Χρύσανθος Τσουρούλλης Η συνέχεια παραμένει θολή

Η συνέχεια παραμένει θολή

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2017 Ή ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ;
 
Σύμφωνα με όσα μας ανέλυαν, τώρα η «παρτίδα» θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Όμως Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες εδώ στη Λευκωσία. Αλλά για τη συνέχεια της διεθνούς διάσκεψης δεν έχουμε καμία είδηση
 
Πόσες φορές μέχρι τώρα δεν μας έλεγαν να περιμένουμε κάποια ημερομηνία και κάποιες εκλογές που θα είχε ο Ερντογάν; Μήπως σε κάποια από όλες εκείνες τις οριακές ημερομηνίες που πέρασαν, ο προεδρικός σουλτάνος άλλαξε οτιδήποτε στη στάση του;
 
Δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση ότι μόλις κατατέθηκε η τουρκοκυπριακή πρόταση για το εδαφικό, ο ισχυρός άντρας στην Άγκυρα αποφάσισε να κάνει λόγο για... εδαφικό διάδρομο που να ενώνει τη Μόρφου με τα Κόκκινα! Όχι μόνο η Μόρφου θα μείνει στην τουρκική πλευρά, κύριε Ακιντζί -είπε ο Ερντογάν- αλλά να φροντίσεις να συνδεθεί με τα Κόκκινα!
 
Η κλεψύδρα αδειάζει. Πέρυσι όλοι έλεγαν ότι έπρεπε να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2016, διότι από τον Ιανουάριο θα ξεκινούσαν διαδικασίες προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ακόμα και ο Μουσταφά Ακιντζί το ανέλυσε, πιέζοντας για να πάρει την «εκ περιτροπής του».
 
Όλοι έλεγαν ότι το Κυπριακό θα λυθεί το 2016...
 
Ο Ιανουάριος τελειώνει και μπαίνουμε στον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όσα μας ανέλυαν, τώρα η «παρτίδα» θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Όμως Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες εδώ στη Λευκωσία. Αλλά για τη συνέχεια της διεθνούς διάσκεψης δεν έχουμε καμία είδηση. Μόνη είδηση ήταν το πραγματικό παραλήρημα του Αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τ. Τουρκές.
 
Άραγε το εμπόδιο για να προχωρούσε τώρα σε μια λύση είναι οι προεδρικές εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν εκλογές του χρόνου τον Φεβρουάριο. Μήπως θα βοηθούσε για να υπάρξει συμφωνία; Για παράδειγμα στο εδαφικό, θα συμφωνούσαν; Από καιρό τώρα ακούμε «off the record» ότι το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται κλειστό. Υπεύθυνες πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι «εύκολα θα κλείσει στη μέση, δηλαδή περίπου 28,7%». Πρόσθεταν με νόημα ότι «αυτό ήταν και στο Σχέδιο Ανάν». Εννοούν ότι επειδή ήταν στο Σχέδιο θα μπορούσε να το δεχτεί και η Τουρκία. Αλλά ο Ρ. Τ. Ερντογάν μας είπε πολύ καθαρά «ξεχάστε το Σχέδιο Ανάν, εκείνο τελείωσε». Πώς θα έκλεινε μια συμφωνία στο εδαφικό με τα δεδομένα που εκείνος μας λέει να ξεχάσουμε;
 
Κάποιοι εδώ στη Λευκωσία είπαν να μη δίνουμε σημασία σε αυτά που λέει, γιατί μπορεί να υποχωρήσει. Το ίδιο ακριβώς λέγεται και για το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι τώρα η καθαρή τουρκική θέση, που την έχουν μάλιστα επαναλάβει διάφοροι και πολλές φορές, είναι ότι η Τουρκία και εγγυήσεις θέλει και θα έχει λόγο στην Κύπρο ό,τι και αν λέμε. Αλλά και γι’ αυτό μας είπαν να μην τα ακούμε «απόλυτα», διότι η Τουρκία προετοιμάζει κάποια υποχώρηση. Δηλαδή αναμένεται ότι η Άγκυρα θα πάρει αποφάσεις που θα καταγραφούν ως υποχώρηση και στο εδαφικό και για τις εγγυήσεις.
 
