Χρύσανθος Τσουρούλλης Από τη Γενεύη στην κάλπη

Από τη Γενεύη στην κάλπη

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 
ΗΤΑΝ, ΑΡΑΓΕ, ΑΥΤΟ ΤΟ «ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; ΜΗΠΩΣ, ΟΜΩΣ, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ;
 
Κάποιοι εδώ στη Λευκωσία διερωτώνται αν μπορεί να έχει, και τι συνέπειες μπορεί να έχει πάνω στο Κυπριακό μια νέα «μίνιμουμ» σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών. Όπως επίσης πολλοί διερωτώνται τι ακριβώς θα δοκιμάσει να κάνει η Τουρκία στις κυπριακές θάλασσες τον Ιούλιο, τότε που είναι προγραμματισμένο η πρώτη ξένη εταιρεία να κατεβάσει τρυπάνι στον  βυθό
 
Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι έκανε κίνηση «τσεκ ματ». Μιλούμε για την πρόταση του Προέδρου για τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι, πιο επιφυλακτικοί, θεωρούν ότι τα συμπεράσματα θα βγουν όταν τελειώσουν οι βολιδοσκοπήσεις και το πηγαινέλα που ανέλαβε ο Ε .Μ. Έιντε Όσο και αν είναι δύσκολο το έργο του Νορβηγού διπλωμάτη, δεν φαίνεται ο ίδιος ούτε και τώρα να πτοείται. Υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλία από εκτιμήσεις και προβλέψεις. 
Όπως περίπου και γύρω από το πρόσωπο του «εκλεκτού του ΑΚΕΛ». Αυτές τις ώρες πολλοί θεωρούν ότι τελείωσε και «έχει κλείσει» με Μάικ Σπανό. Άλλοι, όμως, εξίσου επίμονα εκτιμούν ότι «το κόμμα του εργαζόμενου λαού δεν μπορεί να αποτολμήσει κάτι τέτοιο». Όποιες και αν είναι οι ανάγκες, διευκρινίζουν, τελικά το πράγμα πάει προς τον Άντρο Κυπριανού. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι στο περιβάλλον της Εζεκία Παπαϊωάννου υπάρχει καθαρή διάσταση απόψεων. Χωρίς να λείπει και ένας τρίτος πόλος, με κάποιους που συνεχίζουν να προωθούν ακόμα και... «τρίτη λύση με άρωμα ΕΔΑΔ». Γι’ αυτό, λοιπόν, και βλέποντας τις φυγόκεντρες τάσεις, όσο και αν έχει κάθε λόγο να πάρει χρόνο και να κάνει προσεκτικά τις επιλογές, ο Γενικός Γραμματέας και ο στενός του κύκλος τελικά άρχισαν να βιάζονται να κλείσουν την εκκρεμότητα. 
 
Προβλέψεις, εκτιμήσεις, αβεβαιότητες, υπολογισμοί...
 
Πίσω όμως στο στρατόπεδο του Προέδρου, οι προβλέψεις-απόψεις είναι διχασμένες. Κάποιοι θεωρούν ότι με τη στάση που κράτησε ο Ακιντζί και ιδιαίτερα την αξίωση για αναστολή των εργασιών στην Α.Ο.Ζ., αλλά και τις κινήσεις της Άγκυρας, είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουμε τελικά νέα Γενεύη. Με ποιον τρόπο, λένε, θα ξεχάσει ο Ακιντζί την απαίτηση για «πάγωμα στην Α.Ο.Ζ.»; Και αν δεν το αφήνει αυτό πίσω, πώς είναι δυνατό να δεχτεί κάτι τέτοιο ο Αναστασιάδης; 
Άλλοι, όμως, και μεταξύ αυτών φαίνεται να είναι και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πιστεύουν ότι «ο πρόεδρος τα κατάφερε να αυτοεγκλωβιστεί» και τώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει «να μας σύρει σε μια νέα περιπέτεια στη Γενεύη». Προεξοφλούν ότι, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να δείτε ότι προς το τέλος Ιουνίου θα βρεθούμε πάλι στην Ελβετία». 
 
Πολλά θα εξαρτηθούν, λοιπόν, από τις «γεφυρωτικές» ικανότητες του Ειδικού Απεσταλμένου. Πάντως από το περιβάλλον του προεδρικού ψιθυρίζουν ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης «δεν βρίσκεται μακριά από την πρότασή μας, αλλά θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει κοντά και τον Ακιντζί. Χωρίς όμως να έχουν ιδέα γι’αυτόν τον "τρόπο"»... 
 
