powered_by_cyta

RapidCool: Παγώνει το ποτό σε 45 δευτερόλεπτα

INBNews | 17 Σεπτέμβριος 2013, 11:26

Το RapidCool είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που στηρίζεται από τα προγράμματα χρηματοδότησης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων για την ψύξη κρύων ροφημάτων στο σημείο πώλησης, εξοικονομώντας χρήματα για τους λιανοπωλητές και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Το αποτέλεσμα είναι μια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οικονομική τεχνολογία ταχείας ψύξης που επιτρέπει στα συσκευασμένα ροφήματα να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ακολούθως να παγώνουν πολύ γρήγορα. 
 
Τα εμπορικά ψυγεία και καταψύκτες στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι καταναλώνουν συνολικά 85 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθούν 20 εκ. νοικοκυριά. 
 
Ενεργειακή Απόδοση
Το RapidCool έχει αναπτύξει μια συσκευή για την ψύξη ροφημάτων που είναι συσκευασμένα σε μεταλλικά κουτάκια και μπουκάλια από θερμοκρασία δωματίου στους 4 βαθμούς Κελσίου σε 45 δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Τα αποτελέσματα δείχνουν εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 80%, σε σύγκριση με ορισμένα κλασικά ψυγεία χωρίς πόρτα και 54% εξοικονόμηση σε σύγκριση με ψυγεία που διαθέτουν γυάλινη πόρτα (στοιχεία βασισμένα σε ψύξη που αφορά 200 κουτάκια x 500 ml τη μέρα). Η ενδεχόμενη εξοικονόμηση σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ισοδυναμεί με 832 ευρώ ανά ψυγείο το χρόνο, σε σύγκριση με ψυγεία χωρίς πόρτα και 219 ευρώ σε σχέση με τα ψυγεία με γυάλινες πόρτες (με μέση τιμή ηλεκτρικής κατανάλωσης στα 0,20 ευρώ/kWh). 
 
Ο κ. Kalvin Hall, ιδρυτής της Enviro-Cool (UK) Limited, δήλωσε σχετικά: «Η χρηματοδότηση που λάβαμε από την Ε.Ε. μας επέτρεψε να αναπτύξουμε το RapidCool ως μία εναλλακτική επιλογή που μπορεί να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, ακριβό και ενεργοβόρο εξοπλισμό, όπως τα πολυεπίπεδα ανοιχτά ψυγεία και τα ψυγεία πώλησης αναψυκτικών. Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής ‘πράσινης’ τεχνολογίας και προσβλέπουμε στη συνεχή ανάπτυξη του προϊόντος, τόσο για εμπορική, όσο και για οικιακή χρήση. Υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική και τώρα στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους κατασκευαστές και τα κανάλια διανομής στην Ευρώπη για αυτή την τεχνολογία».  
 
Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιτύχουν τεχνολογίες ταχείας ψύξης ροφημάτων, αλλά καμία δεν έχει καταφέρει να φτάσει τους χρόνους ψύξης του RapidCool. 
 
Την ιδέα  εμπνεύστηκε η βρετανική εταιρεία Enviro-Cool (UK) Limited, η οποία έλαβε επιχορήγηση 903.000 ευρώ για να μπορέσει να περάσει από την ιδέα στην εμπορική παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι μια κορυφαία τεχνολογία που επιτυγχάνει ενεργειακή απόδοση και εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς ψύξης.   
 
Ο κ. Michael Jennings, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα προϊόν που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, θα έχει οφέλη για το περιβάλλον και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση σε έργα που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων», υπογράμμισε.
 
Πώς λειτουργεί
Το RapidCool επικεντρώνεται στο πρόβλημα της ψύξης μικρών ποσοτήτων κατά ζήτηση, απομακρύνοντας την ανάγκη των παραγεμισμένων ψυγείων να λειτουργούν αδιάκοπα για να μπορούν να προσφέρουν κρύα ροφήματα κατά τις ώρες λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για να παγώσει ένα ρόφημα με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο, χωρίς η εξωτερική στρώση του υγρού να ψυχθεί πριν παγώσει η εσωτερική στρώση του υγρού, το υγρό χρειάζεται να ανακατευθεί επαρκώς. Το κλειδί στην πατενταρισμένη τεχνολογία V-Tex του RapidCool είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρόφημα αναδεύεται χωρίς να αφρίσει όταν ανοιχθεί. 
 
Παρόλο που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα, η μονάδα ψύξης μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε υφιστάμενους αυτοεξυπηρετούμενους ψύκτες. Αυτό αποτελεί μια πραγματική καινοτομία και θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, ψυγεία ανοιχτού τύπου (χωρίς πόρτα) που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
 
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Οι εταίροι του προγράμματος έχουν συνάψει επίσημες συμφωνίες με δύο διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διανομής ροφημάτων και της παραγωγής λευκών συσκευών. Οι μηχανικοί του RapidCool δημιούργησαν πρόσφατα ένα ρομποτικό βραχίονα για να προστεθεί στην εμπορική μονάδα, ούτως ώστε η λήψη και η παράδοση του κουτιού να είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Οι δοκιμές με καταναλωτές πρόκειται να ξεκινήσουν σε μια υπεραγορά στην Ολλανδία στο τέλος Οκτωβρίου. Μια ομάδα σχετικών προϊόντων, τα οποία στοχεύουν στην οικιακή χρήση και στις εμπορικές και λιανικές εφαρμογές, είναι επίσης υπό σχεδίαση. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία για να ψύξουν μια ποικιλία ροφημάτων, από κουτάκια αναψυκτικών 150 ml μέχρι μπουκάλια κρασιού 750 ml. 
 
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος με ενδεικτική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 0.20 ευρώ/kWh:
 
Ψύξη Rapidcool                                                          €190
Ψύξη με ανοιχτό μπροστινό μέρος (χωρίς πόρτα)  €1,022
Ετήσια εξοικονόμηση με το Rapidcool                     €832
Ψύξη με γυάλινη πόρτα                                               €409
Ετήσια εξοικονόμηση με το Rapidcool                     €219
Εκτιμώμενος χρόνος ψύξης για ψύξη ενός μόνο προϊόντος από τους 30ο C στους 5ο C: 
 
Name

© 2008-2018 InBusinessNews.com