Χρύσανθος Τσουρούλλης Ο επίλογος θα γραφτεί με την Πρωτομαγιά…

Ο επίλογος θα γραφτεί με την Πρωτομαγιά…

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Αναμένοντας νεότερα και απάντηση με την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο. 
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει, την Τρίτη, από τον συνομιλητή του να εγκαταλείψει τις υπαναχωρήσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν στην τελική ευθεία. Από την πλευρά του, ο Ακιντζί θα του ζητήσει να συμφωνήσουν για την «ισότητα» και μέσα στο μενού θα έχει ξανά την «εκ περιτροπής»

· Μπορεί κάποιες εφημερίδες να ευθυγραμμίζονται με την «ανέμελη» προσέγγιση του Ειδικού Απεσταλμένου, «λύση να είναι και ό, τι ας είναι», αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ότι δεν ευθυγραμμίζεται με κάτι τέτοιο

· Για πρώτη φορά, ανοιχτά τάχθηκε αντίθετα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

· Αμφιταλαντεύεται και αιωρείται επικίνδυνα η Πινδάρου

· Και ο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε εκπλήττει ξανά τους πάντες με μια τουλάχιστον περίεργη δήλωση ότι «οι συνομιλίες πάνε καλύτερα απ’ ό, τι νομίζουν οι έξω»


Τις τελευταίες μέρες διαμορφώθηκε ένα πολύ περίεργο σκηνικό. Η καθημερινή εφημερίδα που θεωρείται ενταγμένη στον χώρο του ΔΗΣΥ, εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικρίνοντάς τον ότι δεν προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό, αλλά πάει να γίνει «σαν τον Τάσσο». Παράλληλα, τον Πρόεδρο επικρίνει και το άλλο καθημερινό έντυπο που κάνει «πρωταθλητισμό Λύσης» και γενικά θεωρείται ότι είναι φιλικό προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σχίσμα Πινδάρου-Προεδρικού;

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά ανοιχτά τάχθηκε αντίθετα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι απλώς κράτησε αποστάσεις από τον Πρόεδρο, αλλά υπέδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «θα μπορούσε να αποφύγει» την αναφορά στο Ανώτατο μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέως. Ο λόγος για την αναφορά του νόμου που είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Δηλαδή τον νόμο που η Πινδάρου έλεγε ότι «αφαιρεί το πρόσχημα από τον Μ. Ακιντζί», ενώ οι άλλοι έλεγαν ότι «ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τον εκβιασμό του Μ. Ακιντζί».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Συναγερμού προσπάθησε να περιορίσει τις εντυπώσεις για την αντίθεσή του στην απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να προσθέσει ότι «ανησυχεί για το Κυπριακό». Μια τέτοια «έκφραση ανησυχίας» δεν μπορεί όμως και πάλι να σημαίνει κάτι άλλο, παρά τουλάχιστον αμφιβολίες για την πολιτική και την πορεία του ιστορικού ηγέτη του κόμματός του.

Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή, και ο κ.Έσπεν Μπαρθ Έιντε εκπλήττει ξανά τους πάντες με μια τουλάχιστον περίεργη δήλωση ότι «οι συνομιλίες πάνε καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουν οι έξω». Πολύ περίεργη αυτή η τοποθέτηση, διαψεύδει ορισμένους από τους «μέσα», όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο ειδικός απεσταλμένος λέει τα ακριβώς αντίθετα και από την κοινή λογική που βλέπει την Τουρκία να περιμένει ότι με τη λύση θα κυκλοφορούν ελεύθερα και θα εγκαθίστανται οι Τούρκοι στην Κύπρο, αλλά και τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει. Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Νορβηγός λέει εντελώς αντίθετα πράγματα από τον Πρόεδρο...