Ικανοποίηση συναγερμικών  από την πρόταση Αναστασιάδη
 
Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν και κάποιοι τριγμοί στη μικρή πτέρυγα του ΔΗΣΥ που μόνιμα συμπλέει με τους «εξωσυναγερμικούς της Λύσης», οι υποστηρικτές του Ν. Αναστασιάδη θεωρούν ότι με την πρόταση αυτή ο Πρόεδρος πρώτον, «οριοθέτησε το τοπίο στο Κυπριακό και τη θέση μας μακριά από τους υποστηρικτές της όποιας λύσης και το ΑΚΕΛ» και, δεύτερο, «κόβει τη φόρα στην προπαγάνδα που αναπτύσσει το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ψαρεύοντας συνέχεια στα δικά μας νερά». 
 
Το γεγονός ότι αντέδρασαν όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κόμματα, δεν φαίνεται να τους δυσαρεστεί, αλλά πιστεύουν ότι ενισχύει τη θέση του Προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι τόσο αντίθετες μεταξύ τους, επεσήμανε ηγετικό στέλεχος της Πινδάρου, ώστε είναι καιρός να μπουν καθαρά οι διαχωριστικές γραμμές. Και προσθέτει ότι «άμα τους ακούει να αντιδρούν με τόσο αντίθετες θέσεις, ο κόσμος προβληματίζεται και μάλλον πείθεται από τον Πρόεδρο». 
 
Τα καπέλα του Άντρου Κυπριανού
 
Οριοθέτηση φρόντισε όμως να κάνει και ο Α. Κυπριανού από την πλευρά του ΑΚΕΛ. Προεξοφλώντας την αποτυχία της πρότασης έσπευσε να δηλώσει πως «θα βγάλει το καπέλο» στον Πρόεδρο αν γίνει δεκτή η πρότασή του. Προς το παρόν, βέβαια, εκείνο που τον απασχολεί είναι να βρει το κεφάλι που θα φορέσει το καπέλο του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ. Όταν συμβεί αυτό, τότε ο υποψήφιος θα επιφορτιστεί και με την αποστολή να χρεώσει στον Αναστασιάδη το διαφαινόμενο ναυάγιο. 
 
Φυσικά δεν τσιγκουνεύτηκαν τα βέλη τους και οι άλλοι δυο ήδη υποψήφιοι. Τόσο ο Γιώργος Λιλλήκας όσο και, περισσότερο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ασκούν δριμεία κριτική στον Πρόεδρο. Από το στρατόπεδο του Νικόλα βλέπουν ήδη τον Νίκο Αναστασιάδη να προσπαθεί «να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν θα βρεθεί στριμωγμένος στη Γενεύη». 
 
Είναι όμως  ζωντανή η συζήτηση. Ήταν άραγε αυτό το «εναρκτήριο λάκτισμα» του προεκλογικού του Αναστασιάδη; Ή μήπως είναι πράγματι μια τελευταία προσπάθεια για να εξαντληθούν τα περιθώρια, μήπως και βρεθεί συμφωνία στο Κυπριακό; Μήπως, όμως, ακόμα δεν είναι παρά η ευκαιρία απλώς για να αφήσει πίσω το Κυπριακό και να μπορέσει να δει τον προεκλογικό του;
 
Μήπως ακούστηκε και σαν «ενδιάμεση συμφωνία»;
 
Οι πιο στοχαστικοί από τους υποστηρικτές του και μεταξύ τους ορισμένοι της «πιο σκληρής γραμμής», επιμένουν ότι δεν είναι απλή κίνηση σωστής διαπραγματευτικής τακτικής, αλλά ο Πρόεδρος σκέφτεται και το μέλλον. Ότι θέλει να κλειδώσει ως «κεκτημένο» μια συζήτηση του Κυπριακού, που θα έχει στην ατζέντα και την κατάργηση των εγγυήσεων και τη συμμετοχή της Ε.Ε. Αυτή η λογική όμως παραπέμπει στο μέλλον και στην ιδέα ότι ο Αναστασιάδης θα διαπραγματεύεται και... μετά το 2018.
 
Εκείνο όμως που μάλλον δεν έτυχε της δέουσας προσοχής είναι ότι στις πυκνές παρεμβάσεις του αυτές τις μέρες, ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι πρότεινε στον Μ. Ακιντζί να βγουν μαζί σε δημοσιογραφική διάσκεψη και να εξαγγείλουν δημόσια πού και πόσο έχουν συμφωνήσει και ποιες διαφορές παραμένουν, προκειμένου να «δέσουν» κατά κάποιο τρόπο τα συμφωνηθέντα. Θέλοντας να δείξει τα όρια της καλής θέλησης και της πραγματικής βούλησης του (άλλοτε κολλητού) συνομιλητή του, δεν υπολόγισε ότι έτσι μπορεί να δίνει και επιχείρημα στην αντιπολίτευση να τον χρεώσει με πρόθεση να κάνει κάτι που μοιάζει πολύ με «ενδιάμεση συμφωνία»... Πάντως η αντιπολίτευση μέχρι τώρα δεν το είδε έτσι. 
 
