powered_by_cyta

WISTA: Εμπιστοσύνη στην κυπριακή ναυτιλία

Μαρία Πηλείδου | 17 Οκτώβριος 2013, 07:45

Διαθέτοντας ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό σύστημα (Tonnage Tax System) καθώς και άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, η κυπριακή ναυτιλία όχι μόνο έλαβε τα εύσημα από την αξιολόγηση της Τρόικας, αλλά μπορεί να είναι από τους πρωτοστάτες στην προσπάθεια για αναστήλωση της οικονομίας μας.
«Η κυπριακή ναυτιλία μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και να συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά της φήμης της Κύπρου ως ένα σημαντικό κέντρο υπηρεσιών», μας ανέφερε η πρόεδρος του WISTA Cyprus, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου.


Όπως τόνισε, μέσα από το πρόσφατο Maritime Cyprus 2013 επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κόσμου στην κυπριακή ναυτιλία. Ανάλογη επιτυχία αναμένεται ότι θα έχει και το επόμενο διεθνές συνέδριο της WISTA International που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, τον Οκτώβριο του 2014, προσελκύοντας σημαντικές, διεθνείς προσωπικότητες του χώρου.

Ποια τα συμπεράσματά σας από το πρόσφατο Maritime Cyprus 2013.
Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος της  παγκόσμιας  ναυτιλίας  συνεχίζει να εμπιστεύεται την Κύπρο και να τη θεωρεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα της Ευρώπης και του κόσμου. Η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, Koji Sekimizu καθώς και άλλων προσωπικοτήτων επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός. H κυπριακή ναυτιλία εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού, να προσφέρει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες κόσμου και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στο νησί, η ναυτιλία πρέπει να θεωρείται ως ένας από τους στυλοβάτες της οικονομίας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την πολύ θετική εντύπωση που άφησε η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του αρμόδιου υπουργού στο συνέδριο καθώς και σε πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι στους ξένους την ενεργή στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο. Επίσης, πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στους διοργανωτές που κατάφεραν μέσα από αντίξοες συνθήκες να φέρουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο και να διοργανώσουν ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο.

Διατηρεί η Κύπρος την εμπιστοσύνη του ναυτιλιακού κόσμου και τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους σημαντικούς παίκτες;
Η διατήρηση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή ναυτιλία είναι ένα από τα συμπεράσματα που έχουμε εξάγει από το Maritime Cyprus 2013. Βέβαια εμείς που ασχολούμαστε με το κλάδο το βλέπουμε και πρακτικά αφού μετά από το αρχικό σοκ του περασμένου Μαρτίου συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας με εταιρείες του εξωτερικού χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ως κλάδος ανέκαθεν εργαζόμασταν με σοβαρότητα και ας μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια ναυτιλία διέρχεται κρίση τα τελευταία χρόνια άρα είχαμε κάποιο χρόνο να προσαρμοστούμε και να βάλουμε σε εφαρμογή στρατηγικές για αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και σχέδια για μακροχρόνια ανάπτυξη. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε την αέναη προσπάθεια του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου για προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει με διεθνείς οργανισμούς, προβάλλοντας την Κύπρο και τη ναυτιλία της με τον καλύτερο τρόπο. Ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους παίχτες είναι να συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια με τον ίδιο ζήλο και την ίδια σοβαρότητα, διατηρώντας έτσι το πολύ καλό όνομα της Κύπρου στο χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Παράλληλα, βασιζόμαστε στη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης. Αυτή η στήριξη αποτελεί εχέγγυο για τους ξένους επενδυτές.

Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ναυτιλία στις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας; Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου;
Η κυπριακή ναυτιλία συνεισφέρει 7% στο εγχώριο μας προϊόν και εργοδοτεί περίπου 4,500 άτομα στη στεριά και 55,000 ναυτικούς. Καταλαβαίνετε ότι ο κλάδος έχει ήδη σημαίνουσα θέση στη κυπριακή οικονομία. Στα θετικά επίσης να αναφέρουμε το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα (Tonnage Tax System) που ισχύει από το 2010 και το οποίο δίνει στην Κύπρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, καθώς και το γεγονός ότι η Τρόικα αξιολόγησε τον περασμένο Ιούλιο την εγχώρια ναυτιλία πολύ θετικά.
Η ναυτιλία μπορεί να είναι από τους πρωτοστάτες στην προσπάθεια για αναστήλωση της οικονομίας μας, προσελκύοντας επενδυτές, προσφέροντας περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και βοηθώντας σημαντικά στην επαναφορά της φήμης της Κύπρου ως ένα σημαντικό κέντρο υπηρεσιών. Βέβαια ως κλάδος αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες, η πιο σημαντική από όλες είναι το εμπάργκο της Τουρκίας προς τα πλοία με κυπριακή σημαία, το οποίο εμποδίζει σημαντικά την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του το WISTA Cyprus;
Η WISTA Cyprus είναι μέλος της WISTA International που αποτελείται από 32 χώρες και περίπου 1800 μέλη. Απευθύνεται σε γυναίκες με διευθυντικές θέσεις στη ναυτιλία και συναφείς κλάδους και είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί από το 1974. Στη Κύπρο ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2011, έχουμε γύρω στα 60 μέλη και ήδη η WISTA Cyprus θεωρείται ως ένα σημαντικό κομμάτι του διεθνούς οργανισμού.
Ο κύριος μας στόχος είναι η δικτύωση για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δεσμών διεθνώς, η συνεχής εκπαίδευση των μελών μας, η συνεργασία με άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς καθώς και η προσέλκυση νέων, ικανών στελεχών στο κλάδο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της  WISTA Cyprus ασχολούμαστε με τρέχοντα θέματα που αφορούν τη ναυτιλία. Έχουμε γίνει τόσο δημοφιλείς που έχουμε ενδιαφέρον ακόμα και από άντρες για να γίνουν μέλη μας.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί έχουμε καταφέρει να φέρουμε το επόμενο διεθνές συνέδριο στη Λεμεσό. Θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2014 και ήδη συζητούμε με πολύ σημαντικές, διεθνείς προσωπικότητες του χώρου για να έρθουν ως ομιλητές. Θα ανακοινώσουμε τα πρώτα ονόματα μετά τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες το website του συνεδρίου είναι www.wistacyprus2014.com.
 


© 2008-2019 InBusinessNews.com