Εκεί που το ΑΚΕΛ αδειάζει τον Αναστασιάδη
 
Για ποιο λόγο; Για να εξασφαλίσουν ποιο πράγμα στις διαπραγματεύσεις; Κάποιοι θα απαντούσαν ίσως την εκ περιτροπής προεδρία. Αλλά ακόμα και γι’ αυτήν ακούμε ενδιαφέροντα πράγματα από την πλευρά του ΑΚΕΛ, που μέχρι τώρα συμπαρατάσσεται πλήρως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ακόμα και δημόσια στελέχη του ΑΚΕΛ διευκρινίζουν ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και η εκ περιτροπής είναι δεδομένη. Και δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ που το πιστεύει αυτό. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ακόμα και κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ προσπαθούν να πείσουν ότι «η εκ περιτροπής δεν είναι και το τέλος του κόσμου». Γι’ αυτό εξάλλου και ο πρόεδρος του κόμματος δεν χάνει ευκαιρία να κάνει μαθήματα επανάληψης του Συντάγματος του 1960, για να υπογραμμίσει τα βέτο του Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου...
 
Με λίγα λόγια, είναι σαν να μας λένε να μην ακούμε και να μην παρασυρόμαστε από τα καθαρά αδιάλλακτα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα, διότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις περιμένοντας να πάρει κάτι που έχει ήδη πάρει; Τέτοιες σκέψεις δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ούτε και το σενάριο ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο και το τουρκικό δημοψήφισμα για να δούμε εξελίξεις. Πόσες φορές μέχρι τώρα δεν μας έλεγαν να περιμένουμε κάποια ημερομηνία και κάποιες εκλογές που θα είχε ο Ερντογάν; Μήπως σε κάποια από όλες εκείνες τις οριακές ημερομηνίες που πέρασαν ο προεδρικός σουλτάνος άλλαξε οτιδήποτε στη στάση του;
 
Υπάρχει πάντως ακόμα ένα ζήτημα με το εδαφικό. Μας το είχαν εξηγήσει και φαινόταν λογικό. Και το διασταυρώσαμε και με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορούσε να κάνει ούτε βήμα στο εδαφικό χωρίς να έχει τις «πλάτες» του Ερντογάν. Γι’ αυτόν τον λόγο επέμενε ο ίδιος το εδαφικό και οι χάρτες να συζητηθούν σε διεθνή διάσκεψη, στην παρουσία και της Τουρκίας.
 
Ενώ λοιπόν πήρε τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μον Πελεράν, τελικά δεν έδωσε χάρτη γιατί έλειπε η Τουρκία. Μέχρι τότε έμοιαζε να υπάρχει μια λογική. Αλλά στη Γενεύη γιατί δεν έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί κάποιο λογικό χάρτη, για να μπορούν να γίνουν συγκλίσεις; Η εξήγηση ίσως να είναι διότι δεν πήγε εκεί ο Ερντογάν. Γιατί όμως δεν πήγε ο Ερντογάν στη Γενεύη; Μήπως δεν ήταν πρώτος απ’ όλους που από καιρό προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε στη διάσκεψη; Τελικά γύρισε επιδεικτικά την πλάτη!
 
Το ΑΚΕΛ την κάνει με πλάγια βηματάκια
 
Σε αυτή την καινούργια φάση, όμως, έχει γίνει πολύ μικρό το.... καλάθι που κρατά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπάρχει μια ακόμα βάσιμη απορία. Η συνέχεια της Γενεύης παραμένει θολή. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε. Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ ψηλώνει τον πήχη, διαμηνύοντας στον Πρόεδρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία της Γενεύης «χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία». Τι εννοεί όμως η Εζεκία Παπαϊωάννου, όταν μιλά για κατάλληλη προετοιμασία;
 
Συνεργάτες του Άντρου Κυπριανού δεν κρύβουν ότι εννοούν «περαιτέρω σημαντικές συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα των ενδοκυπριακών συνομιλιών». Αυτό όμως συμπεριλαμβάνει και την εσωτερική διακυβέρνηση, όπου το ΑΚΕΛ είναι από καιρό της άποψης ότι «ματαιοπονούμε» συζητώντας για την εκ περιτροπής προεδρία, αφού πρέπει να τη δεχτούμε στη βάση της σύγκλισης Χριστόφια-Ταλάτ. Υπάρχει όμως περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης να δεχτεί κάτι τέτοιο για να ξαναπάει στη Γενεύη; Πολύ χλομό φαίνεται.
 
