Χρύσανθος Τσουρούλλης Άγνωστος αριθμός υποψηφίων – Πως επηρεάζουν οι πρόσθετοι υποψήφιοι

Άγνωστος αριθμός υποψηφίων – Πως επηρεάζουν οι πρόσθετοι υποψήφιοι

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Όλες οι κινήσεις στη σκακιέρα

Βλέπουμε ήδη μέχρι και τακτικές κινήσεις δεύτερου γύρου. Η πρώτη ήταν το «άνοιγμα» του Ν.Παπαδόπουλου στην πλευρά του ΑΚΕΛ, με τη δήλωση ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει για να φύγει ο Αναστασιάδης.  

Εκτός των τεσσάρων «κύριων» υποψηφιοτήτων, σε εκείνη του εκπροσώπου των κατόχων αξιογράφων και παλιού επαρχιακού γραμματέα του ΔΗΣΥ, κ. Φ. Μαυροβουνιώτη, θα προστεθεί και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ και ίσως ο κ. Κ. Χριστοφίδης. Στην «ουρά» αυτών, βέβαια, μπορεί να έρθουν και άλλες «αυτοσχέδιες» υποψηφιότητες στο περιθώριο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες εκλογές

Πριν από το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η ομάδα των υποψηφίων και διεκδικητών της Προεδρίας. Στο τέλος της εβδομάδας, το ερχόμενο Σάββατο, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα για επανεκλογή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν φαίνεται τυχαία η επιλογή του Γ. Περδίκη να έρθει την αμέσως επόμενη μέρα, όπως ανακοινώθηκε, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Εξάλλου, μέσα σε αυτήν την περίοδο θα ανακοινώσει και τη δική του επιλογή για άλλον υποψήφιο το ΕΛΑΜ, όπως ήδη γνωστοποίησε δημόσια ο ηγέτης του κόμματος. Ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας λήγει και η προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του ο Πρύτανης κ. Χριστοφίδης για να ανακοινώσει κατά πόσον θα προχωρήσει στην υποψηφιότητα που προωθείται από συγκεκριμένη ομάδα.

Με δυο λόγια, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός μεγάλης έκπληξης, το παζλ των υποψηφίων. Εκτός των τεσσάρων «κύριων» υποψηφιοτήτων, σε εκείνη του εκπροσώπου των κατόχων αξιογράφων και παλιού επαρχιακού γραμματέα του ΔΗΣΥ, κ. Φ. Μαυροβουνιώτη, θα προστεθεί και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ και ίσως ο κ. Κ. Χριστοφίδης. Στην «ουρά» αυτών, βέβαια, μπορεί να έρθουν και άλλες «αυτοσχέδιες» υποψηφιότητες στο περιθώριο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες εκλογές.

Εάν η αναμενόμενη υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τον Ν. Παπαδόπουλο, ταυτόχρονα στις τάξεις του αναμένουν την ενίσχυση από την απόφαση στήριξης των Οικολόγων. Ενώ ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κ. Χριστοφίδη θεωρείται ότι επηρεάζει και τους τέσσερεις βασικούς υποψηφίους.

Με αυτά τα δεδομένα και με εκλογές που θεωρείται βέβαιον ότι θα είναι δύο γύρων, βλέπουμε ήδη μέχρι και τακτικές κινήσεις δεύτερου γύρου. Η πρώτη ήταν το «άνοιγμα» του Ν. Παπαδόπουλου στην πλευρά του ΑΚΕΛ, με τη δήλωση ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει «για να φύγει ο Αναστασιάδης».

Αυτή η πρωτοβουλία, περισσότερο και από «κίνηση τακτικής» για να χτίσει γέφυρες στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είχε νόημα μέσα από το «κρυφό» μήνυμα ότι «ο Νικόλας θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο».

