Χρύσανθος Τσουρούλλης Τι αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν στον λαό τα επιτελεία και οι υποψήφιοι

Τι αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν στον λαό τα επιτελεία και οι υποψήφιοι

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Στη διάρκεια του προεκλογικού οι υποψήφιοι διαρκώς θέλουν να ενημερώσουν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να πουν τις θέσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι οι αντίπαλοι του Προέδρου Αναστασιάδη περισσότερο ενδιαφέρονται για να επικρίνουν τις δικές του θέσεις ή να εκθέτουν τα κακά αποτελέσματα της πολιτικής του. Έχουν όμως και έναν διαρκή ανταγωνισμό για το ποιος θα προβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις του. Τι γίνεται, όμως, με εκείνα που δεν λένε; Υπάρχουν πράγματα που θα περίμενε κανείς να πουν, όμως επιμελώς αποφεύγουν. Τόσο οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες που δεν λέγονται για την οικονομία και, κυρίως, για το Κυπριακό;


Η διζωνική του Παπαδόπουλου

Το πρώτο και πιο οφθαλμοφανές είναι εκείνο που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τα ερωτήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τη διζωνική και τη νέα στρατηγική του. Η αλήθεια που δεν λέγεται είναι ότι για να διαπραγματευτεί κάποιος λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να συζητήσει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επειδή λύση του Κυπριακού μπορεί ένας πρόεδρος να διαπραγματευτεί μόνο με την Τουρκία και η Τουρκία έχει από δεκαετίες επιβάλει λύση διζωνική. Στον δρόμο, μάλιστα, κατάφερε να προσθέσει με τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την «πολιτική ισότητα» των δυο κοινοτήτων μέσα στην ομοσπονδία.

Είναι γνωστό ότι η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι απορρίπτουν τη διζωνική και δεν θέλουν να δουν διαπραγματεύσεις γι' αυτήν τη μορφή λύσης. Η αλήθεια που δεν λέγεται είναι ότι εάν δεν συζητάς τη δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία, όπως επιθυμούν οι υποστηρικτές του Ν. Παπαδόπουλου, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να διαπραγματευτείς. Όμως ο ίδιος επιμένει ότι θα διαπραγματευτεί...

Ένα από τα δυο πρέπει να είναι η κρυμμένη αλήθεια. Είτε ότι τελικά ο Ν. Παπαδόπουλος, αν ήταν Πρόεδρος, θα κατέληγε να διαπραγματευτεί στις βάσεις περίπου που έβαλε και ο Τάσσος με την 8η Ιουλίου και επομένως θα διέψευδε τους υποστηρικτές του είτε ότι θα τηρούσε αυτά που λένε οι υποστηρικτές του και δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ, διαψεύδοντας όμως τη διαβεβαίωση που δίνει στο εκλογικό σώμα.

Η διαπραγμάτευση του Αναστασιάδη

Δεν λείπουν όμως οι κρυμμένες αλήθειες από τον Νίκο Αναστασιάδη. Όταν λέει ο Πρόεδρος ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, εννοεί απλώς ότι θα πρέπει η Τουρκία να είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις επίμονες θέσεις της για εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία. Ας πούμε, όμως, για χάρη της συζήτησης, ότι αυτό συμβαίνει. Είναι τότε σε θέση ο Νίκος Αναστασιάδης να ξεκινήσει ξανά τη διαπραγμάτευση και να φτάσει μέχρι τέλους;

Η αλήθεια που δεν λέγεται είναι ότι, εκτός όλων των άλλων, συμφωνία για λύση χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει. Το έχει καταστήσει σαφές όχι μόνο η Τουρκία, αλλά ειδικότερα σύσσωμη η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα ξέρει ότι δεν είναι αποδεκτή. Είναι αποδεκτή από τους πολίτες η εκ περιτροπής; Όχι, δεν είναι. Δεν το ξέρει ο Πρόεδρος; Μάλλον το ξέρει. Η κρυμμένη αλήθεια του είναι ότι ακόμα και αν πετύχει εκείνο που σωστά επιδιώκει με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια ή τη λειτουργικότητα του κράτους, και πάλι θα σκοντάψει στην εκ περιτροπής. Είτε θα την αποδεχτεί, όπως έκανε με μια κίνηση τακτικής στο Κραν Μοντανά, και τότε η συμφωνία του δεν θα είναι αποδεκτή, είτε δεν θα την αποδέχεται, όπως έκανε όλον τον καιρό πριν, και δεν θα φτάνει έτσι ποτέ σε συμφωνία. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ανάλογες κρυμμένες αλήθειες για τον Ν. Αναστασιάδη, που αφορούν και άλλες καυτές πτυχές μιας συμφωνίας για λύση.