Αυτές οι εξελίξεις έπεσαν σαν «ομοβροντία» αυτές τις μέρες που ο Πρόεδρος λείπει στην Ινδία και προκαλούν διάφορες σκέψεις. Είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν τη απουσία του; Είναι τυχαίο που αποφάσισαν ότι «ο Πρόεδρος δεν κάνει όσα μπορεί για τη Λύση», μερικές μέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στις 2 Μαΐου; Όλα δείχνουν ότι κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να «σπρώξουν» τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει πράγματα που δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει.

Και ο κ. Έιντε που έχει... λύσει το Κυπριακό του

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Προφανώς την απάντηση την έχει ο κ. Έιντε. Για εκείνον το Κυπριακό είναι «πρακτικά λυμένο». Την προκλητική απαίτηση της Τουρκίας για τις «τέσσερεις ελευθερίες» για τους Τούρκους μετά τη λύση, κάτι που από μόνο του άνετα μπορεί να σημαίνει τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας στην Κύπρο σε συνθήκες χειρότερες και από τον εποικισμό, ο Νορβηγός διπλωμάτης πήγε να την «πουλήσει» στις Βρυξέλλες ως «ίση μεταχείριση Ελλάδας-Τουρκίας» μετά τη λύση. Αν, λοιπόν, ο Ν.Αναστασιάδης «καταπιεί» αυτήν την εφεύρεση Έιντε και εγκαταλείψει τις ίδιες τις δικές του θέσεις, τότε πράγματι είμαστε «κοντά σε λύση». Το ίδιο ισχύει περίπου για όλα τα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις.

Λύση να είναι και ό, τι να είναι

Μπορεί κάποιες εφημερίδες να ευθυγραμμίζονται με την «ανέμελη» προσέγγιση του Ειδικού Απεσταλμένου «λύση να είναι και ό, τι ας είναι», αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ότι δεν ευθυγραμμίζεται με κάτι τέτοιο. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Έιντε χωρίς να ιδρώνει το αφτί του από τα όσα του έχει καταμαρτυρήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε την Πέμπτη και σε μια πολύ ανάρμοστη για άνθρωπο των Η.Ε. ανάλυση.

Όταν ρωτήθηκε γιατί υπάρχει «τέτοιο αρνητικό κλίμα για τις συνομιλίες» δεν δίστασε να κρίνει τους ανθρώπους της χώρας, τους οποίους υποτίθεται ήρθε να βοηθήσει και να τους χωρίσει σε αρνιά και ερίφια, λέγοντας εν ψυχρώ ότι το αρνητικό κλίμα δημιουργούν και από τις δυο πλευρές «εκείνοι που δεν θέλουν λύση». Δηλαδή για τον απεσταλμένο του κ. Γκουτέρες δεν υπάρχει ζήτημα ούτε των κατακτητικών αξιώσεων της Τουρκίας με τις «τέσσερεις ελευθερίες» ούτε και ζήτημα από την αδικαιολόγητη αποχώρηση του Μ. Ακιντζί. Το πρόβήμα για τον κ. Έιντε είναι «κάποιοι που δεν θέλουν λύση»...

Το ερώτημα είναι ποια είναι η θέση της ηγεσίας του Συναγερμού απέναντι σε αυτό το σκηνικό που στήνουν κάποιοι. Οι δηλώσεις του προέδρου του κόμματος ότι η δική του προσοχή είναι στο Κυπριακό και όχι στις κάλπες, δημιούργησε ορισμένα ερωτηματικά. Σε συνδυασμό με τη διαφωνία του για την αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο, κάποιοι το ερμήνευσαν ως κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι δηλαδή εγκατέλειψε νωρίς την προσπάθεια. Ήδη κάποια συναγερμικά στελέχη έλεγαν, χωρίς να κρύβουν την αγανάκτησή τους, ότι «όλοι αυτοί σε λίγο δεν θα έχουν πρόβλημα να βγάλουν τον Νίκο Αναστασιάδη φταίχτη και να ψάχνουν στο ΑΚΕΛ το επόμενο «άλογό» τους, «για να τρέχουν πίσω από ουτοπίες».