Πρώτη φάση με «φουλ επίθεση» από Νικόλα

Φτάνουμε έτσι στο ζήτημα της στρατηγικής των υποψηφίων και των επιτελείων. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που έχει μέχρι τώρα την πιο έντονη, και με διαφορά, καμπάνια, προσανατολίστηκε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε απόπειρα «αποδόμησης» του Προέδρου Αναστασιάδη. Με διαρκείς και ιδιαίτερα αιχμηρές επιθέσεις, τόσον ο ίδιος όσο και, περισσότερο, εκπρόσωποί του προσπαθούν να καταφέρουν πλήγματα κατ’ ευθείαν στο πρόσωπο και την προσωπικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιούν και χαρακτηρισμούς, στοχεύουν να πλήξουν την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη σταθερότητα του Προέδρου. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να επιδιώκουν να αντισταθμίσουν το πλεονέκτημα που πάντα έχει ένας Πρόεδρος που επαναδιεκδικεί.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της καμπάνιας, είναι φανερό ότι θα εστιαστεί στο Κυπριακό. Υπάρχει, όμως, πάντα η επιφύλαξη ότι, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σώμα ενδιαφέρεται μάλλον περισσότερο για την οικονομία παρά για το Κυπριακό.

Ένα τέτοιο τυχόν «έλλειμμα», όπως συμπεραίνουμε από εκμυστηρεύσεις των επιτελικών στελεχών του, μάλλον προσπαθούν να το αναπληρώσουν προβάλλοντας το προφίλ ενός «νέου δυναμικού υποψηφίου» και ποντάροντας σε μια «δυναμική αλλαγής». Θα περιμένουμε, όμως, να δούμε, αν τυχόν αυτή ήταν μια «πρώτη φάση» και στη συνέχεια θα επικεντρωθούν σε άλλη προσέγγιση.

Κινήσεις συσπείρωσης από ΑΚΕΛ-Μαλά

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ και του επιτελείου του Σταύρου Μαλά πρώτος στόχος φαίνεται να είναι η συσπείρωση του ΑΚΕΛ. Το επεισόδιο στη διάρκεια της επιλογής υποψηφίου δυσκόλεψε το έργο τους και έτσι έχουν ακόμα ένα ζήτημα να συγκεντρώσουν τις κομματικές δυνάμεις πίσω από τον τελικό υποψήφιο.

Εξάλλου, δεν λείπουν ακόμα τα φάλτσα, όπως το περιστατικό σχετικά με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στην παρέλαση. Παλιό στέλεχος του κόμματος εκμυστηρευόταν, όμως, αυτές τις μέρες ότι «άμα προσπαθούμε ακόμα να ευθυγραμμιστούμε με τον Μαλά, που είναι υποψήφιός μας δεύτερη φορά, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Από τη μέχρι στιγμής όχι και τόσο μεγάλης διάρκειας εκστρατεία τους, πάντως, φαίνεται ότι η προσέγγιση είναι κυρίως ιδεολογική. Προβάλλονται θέματα της αριστεράς και κλιμακώνουν την κριτική τους όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, αλλά εφ’ όλης της ύλης. Μένει, όμως, ακόμα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η προσέγγιση του επιτελείου Μαλά.

Βέβαια, αντικειμενικά πρέπει να θεωρείται κρίσιμο θέμα για το ΑΚΕΛ η συσπείρωσή του. Διότι, κύκλοι της Εζεκία Παπαϊωάννου σημείωναν ότι «μόνο και μόνο να μαζέψουμε το περσινό 26%, θα πάρουμε κεφάλι από τον Νικόλα». Ερώτημα, όμως, θα είναι ακόμα τι γίνεται με εκείνο το σημαντικό ποσοστό που έχασε πέρσι το ΑΚΕΛ και με όσους δικούς του ψηφοφόρους δεν πήγαν στην κάλπη...

Αναμονή για την εξαγγελία του Σαββάτου

Λιγότερα πράγματα ξέρουμε για τη στρατηγική που θα επιλέξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το επιτελείο του. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι πήραμε μια γεύση ενός «διμέτωπου» προεκλογικού και στο Κυπριακό και στην οικονομία. Ήδη, από καιρό προωθήθηκε η ιδέα ότι ο Πρόεδρος είναι η «μέση οδός» ανάμεσα σε δύο άκρα.

