Εκλογές '13 electionnews Αναστασιάδη έδειξε η δημοσκόπηση του Sigma για το 2o Debate

Αναστασιάδη έδειξε η δημοσκόπηση του Sigma για το 2o Debate

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η δεύτερη τηλεμαχία με το Νίκο Αναστασιάδη να εμφανίζεται νικητής σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Sigma. O κ. Αναστασιάδης συγκέντρωσε 43.3%, ο κ. Μαλάς 18.2%, ο κ. Λιλλήκας 18.2 ενώ ο "κανένας" συγκέντρωσε 20.3%. Την παράσταση πάντως έκλεψε το βιβλίο του Γιώργου Λιλλήκα, το παρελθόν του Κυπριακού και των τοποθετήσεων των υποψηφίων, ενώ πολλές αναφορές έγιναν στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στην παρελθοντολογία γύρω από την εποχή του δημοψηφίσματος και το σχέδιο Ανάν, χωρίς σαφείς τοποθετήσεις ως προς τη μελλοντική διαχείριση και προώθηση του εθνικού μας ζητήματος, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την πλήρη διάσταση απόψεων, που υπάρχουν αναφορικά με τις προσεγγίσεις στο Κυπριακό, καθώς και το πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη ενότητας, ενώ δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση ανάμεσα στον λαό.

Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που διενήργησε το «Σίγμα», αναφορικά με το ντιμπέιτ για το Κυπριακό, σύμφωνα με το οποίο ποσοστό 20,3% των πολιτών δεν πείσθηκαν από κανέναν υποψήφιο.

Το 43,3% των πολιτών έκριναν ως νικητή του ντιμπέιτ τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 18,2%.

Στη διαδυκτιακή ψηφοφορία του Sigmalive το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 38.25%, ο Σταύρος Μαλάς 30.45% και ο Γιώργος Λιλλήκας 31.31%. Συνολικά ψήφισαν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας 1974 αναγνώστες.

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στην πρόθεσή του για συλλογική διαχείριση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τον σεβασμό του στην ετυμηγορία των Ε/κ, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2004.

Τόνισε πως το όποιο σχέδιο λύσης έρθει ενώπιον του λαού, θα πρέπει να προϋποθέτει τη βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτό, αφού κάτι διαφορετικό θα είναι καταστροφικό.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, διευκρινίζοντας πως η πρότασή του για διευρυμένες συνομιλίες, με τον τρόπο που κατατίθεται, αποσκοπεί στο να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θέσεις, που τίθενται στο τραπέζι.

Ο Σταύρος Μαλάς προσπάθησε να διαφοροποιηθεί επί συγκεκριμένων χειρισμών του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, συμφωνώντας, ωστόσο, με την ουσία της πολιτικής του για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε σχέση με την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν, επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως τότε έκρινε μέσα στα δεδομένα της στιγμής ότι μπορούσε ενδεχομένως ν’ αποδώσει.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ν’ αποδεχθεί επαναφορά του ή παραπλήσιου σχεδίου.

Ο κ. Μαλάς δεσμεύτηκε ότι θα διαχειριστεί το Κυπριακό στο πλαίσιο της ενότητας, με ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. και ότι θα επιδιώξει διασύνδεση τού φυσικού αερίου με τη δημιουργία ισχυρών στρατηγικών δεσμών με δυνατές χώρες.

Ο Γιώργος Λιλλήκας απέρριψε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας την επανατοποθέτηση του προβλήματος σε νέα βάση, με στόχο τη δημιουργία κόστους στην Τουρκία.

Επί τούτου ανέφερε πως απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αφού δεν οδηγεί σε επανένωση, αλλά είναι διχοτομική, όπως αποδείχθηκε, κατά την έκφρασή του, μέσα από το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Λιλλήκας τη χαρακτήρισε ως σημαντική συμφωνία διαδικαστικής φύσεως, που πρόσφερε την ευκαιρία για δημιουργία νέας βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά δεν αξιοποιήθηκε. «Οι ανθυποψήφιοί μου θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική που χρεοκόπησε», υποστήριξε.

Στις 11 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη τηλεμαχία των τριών βασικών υποψηφίων, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ενώπιον των αναγνωστών του SigmaLive θα βρεθεί σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα απαντήσει ζωντανά σε ερωτήσεις των αναγνωστών του.

Κατά τη διάρκεια του debate, σχολίαζαν οι πολιτικοί αναλυτές Γιώργος Κέντας, Νίκος Τριμικλινιώτης και Αντώνης Στυλιανού, διαβάστε τα όσα έγραψαν στο coveritlive.

 

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του sigmalive.com. Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.
Top