Με πρωτομαγιάτικα λουλούδια θα πάει ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί

Το σκηνικό που δημιουργήθηκε σχετικά με τον νόμο που αναφέρει ο Πρόεδρος στο Ανώτατο φαίνεται να έχει πολλές «γωνιές». Λέγοντας ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα μπορούσε να μην αναφέρει τον νόμο, εννοεί καθαρά ότι η αναφορά ήταν επιλογή του Προέδρου και ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μην κάνει κάτι τέτοιο.
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που θα συναντηθούν την Τρίτη, δεν αναμένεται να ανταλλάξουν... πρωτομαγιάτικα λουλούδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τον συνομιλητή του να εγκαταλείψει τις υπαναχωρήσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν στην τελική ευθεία. Θα του ζητήσει και εξηγήσεις για διάφορες πολύ εχθρικές δηλώσεις που έκανε στο μεσοδιάστημα. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί θα του ζητήσει να συμφωνήσουν για την «ισότητα» και μέσα στο μενού θα έχει ξανά την «εκ περιτροπής».

Με αυτά τα δεδομένα θα... «σπάσουν κεφάλια». Ενώ όλοι έχουν καταλάβει ότι τον τελευταίο καιρό ο Μουσταφά Ακιντζί μιλά με φωνή... Ερντογάν. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που περιμένει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε; Να πιεστεί ο Νίκος Αναστασιάδης από μερικά δημοσιεύματα και δηλώσεις ακόμα και του προέδρου του κόμματός του, για να ενδώσει;

Επικίνδυνα παιχνίδια της Πινδάρου

Το ΑΚΕΛ, αφού «έβαλε ράχη» για εκείνο που ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρήκε την ευκαιρία να ονομάζει «νόμο Ακιντζί», φαίνεται να μένει έξω από όλη αυτήν την ιστορία. Ξεκίνησε να αναζητεί τον υποψήφιό του. Η Πινδάρου δεν συγκινείται. Ας ψάξουν όλοι τις υποψηφιότητές τους. Η ηγεσία του Συναγερμού σε αυτήν την κρίσιμη φάση, μπαίνοντας «σφήνα» στην προσέγγιση Αναστασιάδη, προτιμά να παίξει για τον Φεβρουάριο 2018, την «κάρτα της Λύσης». Μάλλον μοναχική πορεία. Με τον λαό να καταλαβαίνει και να σκέφτεται άλλα πράγματα. Γιατί απέναντι σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Απέναντι είναι ο Ερντογάν και όλη η μηχανή μιας ισλαμικής δικτατορίας.

Τι περιμένει άραγε ο ηγέτης του ΔΗΣΥ και οι εφημερίδες που βάζουν πίεση στον Πρόεδρο; Ότι ακόμα και τώρα η Τουρκία θα κάνει τη «μεγάλη κίνηση» και την «έκπληξη»; Αυτά μας τα έχουν πει εκατό φορές μέχρι τώρα. Δεν κατάλαβαν ακόμα πόσο «σικέ» είναι το παιχνίδι που τους παίζει ο Νορβηγός ειδικός απεσταλμένος;

Εδώ παίζει ρόλο και η ψυχολογία και η ιστορία του καθενός. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει πει χίλιες φορές ότι θα φέρει στον λαό μόνο συμφωνία που θα είναι «αποδεκτή». Σε αυτό το σημείο και με τα δεδομένα που υπάρχουν, λύση αποδεκτή δεν φάινεται στον ορίζοντα. Επομένως αυτοί που τον πιέζουν, κάνουν λάθος. Ειναι το τελευταίο χαρτί τους. Αλλά θα έπρεπε να μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και όρια. Διότι δεν έχουν άλλον υποψήφιο απέναντι στον επερχόμενο Νικόλα. Όμως ότι και να πούμε, ο επίλογος θα γραφτεί με την Πρωτομαγιά και αφού ο Πρόεδρος επιστρέψει στην Κύπρο και αντιμετωπίσει τους «πραιτωριανούς»...


Top