Εστιάζοντας στις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις ΑΚΕΛ και «ενδιάμεσου», από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη ακούσαμε για «πολιτική του μέτρου και της εθνικής ευθύνης» και για μια πορεία που «αποφεύγει τα άκρα». Στην οικονομία θεωρούν ότι έχουν πλεονέκτημα την «πορεία ανάπτυξης» και θέλουν να προβάλουν τις δυνατότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να κάνει «ωφέλιμες πολιτικές» στη βάση του μεγάλου επιτεύγματος που ήταν η διάσωση και αναστήλωση της οικονομίας.

Σύμμαχό τους θεωρούν ότι έχουν τόσο τα αποτελέσματα της οικονομίας που δημοσιεύονται και τις «έξωθεν καλές μαρτυρίες», αλλά και τη δυνατότητα του Προέδρου να κυβερνά γι' ακόμα μερικούς μήνες. Σε αυτό το πεδίο πιστεύουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν και τις έντονες υπενθυμίσεις των αντιπάλων για το «κούρεμα» και τις αναφορές σε τεράστια προβλήματα, με πρώτο τον φαύλο κύκλο των «κόκκινων δανείων».

Το επιτελείο του Προέδρου, πάντως, απασχολεί αρκετά, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, η ανάγκη να έχουν δύο χωριστά σενάρια, ανάλογα με το ποιος θα είναι δεύτερος στον πρώτο γύρο. Ενώ έμπειροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ενώ σίγουρα η θέση του Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό και στην εξουσία δίνει ένα σίγουρο πλεονέκτημα, ως αντίβαρο έχει την ανάγκη να έχει ο ίδιος μια σημαντική διαφορά από τον ανθυποψήφιο που μαζί του θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ενώ άγνωστο μένει ακόμα πώς θα αντιμετωπίσει το προεδρικό επιτελείο την καλπάζουσα «σκανδαλολογία», με συχνά πρωταγωνιστή τον ίδιο τον δικό τους δήμαρχο Πάφου. Αλλά και με κεντρικό πρόβλημα το συνεχιζόμενο και αναζωπυρούμενο σκηνικό σύγκρουσης με τον Γενικό Ελεγκτή.

Η προσέγγιση του δυνατού «αουτσάιντερ»

Αρκετά έντονη είναι και η καμπάνια που αναπτύσσει ήδη ο τέταρτος υποψήφιος που συμπληρώνει το «καρέ», ο Γιώργος Λιλλήκας. Με μιαν από καιρό σχεδιασμένη καμπάνια που μιλά για «ασφαλή επιλογή», το επιτελείο του είναι το πρώτο που, εκτός από την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγήκε στην υπαίθρια πολιτική διαφήμιση. Ενώ ο πρώτος που βγήκε στο ραδιόφωνο είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Το επίκεντρο της προσπάθειας του Γ. Λιλλήκα, που εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος και επιχειρεί μέσα από «κεντρικές» τοποθετήσεις με στίγμα υπευθυνότητας κυρίως στο Κυπριακό, είναι άλλο. Φαίνεται να είναι η ιδιότητα εκείνου που είναι «πραγματικά ανεξάρτητος, χωρίς κάποιο καθιερωμένο κόμμα πίσω του». Στο επιτελείο του θεωρούν ότι θα έχουν μια ουσιαστική ώθηση από «ανώνυμη ψήφο» που κρατά αποστάσεις από τα «καθιερωμένα», ενώ υπολογίζουν ότι έχουν διεισδυτικότητα τόσο στον χώρο της Αριστεράς όσο και στον «ενδιάμεσο».

Κάποια από τα πιο πάνω ζητήματα θα φανούν, βέβαια, σταδιακά και μέσα από τις δημοσκοπήσεις που αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ανεβάσουν την ένταση του προεκλογικού.

Εκτός, όμως, από δημοσκοπήσεις, όπως αυτή του ΣΙΓΜΑ τις επόμενες μέρες, με ενδιαφέρον αναμένεται και το στίγμα της υποψηφιότητας που θα δώσει το ερχόμενο Σάββατο με την ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης.

 


Top