Χρύσανθος Τσουρούλλης «Ψήνουν» διαγραφή του Νικόλα

«Ψήνουν» διαγραφή του Νικόλα

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


 

  • Κάποιοι επιμένουν για «ενδοκομματική στρατηγική», με στόχο τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ μετά τις εκλογές
  • Όλοι ήθελαν να βρουν κάποια ερμηνεία και να αναλύσουν πώς μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές και τα κομματικά δρώμενα, η παραίτηση του πρώην αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ
  • Ήταν η παραίτηση κίνηση για στήριξη Γιώργου Λιλλήκα;
  • Μήπως δεν του βγήκαν οι προεκλογικοί σχεδιασμοί;
  • Ή μήπως ακολουθεί την πορεία της… «κομματικής ορθοδοξίας»;
 
Η τελευταία κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου, πρώην αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των κομματικών αρχηγείων αλλά και των εκλογικών επιτελείων. Όλοι ήθελαν να βρουν κάποια ερμηνεία και να αναλύσουν πώς μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές ή και τα μετεκλογικά κομματικά δρώμενα. Συνεπώς, τι ακριβώς συμβαίνει με το ηγετικό αυτό στέλεχος της αντιπολίτευσης;
Διαμετρικά αντίθετες ερμηνείες…
Λέγεται ότι με την παραίτηση από το κομματικό αξίωμα ήθελε να… «απελευθερωθεί» και έτσι να δώσει καλύτερη στήριξη στον προεκλογικό του Γιώργου Λιλλήκα. Δηλαδή ότι είναι μια κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τις προεδρικές εκλογές. Αυτήν την ερμηνεία μάλιστα υιοθέτησαν αμέσως και οι θερμοί υποστηρικτές του υποψήφιου πρώην Υπουργού Εξωτερικών. 
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, όμως, η ενέργεια αυτή βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με την πρόσφατη δήλωσή του ότι «σέβεται την απόφαση του κόμματος» (στήριξη Νίκου Αναστασιάδη).
Συνεπώς, μήπως εκτός των προεκλογικών ήθελε να δώσει κι ένα «ενδοκομματικό μήνυμα»; Κάποιοι επιμένουν για «ενδοκομματική στρατηγική», με στόχο τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ μετά τις εκλογές. Μπορεί, όμως, αυτό να λειτουργήσει αλήθεια μέσα στον κόσμο του ΔΗΚΟ;
Υπάρχει και μια τρίτη λογική, που κατευθύνει ομάδα στελεχών του ΔΗΚΟ που θέλουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να ακολουθεί «την κομματική ορθοδοξία». «Τη γραμμή που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που δεν συμβιβάστηκε, που πέρασε στιγμές απελπιστικής μοναξιάς στο κόμμα, αλλά που στο τέλος δικαιώθηκε…».
Τέλος, υπάρχει και μια τελευταία, αρκετά διαδεδομένη άποψη. Ότι όλα αυτά δεν βγάζουν κανένα νόημα. Ο μέχρι πρότινος ιδιαίτερα ανερχόμενος πολιτικός, ο οποίος είχε ανεβάσει τις μετοχές του στον χώρο της κεντροδεξιάς, μήπως έχει πια χάσει εντελώς τον βηματισμό του; Όλον τον καιρό που σε «δίδυμο» με τον Αβέρωφ Νεοφύτου σφυροκόπησε την προεδρία Χριστόφια, ο βουλευτής Λευκωσίας είχε αποκτήσει φανατικό ακροατήριο. Όχι μόνο μέσα στο ΔΗΚΟ αλλά και έξω από αυτό. Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι με τον Μάρκο Κυπριανού στο περιθώριο, θα αποτελούσε στο μέλλον το… «golden boy» της κεντροδεξιάς. Συνεπώς, πώς δικαιολογείται το πισωγύρισμα μιας που η όποια σχέση αναπτύξει με την υποψηφιότητα Λιλλήκα θα έχει κεντροαριστερό βηματισμό;
Οι δυο γύροι και η λογική των αριθμών…
 
