Γιάννος Παπαϊωάννου Μια πονεμένη ιστορία

Μια πονεμένη ιστορίαΕπτά χρόνια συμπληρώνει η Ομόνοια μακριά από την κατάκτηση πρωταθλήματος. Η τελευταία χρονιά που το «τριφύλλι» πανηγύρισε και σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή ήταν την περίοδο 2009-10. Τα τελευταία χρόνια η Ομόνοια δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο της.

Name

(Φωτογραφία από τον τελευταίο τίτλο της Ομόνοιας)

Τα οικονομικά προβλήματα τη λύγισαν και μάλιστα τέθηκε ως στόχος ότι προτεραιότητα είναι η οικονομική σωτηρία. Η προσπάθεια ακόμη συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει ποτέ θα ολοκληρωθεί. Η ομάδα, όμως, εντός αγωνιστικού χώρου δεν μπορεί να βρει τα «πόδια» της. Κάθε χρόνο τα ίδια, με τα επαναλαμβανόμενα λάθη. Όπως και φέτος. Κτίστηκε μια ομάδα δυνατή μεσοεπιθετικά και αδύνατη αμυντικά. Κάτι που πλήρωσε πολύ ακριβά και γι' αυτό τώρα δίνει μάχη για την έξοδό της στην Ευρώπη. Μπορεί να υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, όμως, είναι φανερό ότι κάτι δεν πηγαίνει σωστά στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η απουσία σταθερότητας στην Ομόνοια πλέον έχει καθιερωθεί. Αν ανατρέξει κανείς στην πορεία της ομάδας, θα διαπιστώσει μια πονεμένη ιστορία και αυτό συνεπάγεται με λάθη, που δεν διορθώνονται. Το δείγμα είναι ξεκάθαρο. Η Ομόνοια στη νέα χιλιετία (2000) κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τρεις φορές. Τις περιόδους 2000-2001, 2002-2003 και 2009-2010. Με απλά μαθηματικά η Ομόνοια μέσα σε 17 χρόνια, στα 14 έμεινε χωρίς τίτλο πρωταθλητή. Όμως, ο κατήφορος των «πρασίνων» χρονολογείται και πριν από το 2000 και εξηγούμε. Η Ομόνοια, που δεν ήταν τυχαίος ο χαρακτηρισμός της, ως Βασίλισσας του κυπριακού ποδοσφαίρου, σάρωσε τους τίτλους μέσα στην 20ετία '70-'90. Από τα 20 πρωταθλήματα που διεκδίκησε κατέκτησε τα 14. Φτάνουμε τώρα στην κατηφόρα που αναφέραμε. Αυτή ξεκίνησε όχι από το 2000 αλλά από το 1990. Η Ομόνοια μέχρι το 2000 διεκδίκησε δέκα πρωταθλήματα και κατέκτησε μόνο ένα (1992-93). Οι «πράσινοι» εδώ και 27 χρόνια κατέκτησαν τέσσερις τίτλους.


Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Η Ομόνοια δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα. Οι αριθμοί που αναφέραμε πιο πάνω το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο. Εκεί που η ιστορία της ήταν συνδεδεμένη με τίτλους και διακρίσεις, έφτασε στο άλλο άκρο. Σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ότι γίνονται λάθη, τα οποία επαναλαμβάνονται. Δεν διορθώνονται και η αποχή από τους τίτλους συνεχίζεται. Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν. Δεν είναι δυνατόν ομάδα του εκτοπίσματος της Ομόνοιας, να μην μπορεί να βρει τον δρόμο της. Σίγουρα κανείς δεν έχει την απαίτηση να κάνει αυτά που πέτυχε την 20ετία (70-90), όμως, τουλάχιστον να θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Είναι λάθος άνθρωποι κοντά στην ομάδα, διαχρονικά; Είναι λανθασμένες οι επιλογές των προπονητών ή των ποδοσφαιριστών; Δεν υπάρχει χημεία; Χάθηκε το DNA της πρωταθλήτριας; Αυτά και πολλά άλλα είναι ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα με την πάροδο των χρόνων. Διότι, εάν υπήρχαν απαντήσεις, τότε θα γινόταν η αυτοκριτική και η ομάδα θα παρουσίαζε βελτίωση. Η περίπτωση της Ομόνοιας χρίζει μεγάλης ανάλυσης. Μέσα στην Ομόνοια θα πρέπει να βρουν τη ρίζα του κακού. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι ανεπίτρεπτο μια ομάδα με τόσο μεγάλο εκτόπισμα να μην μπορεί να βρει τον δρόμο της.


Η φετινή χρονιά πήρε και αυτή τον δρόμο της. Επαναλήφθηκε το σκηνικό. Το μόνο που απομένει είναι να παλέψει για την έξοδό της στην Ευρώπη. Αν δεν τα καταφέρει, θα συνεπάγεται με καταστροφή. Όπως και να έχουν τα δεδομένα. Η διοίκηση τής Ομόνοιας θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Να πάρουν σωστές αποφάσεις, κυρίως για τον νέο τεχνικό. Και κάτι σημαντικό. Η Ομόνοια θα μπορέσει να ανατρέψει το σκηνικό στα προβλήματα στο οικονομικό, μόνο εάν επιστρέψει στους τίτλους και τις διακρίσεις. Όταν θα μπορέσει και αυτή να κάνει το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη, αφού είναι η μοναδική ομάδα από τις μεγάλες ομάδες που δεν κατάφερε μέχρι τώρα να συμμετάσχει σε ομίλους.
Όσο η Ομόνοια συνεχίζει στη μετριότητα, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Η Ομόνοια έχει ένα μεγάλο «όπλο», τον κόσμο της, που είναι πάντα κοντά της στις χαρές και στις λύπες. Πρέπει, όμως, να τον «εκμεταλλευτεί». Με σωστές αποφάσεις και χωρίς τα λάθη που χρονολογούνται εδώ και χρόνια.


 


Top