Έχοντας υπ' όψιν την τοποθέτηση ΑΚΕΛ, το άλλο μεγάλο θέμα για σύγκλιση, εκτός από την οικονομία όπου οι Τουρκοκύπριοι «παίζουν» σκόπιμα καθυστερήσεις, είναι το εδαφικό. Αλλά πώς μπορεί στο εδαφικό να μετακινηθεί έστω κατά μιαν ίντσα ο Ακιντζί χωρίς την έγκριση της Άγκυρας; Μήπως δεν ήταν σαφές μέχρι τώρα, ότι δεν μπορεί να κλείσει μόνος του το εδαφικό μακριά από μια διεθνή διάσκεψη;
 
Μιλώντας για τη σχέση Ακιντζί-Άγκυρας, όλοι σημειώσαμε ότι την ημέρα ακριβώς που κατέθεσε κάποιο χάρτη, για τον οποίο μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμαρτυρήθηκε επίσημα στα Η.Ε., βγήκε αυτοπροσώπως ο Ερντογάν και τον «άδειασε». Δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση ότι μόλις κατατέθηκε η τουρκοκυπριακή πρόταση για το εδαφικό, ο ισχυρός άντρας στην Άγκυρα αποφάσισε να κάνει λόγο για... εδαφικό διάδρομο, που να ενώνει τη Μόρφου με τα Κόκκινα! Όχι μόνο η Μόρφου θα μείνει στην τουρκική πλευρά, κύριε Ακιντζί -είπε ο Ερντογάν- αλλά να φροντίσεις να συνδεθεί με τα Κόκκινα!
 
Ο Άντρος θα ζητήσει από τον Νίκο καθαρές εξηγήσεις
 
Τα ερωτήματα και οι αντιφάσεις είναι ατέλειωτα. Το ΑΚΕΛ, που θα έπρεπε κατά τις συνήθειές του να αρχίσει προεργασίες για τις προεδρικές εκλογές αυτόν τον καιρό, φέρεται να έχει δώσει κάποιο περιθώριο στον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό όμως είναι η επιλογή του Γενικού Γραμματέα. Αλλά ασφαλείς πληροφορίες από την Εζεκία Παπαϊωάννου λένε ότι ο Άντρος Κυπριανού δέχεται ένα στενό πρέσινγκ από συντρόφους, που ανησυχούν μήπως πέσουν σε «παγίδα Αναστασιάδη». Συγκεκριμένα, αναλύοντας αντικειμενικά τα δεδομένα, συμπεραίνουν ότι τα όσα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν καταλήγουν πουθενά και το ΑΚΕΛ θα πρέπει να διακόψει αυτόν τον επικίνδυνο «εναγκαλισμό» με το Προεδρικό και την Πινδάρου.
 
Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Άντρος Κυπριανού συμφώνησε να ανηφορίσει στο Προεδρικό και να κάνει «καθαρές εξηγήσεις» με τον Πρόεδρο. Θα εξηγήσει ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις προεδρικές και δεν μπορεί να το αναβάλλει επ’ αόριστον. Αν ο Νίκος Αναστασιάδης έχει κάτι συγκεκριμένο να του πει, μπορεί να δώσει «παράταση» ακόμα μερικές εβδομάδες. Διαφορετικά, θα πρέπει και το ΑΚΕΛ να κάνει τη δουλειά του.
 
Μιλούν για τον Απρίλιο του Ερντογάν, αλλά ετοιμάζουν προεκλογικά συνέδρια
 
Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι την ίδια ώρα στην Πινδάρου προετοιμάζουν καταστατικό συνέδριο τον Απρίλιο. Και αυτό σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με διαπραγμάτευση και λύση στο Κυπριακό. Ένα τέτοιο συνέδριο γίνεται για να αναδιοργανωθεί και να γίνει το κόμμα πιο αποτελεσματικό στις προεδρικές.
 