Η εικόνα που έχει αρχικά μπροστά του ήταν ότι με νίκη και εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, θριαμβευτής θα είναι και ο Μάριος Καρογιάν. Μετά τον Μάρτιο, έχοντας ορίσει και υπουργούς στην Κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ γίνεται ο… προνομιακός συνεργάτης και συνομιλητής του αυριανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Ισχυροποιεί πολύ την εσωτερική αποδοχή του στο κόμμα. Μια αποδοχή που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Ένα τέτοιο σενάριο, λοιπόν, δείχνει να μην έχει πολλή χώρο για τον διαφωνούντα «για λόγους αξιοπρέπειας αλλά και για λόγους ουσίας» Νικόλα Παπαδόπουλο.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να τον αμφισβητήσει στις ενδοκομματικές εκλογές. Από την ώρα που αποφάσισε να αντιταχθεί στην κομματική απόφαση για Νίκο Αναστασιάδη, οι σχεδιασμοί ήταν σαφές ότι μιλούσαν για «πρόβλεψη δύο γύρων». Ο κεντρικός άξονας της υποψηφιότητας Λιλλήκα είναι ότι σ’ έναν δεύτερο γύρο έχει «κάποιες πιθανότητες» να κοντράρει στα ίσα τον Αναστασιάδη. Με αυτό το δυνατό χαρτί, η πλευρά του Λιλλήκα προσπαθούσε να κερδίσει το εισητήριο από τον Σταύρο Μαλά. Αυτό φαινόταν πιθανό στις αρχικές δημοσκοπήσεις.
Τότε, που σε ορισμένες παρουσιαζόταν ως δεύτερος. Εξακολούθησε να είναι πιθανό όσο η διαφορά τους έμοιαζε οριακή. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου Αναστασιάδη-Λιλλήκα, εκτός από τις όποιες πιθανότητες για εκλογική νίκη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα στεκόταν σε «ενδοΔΗΚΟϊκό επίπεδο» περίπου σαν ίσος προς ίσο απέναντι στον Μάριο Καρογιάν. Η κομματική ρήξη θα ήταν αναπόφευκτη και θα ερχόταν πριν από το συνέδριο. Ένας τέτοιος δεύτερος γύρος θα τον έφερνε μοιραία κοντά στην Αριστερά, αλλά αυτό θα ήταν μικρότερο κακό από την ώρα που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκοπιά του, βέβαια, θα άλλαζε, αφού μετεκλογικά θα έπρεπε να «ψάξει εκτός ΔΗΚΟ».
Η εικόνα διαφοροποιήθηκε κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Σταύρο Μαλά να δείχνει ότι μπορεί να συσπειρώσει ποσοστό ΑΚΕΛικών ψήφων που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο Γιώργος Λιλλήκας. Στην πιθανότερη περίπτωση που με μια «καλή παρουσία» και ποσοστό ο Γιώργος Λιλλήκας δεν περνούσε στον δεύτερο γύρο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε να παίξει κεντρικό ρόλο. Σ’ έναν πιθανό δεύτερο γύρο Αναστασιάδη-Μαλά θα συντασσόταν με τον πρώτο. Θα φαινόταν, μάλιστα, ότι «έφερνε μαζί του» και όλους τους ΔΗΚΟϊκούς που θα είχαν στηρίξει Λιλλήκα.
Η τελική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη θα ερχόταν από τις ψήφους των… «ΔΗΚΟϊκών του Λιλλήκα», που οδηγήθηκαν από τον Νικόλα. Κάτι τέτοιο θα τον έκανε πρωταγωνιστή της εκλογικής νίκης και θα επισκίαζε εν πολλοίς την επιτυχημένη συμφωνία που είχε κάνει ο Μάριος Καρογιάν. Και όταν θα τον αμφισβητούσε στις ενδοκομματικές εκλογές, δεν θα υπήρχε χώρος για να ισχυριστούν κάποιοι ότι διάλεξε λάθος υποψήφιο…
 
