκονται στο απυρόβλητο", είπε.
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι "εμείς έχουμε βάλει προϋποθέσεις και έχουμε βάλει όρους συγκεκριμένους γύρω από αυτή τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, και εάν δεν υλοποιηθούν και δεν ικανοποιούνται αυτοί οι όροι, δεν θα υπάρχει η δική μας συμφωνία".
 
Είπε, επίσης, ότι "πρέπει να γίνει μια συνολική προσπάθεια" και ότι έχει συζητηθεί με την ΕΔΕΚ το "πώς θα ενδυναμωθεί η διεκδίκηση απέναντι στην Τρόικα και το μνημόνιο μιας σειράς θεμάτων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η δίκαιη εφαρμογή της νομοθεσίας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην απειλήσει την προστασία της κοινωνικής πρόνοιας, η μείωση της φορολογίας, η τιμωρία των ενόχων και η εφαρμογή της δικαιοσύνης, και βέβαια μέσα στον προϋπολογισμό του 2015 πρέπει όντως να υπάρξουν νησίδες ανάπτυξης, πράσινης, αειφόρου ανάπτυξης, που να στοχεύει ακριβώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να δίνει και μιαν ελπίδα στον κυπριακό λαό για μιαν ανάκαμψη από τον Χειμώνα του μνημονίου και της ισοπεδωτικής λιτότητας".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

© 2008-2018 InBusinessNews.com