Πόσο άραγε είναι πειστικός ο ΔΗΣΥ ότι πιστεύει πως τις ίδιες μέρες, τον Απρίλιο, θα έρθει κάποιο «πράσινο φως» από την Άγκυρα, αλλά ταυτόχρονα μπαίνει σε εσωκομματικές και προεκλογικές διαδικασίες;
 
Πρώτα έκαναν σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου, εξηγώντας πόσο σωστά βήματα γίνονται στο Κυπριακό. Μετά μάζεψαν επιχειρηματίες για να τους ενημερώσουν για τη λύση. Αλλά την ίδια ώρα ετοιμάζουν καταστατικό συνέδριο για να κάνουν προεκλογικές αλλαγές στο κόμμα τους. Είναι κοινή ομολογία ότι με άλυτο το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει δύσκολη αποστολή το 2018. Όχι μόνο τον Φεβρουάριο, αλλά και μετά.
 
Ένας ενδιάμεσος γεμάτος... υποψηφίους προέδρους
 
Στην αντίπερα όχθη, το ΔΗΚΟ συνεχίζει σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεση με τον λόφο του Προεδρικού, χωρίς να χαρίζεται όμως και στον άλλοτε «στενό φίλο» του προέδρου του, τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι προφανές ότι έχει εμπεδωθεί η πρωτοκαθεδρία του ΔΗΚΟ στον «ενδιάμεσο». Πολλοί το μεταφράζουν και ως ανοιχτή πόρτα για μια υποψηφιότητα Νικόλα του χρόνου τον Φεβρουάριο.
 
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στις προεδρικές του 2013 ήταν σχεδόν προεδροποιήσιμος, μένει έξω από το παιχνίδι. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν δημιούργησε τη Συμμαχία Πολιτών για να υποστηρίξει την προεκλογική του Νικόλα... Έτσι κάποιοι αναλύουν τις «ελαφρές διαφοροποιήσεις» του, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στη δεξίωση στη Γενεύη, όταν ο υπόλοιπος «ενδιάμεσος» γύριζε την πλάτη. Κάποιοι μιλούν μάλιστα πια ανοιχτά για «φλερτ» του Γ. Λιλλήκα με την Εζεκία Παπαϊωάννου. Ότι δηλαδή εκεί ανοίγει μια πόρτα για πιθανή υποψηφιότητα στις προεδρικές. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μέσα από το ΑΚΕΛ που αντιδρούν και λένε «ούτε με σφαίρες!».
 
Αν όμως ο Γιώργος Λιλλήκας, μετά την επιτυχή υποψηφιότητά του στις τελευταίες προεδρικές περίμενε ότι το 2018 θα ήταν η πρόταση του «ενδιάμεσου», αμέσως το ερώτημα είναι τι περιμένει η «γιάτραινα», που άφησε τον Συναγερμό και τέθηκε επικεφαλής ξαναζωντανεύοντας το πάλαι ποτέ ΕΥΡΩΚΟ. Κακές γλώσσες στην Πινδάρου επιμένουν ότι περιμένει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον Λιλλήκα. Το παζλ έχει πολλά κομμάτια, χωρίς να μπούμε ακόμα στην «εντελώς διαφορετική λογική» που διαμηνύει ότι έχει η υψηλή κυρία του «ενδιάμεσου», η Ελένη Θεοχάρους.
 
Ήδη μιλάμε για προεδρικές εκλογές. Αλλά δεν φταίμε εμείς. Μεταφέρουμε αυτά που ακούμε στους διαδρόμους και στα πηγαδάκια και όχι στις επίσημες δηλώσεις. Πράγματα που γνωρίζουν καλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του, αλλά και πάλι κάνουν σχεδιασμούς για να δώσουν «ανάσα ζωής» στη διαπραγμάτευση και να κρατήσουν ζωντανό το Κυπριακό και μέσα στο 2017. Πόσο θα τα καταφέρουν να φέρουν το Κυπριακό πιο κοντά στον Φεβρουάριο 2018;
 

Top