Άτακτη υποχώρηση μπροστά σε εκλογή πρώτου γύρου
ΣΤΗΝ ουσία, εκείνο που τον έσπρωξε σε αυτήν την κίνηση, που για ορισμένους μοιάζει με «απονενοημένο διάβημα», είναι η ίδια η εξέλιξη των προεκλογικών. Διαπιστώνοντας ότι η υποψηφιότητα Λιλλήκα για την ώρα παραμένει στάσιμη, δεν ελπίζει πια σε ηγετική θέση σε κάποια αναμέτρηση Αναστασιάδη-Λιλλήκα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εξασθενεί και το σενάριο «ενδιάμεσων διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στους δυο γύρους και τελικής στήριξης Αναστασιάδη. Το ποσοστό Αναστασιάδη, εάν τελικά είναι εκλογές δυο Κυριακών, καθιστά τον δεύτερο γύρο τυπική διαδικασία.
Επιπρόσθετα, στο κομματικό πεδίο φαίνεται να έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των άλλοτε συμμάχων του. Η ανοιχτή προσχώρηση σειράς “τασσικών” στο στρατόπεδο Αναστασιάδη (Κ. Κενεβέζος, Β. Πάλμας, Κ. Θεοδότου κ.λπ) τον αφήνει, για την ώρα τουλάχιστον, χωρίς ομάδα κρούσης για το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Επειδή, όμως, δεν θα μπορούσε να… προσχωρήσει και στο «στρατόπεδο Αναστασιάδη», προτίμησε να χαράξει από τώρα τις γραμμές της πορείας του «μετά τον Μάρτιο».
Αγώνας δρόμου για νέο κομματικό σχήμα;
Από την ημέρα που το ΔΗΚΟ είχε πάρει την επίσημη απόφαση για στήριξη Αναστασιάδη, στο επιτελείο του τελευταίου χειρίζονταν το «θέμα Νικόλα» με το γάντι. Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι, παρά τις πληροφορίες που έφταναν ότι «δουλεύει υπόγεια για τον Λιλλήκα», δεν έπρεπε να τον προκαλέσουν. Για κάποιο διάστημα υπήρχε και η προσδοκία ότι μετά τις πρώτες «αντιστάσεις» μπορούσε τελικά να στηρίξει έστω και Αναστασιάδη. Στην πορεία, όμως, τέτοιες προσδοκίες διαψεύστηκαν. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ επέλεξε μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα πορευτεί με «λάβαρο την αξιοπρέπεια και την πολιτική ηθική».
Η παραίτησή του από το επίσημο αξίωμα θεωρείται από τον ίδιο ότι απαλύνει τις εντυπώσεις από την αντίθεσή του στην κομματική επιλογή. Δηλαδή από την ώρα που δεν έχει ύπατο κομματικό αξίωμα, είναι «πιο ελεύθερος να διαφωνεί». Αλλά και δεν φαίνεται να έχει σκοπό αυτήν τη διαφωνία να την αξιοποιήσει για ανοιχτό προεκλογικό αγώνα και στήριξη στον Γιώργο Λιλλήκα.
Οι εξελίξεις που έρχονται…
Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθούν μια εξέλιξη και μια επιβεβαιωμένη πληροφορία. Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι βέβαιο ότι θα «εξαργυρώσει» την εκλογική παρουσία του με τη δημιουργία ενός νέου «κεντρώου» κομματικού σχήματος. Εδώ το στοίχημα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο είναι αυτό το σχήμα να μη γίνει πριν από το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι σημαντική μερίδα στελεχών που βρίσκονται στο ΔΗΚΟ σήμερα, θα κατευθυνθούν προς τα εκεί.
Είναι αυτά τα στελέχη που δεν θα μπορέσουν να ανεχτούν την πολιτική συνύπαρξη με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον βουλευτή του ΔΗΚΟ πάντως αναφέρουν πως «βεβαίως και δεν το αγνοεί, αλλά προσπαθεί ακριβώς να προλάβει και τον Γιώργο Λιλήκα… Διότι αν όντως υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία νέου κόμματος, με σκληρό πυρήνα τους “τασσικούς”, τότε δεν θα δοθεί πολυτέλεια χρόνου έως ότου γίνει το κομματικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Εξάλλου αυτό, δυστυχώς, είναι εντελώς στο χέρι του νικητή και ενισχυμένου Μάριου Κάρογιαν…».
Την ίδια ώρα υπάρχει άλλος ένας σκόπελος για τον τέως αντιπρόεδρο του κόμματος. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κομματική δύναμη πυρός του νυν Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, κρατώντας στο χέρι γνωμάτευση του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου «για τη διαγραφή στελεχών που δεν εργάστηκαν για την εκλογή Γιώργου Ιακώβου», περιμένει στη γωνιά τον Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τις εκλογές. «Δεν αρκεί να μην καταφέρεσαι αρνητικά υπέρ των επιλογών του κόμματός σου. Είσαι υποχρεωμένος να τις στηρίζεις και να τις προωθείς…», αναφέρουν δεικτικά. Μένει να διαφανεί εάν τελικά τα πράγματα θα κινηθούν συγκρουσιακά μέχρι τέλους και ποιες συμμαχίες θα αναπτυχθούν εντός και εκτός του τρικυμισμένου, για άλλη μια φορά, ΔΗΚΟ…
Η «Σ» επικοινώνησε με στενό συνεργάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου για να εξακριβώσει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Το Δηκοϊκό στέλεχος απέρριψε κατηγορηματικά την ύπαρξη γραπτού κειμένου και μας υπογράμμισε τη διαχρονική αντίθεση του Τάσσου στις διαγραφές. Υπογράμμισε δε, ότι τα όσα έγιναν τότε δεν έχουν καμιά σχέση με την περίπτωση του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 

Top