Χρύσανθος Τσουρούλλης Η αντεπίθεση του Προέδρου

Η αντεπίθεση του Προέδρου

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 
Θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα προτιμήσει δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης να κάνει μιαν αποφασιστική παρουσία σε μια «νέα Γενεύη», ανοίγοντας τον δρόμο για τον προεκλογικό του φθινοπώρου και παίρνοντας το ρίσκο να του αποδοθούν και ευθύνες; Ή θα επιλέξει να κρατήσει τις άμυνες επιμένοντας πλήρως στη δική του πρόταση;
 
Ο Πρόεδρος παρακολούθησε απαθώς τη διαδικασία διάσωσης των διαπραγματεύσεων. Είδε τον Άντρο Κυπριανού, μαζί με γνωστούς τουρκοκυπριακούς κύκλους με φιλίες στις ελεύθερες περιοχές, να παρασύρουν ακόμα και το κόμμα του σε μια επιχείρηση που έδινε δίκαιο στον Μουσταφά Ακιντζί. Υπομονετικά περίμενε μέχρι να κάνει αναφορά στο Ανώτατο τον νόμο και αμέσως μετά σχεδίασε την αντεπίθεσή του
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει μια πρόταση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, η οποία δεν είναι ακόμα επίσημα γνωστή. Όλα όμως δείχνουν ότι ήταν από καιρό μελετημένη. Είναι μια πρόταση «όλα για όλα», την οποία επεξεργαζόταν από τις μέρες εκείνες που ο Μ. Ακιντζί, αντί να συγκατανεύσει να ευθυγραμμιστεί με τη συνέχεια της διαδικασίας της Γενεύης, περίπου σαν να «άλλαξε στρατόπεδο» μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο του Ερντογάν και της Άγκυρας.
 
Ο Πρόεδρος παρακολούθησε απαθώς τη διαδικασία διάσωσης των διαπραγματεύσεων. Είδε τον Άντρο Κυπριανού, μαζί με γνωστούς τουρκοκυπριακούς κύκλους με φιλίες στις ελεύθερες περιοχές, να παρασύρουν ακόμα και το κόμμα του σε μια επιχείρηση που έδινε δίκαιο στον Μουσταφά Ακιντζί. Υπομονετικά περίμενε μέχρι να κάνει αναφορά στο Ανώτατο τον νόμο και αμέσως μετά σχεδίασε την αντεπίθεσή του.
 
Η αντεπίθεση του Ν. Αναστασιάδη λέει ότι «αν θέλετε εσείς μια φορά, εγώ θέλω δέκα» και ελάτε να προχωρήσουμε σε διαδικασία λύσης. Φρόντισε με την πρότασή του να δώσει έμφαση σε όσα χρωστάει η Άγκυρα, αφήνοντας στην άκρη τον Ακιντζί και τις εμμονές του για την «εκ περιτροπής». Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι η πρότασή του συνοψίζεται στο «θέλετε να μιλήσουμε για την προεδρία και την πολιτική ισότητα; ξεκαθαρίστε πρώτα την αποχώρηση στρατού, την κατάργηση εγγυήσεων και το εδαφικό».
 
Ο Έιντε και ο τετραγωνισμός του κύκλου
 
Η τουρκική πλευρά φαίνεται να αιφνιδιάστηκε. Διότι περίμεναν ότι θα εύρισκαν τον Νίκο Αναστασιάδη πιασμένο μέσα στα διλήμματα της προεκλογικής. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο ότι η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί είναι ακριβώς η ίδια με εκείνην του ΑΚΕΛ, με την προσθήκη της αναστολής εργασιών στην Α.Ο.Ζ.
 
Ο πολυπράγμων Νορβηγός ειδικός απεσταλμένος καλείται τώρα να... τετραγωνίσει τον κύκλο. Όσες φορές το δοκίμασε μέχρι τώρα έδειξε μια προτίμηση στον... τουρκικό κύκλο. Επειδή καταλάβαινε ότι προς τα εκεί έγερνε η πλάστιγγα. Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Βέβαια, οι διπλωματικές πληροφορίες είναι ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξει Γενεύη 2». Τι θα γίνει όμως αυτήν τη φορά στη Γενεύη; Διπλωματικοί κύκλοι από την Ε.Ε. δήλωναν ότι «δεν είναι δυνατό να δούμε ξανά έναν κύριο Τσαβούσογλου να επιτίθεται στον Γιούνκερ...». Πράγματι, το κλίμα έχει αλλάξει πολύ στην Ευρώπη για την Τουρκία. Ενώ ο Ντ. Τραμπ δεν έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν παρά ένα εικοσάλεπτο, για να του εξηγήσει ότι όλα εκείνα που ζητά είναι «εκτός πλαισίου».
 
Κρατούν μικρό καλάθι
 
Ήρθε άραγε η ώρα της αντεπίθεσης του Νίκου Αναστασιάδη; Παράγοντες του περιβάλλοντός του κρατούν μικρό καλάθι. Επιμένουν πάντως ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συζητήσει ούτε με τους Τούρκους ούτε με τους απεσταλμένους τους θέμα αναστολής των σχεδιασμών για το φυσικό αέριο. Εξάλλου, θα πρέπει να βρει κατανόηση σε αυτό το θέμα από όλους όσους του λένε ότι «κίνητρο για την Τουρκία θα είναι το φυσικό αέριο». Με δυο λόγια τραβά το σκοινί στο σημείο που η Άγκυρα πρέπει να δώσει απαντήσεις.
 
Αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά είναι ότι ο Τ. Ερντογάν ούτε απαντήσεις έχει διάθεση να δώσει ούτε και πρόθεση να ασχοληθεί με το Κυπριακό περισσότερο από τα λιγοστά λεπτά που του παραχώρησε ο Τραμπ. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν εδώ στη Λευκωσία και εκείνοι που ο ίδιος ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «οπαδούς της όποιας λύσης». Οι κινήσεις που κάνει τελευταία δείχνουν ότι τους έχει «ξεγράψει», θεωρώντας ότι όλοι αυτοί με την πρώτη ευκαιρία θα συσπειρωθούν στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.
 
Στην προεκλογική σκακιέρα
 
Οι τελευταίες κινήσεις του Προέδρου δυσκολεύουν κάπως τη γραμμή του Νικόλα Παπαδόπουλου, μόλις ο τελευταίος έχει καταφέρει να παρουσιαστεί ως ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος του «περιορισμένου ενδιάμεσου». Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε υποψήφιο των πέντε κομμάτων, με σαφή δυναμική. Τελικά από τους πέντε ξεκίνησε με τους τρεις, αφού ο Γ. Λιλλήκας, παρά τη διάσπαση του κόμματός του, φαίνεται ότι θα οδεύσει μέχρι τέλους. Ενώ οι Οικολόγοι, με καταστατικές πρόνοιες που θέλουν στήριξη των 2/3, θα αναγκαστούν να «τρενάρουν» μέχρι το φθινόπωρο.
 
Το ΑΚΕΛ, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ευνοϊκό «γλίστρημα» του Ν. Αναστασιάδη, το έχει πάρει απόφαση ότι θα αναζητήσει τον «δικό του δεξιόστροφο υποψήφιο». Οι πληροφορίες από την Εζεκία Παπαϊωάννου διίστανται. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μόνο εύκολο δεν είναι το έργο του Άντρου Κυπριανού. Προτού όμως φτάσουμε στην «τελική αναμέτρηση» που προς το παρόν φαίνεται να είναι μεταξύ Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου, επιβεβαιώνοντας την «προφητική» ρήση του Αρχιεπισκόπου ότι ο επόμενος πρόεδρος θα έχει όνομα που θα αρχίσει από «νι», θα περάσουμε πιθανώς από νέα Γενεύη, αλλά και από τη δοκιμασία του φυσικού αερίου τον Ιούλιο.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο, ο ρόλος της Αθήνας και το διάγγελμα
 
Αύριο, στο Εθνικό Συμβούλιο, πιθανώς ο Πρόεδρος θα δυσκολέψει τον Νικόλα και τους εταίρους του με την πρόταση που έκανε στην τουρκική πλευρά. Θα είναι δύσκολο να μην την επικροτήσουν, με το ΑΚΕΛ που βλέπει τη δική του πρόταση να έχει μετατραπεί σε «πρόταση Ακιντζί», να είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο με «επιφυλάξεις». Από την πλευρά, όμως, του «ενδιάμεσου» διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για νίκη του Αναστασιάδη, αφού περιμένουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες ο Πρόεδρος θα υποχρεωθεί «για μια ακόμα φορά να κάνει στροφή 180 μοιρών». Υπολογίζουν ότι θα υποκύψει στις «γεφυρωτικές» προτάσεις που θα φέρει ο Έιντε, προτού ο τελευταίος αποχωρήσει οριστικά για τις δικές του εκλογές.
 
Θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα προτιμήσει δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης να κάνει μιαν αποφασιστική παρουσία σε μια «νέα Γενεύη», ανοίγοντας το δρόμο για τον προεκλογικό του φθινοπώρου και παίρνοντας το ρίσκο να του αποδοθούν και ευθύνες; Ή θα επιλέξει να κρατήσει τις άμυνες επιμένοντας πλήρως στη δική του πρόταση; Πληροφορίες λένε ότι στους σχεδιασμούς του υπολογίζει βάσιμα και στη στάση των Αθηνών. Αφού αυτές τις μέρες μαθαίνουμε ότι ο Ν. Κοτζιάς βρήκε «πολύ ενδιαφέρουσα» την προσέγγιση του Κύπριου Προέδρου.
 
Αγνοώντας τα όσα ξέρουμε για την «πρόταση Αναστασιάδη» και τις δυσκολίες που έχει βάλει σε Ακιντζί και Έιντε, θα περιμένουμε την αυριανή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, την επιστροφή του Ειδικού Απεσταλμένου και, ενδεχομένως, και ένα διάγγελμα του Προέδρου. Θα είναι αυτό το διάγγελμα εναρκτήριο λάκτισμα του προεκλογικού; Ή μήπως την τελευταία στιγμή όλες οι «διπλωματικές πρωτοβουλίες» θα αποδώσουν, για να πάμε να κάνουμε εκκίνηση του προεκλογικού μας στη Γενεύη;

Top