Η απειρία του Μαλά

Για τον Σταύρο Μαλά, που δεν έχει ιδιαίτερες προσωπικές θέσεις ή προϊστορία στο Κυπριακό, υπάρχουν κάποιες κρυμμένες αλήθειες που αγγίζουν το ΑΚΕΛ.

Τόσο ο Σ. Μαλάς όσο και το ΑΚΕΛ συνέχεια καταλογίζουν στον Ν. Αναστασιάδη «παλινωδίες» ή ότι ακόμα δεν πήγε στο Κραν Μοντανά αποφασισμένος να φτάσει σε λύση. Δεν δίστασαν να του αποδώσουν ευθύνη, διότι χάθηκε μια «μεγάλη ευκαιρία». Χαρακτηριστικά τού είπαν ότι είχε στον νου του τις εκλογές και γι’ αυτό την τελευταία στιγμή «έκανε πίσω». Η κρυμμένη αλήθεια είναι ότι εκεί στο Κραν Μοντανά η μόνη συμφωνία που μπορούσε να γίνει ήταν με την Τουρκία να διατηρεί καθεστώς εγγυήσεων και δικαιώματα επέμβασης, αλλά και στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Και η επόμενη κρυμμένη αλήθεια, όσο και αν την αρνείται το ΑΚΕΛ, είναι ότι εννοεί πως ο Πρόεδρος έπρεπε να κλείσει μια τέτοια συμφωνία και με εγγυήσεις και με στρατιωτική βάση της Τουρκίας. Δεν φταίει γι’ αυτό, αλλά είναι πασιφανές ότι ο Σ. Μαλάς δεν έχει την παραμικρή εμπειρία είτε από το Κυπριακό είτε από διαπραγματεύσεις. Μια άλλη κρυμμένη αλήθεια της πλευράς ΑΚΕΛ-Μαλά είναι ότι ο τελευταίος, σε περίπτωση που ήταν Πρόεδρος, για να διαπραγματευτεί θα έκανε ακριβώς ότι θα του έλεγε το ΑΚΕΛ.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος

Μια κρυμμένη αλήθεια της εικόνας που παρουσιάζουν ο Ν. Αναστασιάδης και το επιτελείο του στην οικονομία έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Έγιναν μεγάλες αλλαγές και οι τράπεζες που απέμειναν, έκαναν μεγάλες προόδους. Η κρυμμένη αλήθεια όμως είναι ότι σταθεροποίηση με τόσο κομμάτι ακίνητης περιουσίας στον ισολογισμό τους, όπως και τόσον όγκο «κόκκινων δανείων», δεν είναι διαρκείας. Η κρυμμένη αλήθεια είναι ότι, τα επόμενα λίγα χρόνια, θα πρέπει να ληφθούν ριζικές αποφάσεις. Πρόσθετη κρυμμένη αλήθεια είναι και η υποχρέωση να μπει η Συνεργατική Τράπεζα στο Χρηματιστήριο και έτσι να αποκρατικοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Το ότι δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση Αναστασιάδη χωρίς την ψήφο της Βουλής, είναι μια ακόμα κρυμμένη αλήθεια. Χωρίς όμως αυτά τα δυο ζητήματα, πώς προβάλλει διαρκώς ο Υπουργός Οικονομικών του Ν. Αναστασιάδη ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί;

