Εκλογές '13 electionnews Συνέντευξη Ν. Αναστασιάδη: Επικρίσεις κατά ΚΤΚ & Κυβέρνησης

Συνέντευξη Ν. Αναστασιάδη: Επικρίσεις κατά ΚΤΚ & Κυβέρνησης

Στις ερωτήσεις των αναγνωστών του SigmaLive, απάντησε ζωντανά ο Υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Αναστασιάδης, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο μικροσκόπιο οι όροι εντολής για τις έρευνες στις τράπεζες

Ο Υποψήφιος, εξέφρασε την άγνοια του για τους όρους εντολής που έδωσε η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα στους οίκους που διεξάγουν τις έρευνες για τις ευθύνες των τραπεζών για την οικονομία, λέγοντας ότι σε περίπτωση που ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, αν διαπιστωθεί ότι αυτοί είναι ανεπαρκής τότε θα διατάξει νέα εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα.

«Θα διερευνήσουμε τους όρους εντολής των οίκων, για να διαπιστώσουμε αν δόθησαν οι ορθές οδηγίες, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ή απλά αποτελούν διατεταγμένη αποστολή για να ενοχοποιηθούν κάποιοι. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πληρώσουν το κόστος και εκείνοι που έδωσαν τους όρους εντολής και βεβαίως θα διαταχθεί μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη έρευνα ώστε εκείνοι που φέρουν ευθύνη να πληρώσουν το κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν γνωρίζω τους όρους εντολής των ερευνητικών επιτροπών συνεπώς δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση ή αλούστατα με εντολές να βρεθούν κάποιοι ένοχοι", σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σε ποιου τις "εντολές" ενδεχομένως να αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε, "εντολές εκείνων που τους εργοδότησαν, της ΚεντρικήςΤράπεζας και της Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι οποισδήποτε έρευνες γίνονται για καταπολέμηση προβλημάτων είτε λέγεται διαφθορά είτε λέγεται οικονομικό έγκλημα είτε οικονομική εξαπάτηση να είναι αντικειμενικές με συγκεκριμένα δεδομένα και με διαφάνεια πλήρη και όχι με απόκρυψη των όρων εντολής όπως έγινε με την αγορά υπηρεσιών από την pimco για τις τράπεζες που κανένας δεν γνωρίζει πως και γιατί εκατέληξε στη pimco και όχι στην blackrock και μετά που αντελήφθηκαν ότι μέσα από τις μεθοδεύσεις τους χρεοκοπούν ολόκληρο το κράτος και τον συνεργατισμό και το τραπεζικό σύστημα απετάθηκαν στην blackrock για να τους είναι σύμβουλος".

Αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, έκλεισε ο κύκλος του, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα τεκταίνονται για το μέλλον των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να πράξουμε σε περίπτωση που υπάρξει απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, να προβάλουμε αξιόπιστες αντιπροτάσεις που να εξασφαλίζουν τα ανάλογα έσοδα.

«Ποτέ δεν εξέφρασα την άποψη ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει σε αυτό το σενάριο να μετοχοποιηθούν με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει στην κυβέρνηση, ένα σημαντικό αριθμό στους εργαζόμενους και με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι πιο ανταγωνιστικοί και πιο κερδοφόροι. Η μετοχοποίηση όμως, δεν αποτελεί την προτεραιότητα μας», υπογράμμισε.

Πρόχειρη η διαπραγμάτευση μας με την τρόικα

Ο Νίκος Αναστασιάδης, έριξε ευθύνες στην Κυβέρνηση σχετικά με την διαπραγμάτευση του μνημονίου, λέγοντας ότι εάν δεν παρουσιαζόμασταν αναβλητικοί και αν δεν περιμέναμε το ρωσικό δάνειο, τότε θα λαμβάνονταν υπόψη οι προοπτικές της χώρας στον τομέα της ενέργειας.  

Παράλληλα, απέρριψε ότι ο ίδιος ζητούσε άμεση υπογραφή του μνημονίου χωρίς διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι το κόμμα του κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα των οποίων το πολιτικό κόστος θα μοιράζονταν χωρίς να το φέρει η αντιπολίτευση.

Δέσμευση για λύση στο πρόβλημα των αξιογράφων

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων συνήργησαν στην εξαπάτηση των καταθετών. Τόνισε ότι από την ώρα που μια εκ των τραπεζών είναι κρατική το κράτος δεν μπορεί να μην συμπαρασταθεί στους εξαπατηθέντες καταθέτες και να βρει τρόπους να εξασφαλίσει το λαβείν τους.   

Το ζήτημα Wikileaks

Ερωτηθείς αν ο ίδιος αποκάλεσε παλαιότερα τον Τάσσο Παπαδόπουλο «βλάκα» γιατί δεν διαπραγματεύτηκε το σχέδιο ΑΝΑΝ και αν ζήτησε την επαναφορά του σχεδίου με διακοσμητικές αλλαγές ώστε να μπορεί τεθεί ξανά ενώπιον του λαού, όπως αναφέρεται σε έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Wikileaks, είπε ότι «δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με το τι ο κάθε βλαξ ή ο κάθε πρέσβης ήθελε να μεταφέρει για να εκφράσει την απαρέσκεια του για μια συγκεκριμένη πολιτική προσωπικότητα, χαρακτηρίζοντας τα κουτσομπολιά.»

Είπε ότι ο ίδιος αντάλλαξε στο παρελθόν βαριές κουβέντες με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά ουδέποτε χρησιμοποίησε επίθετα εναντίον του, διαψεύδοντας το περιεχόμενο των εγγράφων.

«Μπορεί να είπα ότι είναι ατυχές ότι δεν διαπραγματεύτηκε το σχέδιο, μπορεί να έκανα λόγο για εσφαλμένη πολιτική, αλλά δεν απέδωσα ποτέ επίθετα.

Top