Και αν η Τουρκία αγοράσει «τρυπάνι» στο μαγαζί της γωνίας; 
 
Οι εκτιμήσεις για το «πού το πάει η Τουρκία» δίνουν και παίρνουν. Το γεγονός είναι όμως ότι αυτές τις μέρες τον Ερντογάν δεν φαίνεται και πάλι να τον απασχολεί καθόλου το Κυπριακό. Μετά την προφανώς απογοητευτική συνάντησή του με τον Αμερικανό νέο Πρόεδρο, η έγνοια του ήταν τώρα οι επαφές του με τον Ν. Τουσκ και τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ. Πίσω από την επιφάνεια του απόλυτου διαζυγίου με την Ε.Ε., η Τουρκία θα παζαρέψει σκληρά τη σχέση που θα διαμορφωθεί από τώρα και στο εξής. Είναι πολλά που μπαίνουν στη ζυγαριά και από τις δυο πλευρές. 
 
Κάποιοι εδώ στη Λευκωσία διερωτώνται αν μπορεί να έχει, και τι συνέπειες μπορεί να έχει πάνω στο Κυπριακό μια νέα «μίνιμουμ» σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών. Όπως επίσης πολλοί διερωτώνται τι ακριβώς θα δοκιμάσει να κάνει η Τουρκία στις κυπριακές θάλασσες τον Ιούλιο, τότε που είναι προγραμματισμένο η πρώτη ξένη εταιρεία να κατεβάσει τρυπάνι στον  βυθό. Οι κινδυνολογίες που ακούγαμε από γνωστούς κήρυκες της «λύσης εδώ και τώρα», έχουν υποχωρήσει. Δεν μιλούν πια ανοιχτά για θερμό επεισόδιο, αλλά άρχισαν να αναπτύσσουν ευφάνταστα σενάρια διερωτώμενοι «και τι θα γίνει αν έρθουν και οι Τούρκοι με τρυπάνι;». Σαν να πρόκειται για... τρυπάνι που αγοράζει κανείς στο κατάστημα DIY της γωνίας! 
 
Επιτελικοί σχεδιασμοί
Το τοπίο πάντως παραμένει ανοιχτό και πολλοί καλούνται τώρα να γράψουν σε «λευκή σελίδα». Μεταξύ των επιτελικών στελεχών της παράταξης του Προέδρου, κάποιοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θεωρούν ότι στα ζητήματα της οικονομίας και των άλλων πολιτικών ο Ν. Αναστασιάδης μπορεί να κυριαρχήσει κατά κράτος. Θέλουν όμως να είναι προετοιμασμένοι και για το Κυπριακό, όπου θα θελήσουν να πάρουν τη συζήτηση οι ανθυποψήφιοι. Αναζητούν και σε εκείνο το επίπεδο μια τοποθέτηση ισχύος. Από το επιτελείο του Ν. Αναστασιάδη βγαίνει το μήνυμα ότι στο εθνικό ζήτημα στον Πρόεδρο ταιριάζει «μια μετριοπαθής τοποθέτηση, ανάμεσα στα δυο άκρα». Γίνεται ήδη λόγος για «προσέγγιση πραγματισμού και μέτρου, αλλά με εθνική ευθύνη». 
Αυτήν τη θέση θα την αμφισβητήσει βέβαια από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, που θα μιλήσει για «καιροσκοπισμό» και για «θυσία του εθνικού θέματος στον βωμό των εκλογών». Δεν θα ενδιαφερθεί να την διεκδικήσει αφού θα προτείνει και πάλι «πρόεδρο λύσης». Ούτε όμως και ο Ν. Παπαδόπουλος θα ασχοληθεί διεκδικώντας πραγματικά θέση «ενδιάμεσου». Έχει ήδη καταγράψει το «κατηγορώ» για τη διαχείριση του εθνικού από τον Πρόεδρο και θα προσπαθήσει να συσπειρώσει στη βάση μιας καινούριας αρχής και προτάσσοντας μια «νέα στρατηγική». Όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει από την πλευρά του και ο Νίκος Αναστασιάδης τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2012, τότε που μιλούσε για μια «νέα στρατηγική»!  
 
Στο ίδιο το πεδίο του Κυπριακού και με καταγεγραμμένη πλέον τη θέση της ελληνικής πλευράς να επικεντρωθεί σε μια στρατηγική για κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, πιθανώς να δημιουργούνται νέα δεδομένα. Γιατί απέναντι υπάρχει και η τουρκική πρόθεση να διεκδικεί μετά τη λύση καθεστώς «ίσης μεταχείρισης» με την Ελλάδα, που ισοδυναμεί με καθεστώς κράτους-μέλους της Ε.Ε.! 
 

Top