Επιπλέον, κρυμμένη αλήθεια σε διακηρύξεις Αναστασιάδη είναι ότι κανένας ακόμα δεν ξέρει ποιαν ακριβώς μορφή και έκταση θα πάρει το περίφημο Ταμείο Αλληλεγγύης, που εξήγγειλαν μόλις τώρα πριν από τις εκλογές. Το θέμα δεν είναι εάν τα 25 εκατομμύρια που ανακοίνωσε ο Υπουργός θα είναι αρκετά. Διότι τότε η απάντηση είναι ότι «θα το ξαναδούμε». Αντίστροφα, μπήκε αυτό το ποσό που απογοήτευσε αρκετούς, διότι η κρυμμένη αλήθεια είναι ότι ο Χάρης Γεωργιάδης δεν ήταν πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Στις πολλές πιέσεις «έδωσε» ένα μίνιμουμ για αρχή, το οποίο όμως για τον ίδιο φαίνεται να είναι μάξιμουμ...

Η «ανάπτυξη για όλους»

Μια κρυμμένη αλήθεια, που εύκολα όμως προδίδεται, είναι ότι ο Σ. Μαλάς, με την υποχρέωση να ακολουθεί πολιτικές ΑΚΕΛ, δεν έχει καμία ιδέα πώς μπορεί να φέρει την «ανάπτυξη για όλους» που διαφημίζει. Η κρυμμένη αλήθεια είναι ότι διάφορες θέσεις και πολιτικές του ΑΚΕΛ είτε στρέφονται ενάντια σε αναπτυξιακές κινήσεις είτε θα κατέληγαν να τις αλλοιώνουν στη βάση τους. Αυτό αποδείχτηκε και στα χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ. Πρόσθετη κρυμμένη αλήθεια σε εξαγγελίες του Σ. Μαλά είναι κάτι που έχει κοινό με προτάσεις που κατέθεσε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Κρυμμένη αλήθεια είναι ότι κανένας δεν ξέρει το πραγματικό κόστος και ούτε πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Η «κακή τράπεζα»
Πρώτη κρυμμένη αλήθεια στα όσα προτείνει στην οικονομία ο Ν. Παπαδόπουλος είναι ότι δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα στηθεί και ποιος θα πληρώσει την περίφημη «κακή τράπεζα» που προτείνει για ανακούφιση από το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Αλλά ακόμα πιο κρυφή αλήθεια είναι ότι, ακόμα και αν βρεθεί η χρηματοδότηση και το κεφάλαιο για μια τέτοια «κακή τράπεζα», τότε οι δανειολήπτες δεν θα απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως αφήνεται να νοηθεί. Ακόμα και στο πλαίσιο «κακής τράπεζας» η υποχρέωση των χρεωστών θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ενώ κρυμμένη αλήθεια είναι επίσης ότι τα όσα εξαγγέλλει ο Ν. Παπαδόπουλος δεν τα έχει κοστολογήσει. Έτσι δεν ξέρει αν είναι, και σε ποιο βαθμό είναι, εφικτά. Η διαφορά του ίσως από την αντίστοιχη κρυμμένη αλήθεια του Σ. Μαλά είναι ότι εάν ένας Νικόλας Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος πιθανόν θα τα εγκατέλειπε ή θα τα «νέρωνε», ένας Σταύρος Μαλάς θα τα προωθούσε με τη λογική της προηγούμενης διακυβέρνησης ΑΚΕΛ. Δηλαδή με μεγάλα ελλείμματα και χρέος. Και η κρυμμένη αλήθεια είναι ότι μια τέτοια μέθοδος υλοποίησης μεγάλων λαϊκών εξαγγελιών καταλήγει τελικά να φέρνει μεγαλύτερο κόστος στον λαό.

Δεν απαντούν…

Όλες αυτές και άλλες παρόμοιες κρυμμένες αλήθειες, που υπάρχουν, δεν περιμένουμε ότι θα τις σχολιάσουν οι υποψήφιοι. Και αν τυχόν δημοσιογράφος τούς έβαζε κάπου μια τέτοια ερώτηση, δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσουν. Οι απαντήσεις που θα δώσουν είτε θα πλατειάζουν είτε θα παίρνουν αλλού το θέμα.

Διότι, τέτοιες κρυμμένες αλήθειες, υπάρχει λόγος που είναι κρυμμένες και πρέπει να μείνουν τέτοιες.
 


Top