Στέλιος Παπαμωϋσέως Φάκελοι μπούμερανγκ;

Φάκελοι μπούμερανγκ;Είναι γνωστή η απόφαση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για τον ερχομό φακέλων κόκκινου χρώματος και τι προνοείται από πλευράς ποινών.
Είχαμε εξ αρχής εκφράσει την άποψη, ότι αφενός η ΚΟΠ θα έπρεπε επιτέλους να βάλει κάποιους φραγμούς σε ένα θέμα πολύ σοβαρό, με το οποίο γελούσαν σε βάρος μας σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ κάποιοι έκαναν παιχνίδι εκατοντάδων χιλιάδων σε ευρώ στην πλάτη του αθλήματος γενικότερα.
Αφετέρου όμως, εκφράσαμε την επιφύλαξη ότι αυτή η απόφαση, με ό,τι περιλάμβανε στο κεφάλαιο ποινών, πιθανόν να καταλήξει στο τέλος της ημέρας μπούμερανγκ, να καταδικάσει αθώους και να αθωώσει ενόχους.
Ένα είναι σίγουρο, ότι από τη στιγμή που θα κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους φάκελοι χρώματος κόκκινου, θα αρχίσει και η έντονη αμφισβήτηση για το τι θα ακολουθήσει.
Γιατί εμείς να τιμωρηθούμε και αυτοί όχι;
Θα είναι το απλό ερώτημα του κάθε οπαδού, ο οποίος σε κάθε απόφαση των αρμόδιων Αρχών που θα αποβαίνει σε βάρος της ομάδας του θα κάνει τις αναγκαίες συγκρίσεις και θα θέτει μπόλικα ερωτήματα.
Θα πει κανείς, ότι κάποια στιγμή η ίδια η Ομοσπονδία θα έπρεπε να θεσμοθετήσει κανονισμούς για ένα θέμα που ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας, έστω και αν τα γεγονότα βοούσαν και στη συνείδηση του κόσμου κάποιοι ήταν ήδη καταδικασμένοι.
Δεν είμαστε όμως κοινωνία έτοιμη να δεχτούμε τέτοιες αλλαγές, κυρίως όταν θα αφορούν τις δικές μας ομάδες ή δικούς μας ανθρώπους…
Δεχόμαστε πάντα αυτά που αφορούν τους άλλους και ζητούμε την παραδειγματική τους τιμωρία, όμως όταν αυτό αγγίζει τη δική μας ομάδα, τότε κάνουμε στροφή 180 μοιρών και δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας…
Αντίθετα, θεωρούμε ότι αν τιμωρηθούμε, είναι από εκδίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και από πιέσεις του παρασκηνίου και όχι γιατί κάποιοι από τον χώρο μας είναι μπλεγμένοι σε παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες.
Γι' αυτό και, πραγματικά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των αρμόδιων οργάνων της ΚΟΠ σε κάθε περίπτωση που θα έρχεται από την ΟΥΕΦΑ φάκελος χρώματος κόκκινου…
Θα πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση όλων, μικρών και μεγάλων, πλούσιων και φτωχών, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μια από τα ίδια, με το γενικότερο σκηνικό που επικρατεί εδώ και κάμποσα χρόνια στον ποδοσφαιρικό μας χώρο γενικότερα.
Κι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, ειδικά αν εφαρμοστούν κάποιες εκ των ποινών που προβλέπουν και αφαίρεση βαθμών και τιμωρία προέδρων και προπονητών.
Είναι σε μια λεπτή γραμμή που κινούμαστε και θα πρέπει να είμαστε όλοι, ειδικά αυτοί που είναι ταγμένοι να απονέμουν αθλητική δικαιοσύνη, πολύ προσεκτικοί και κυρίως δίκαιοι.
Καλύτερος βέβαια κριτής για όλους θα είναι ο κόσμος, που θα κρίνει σε βάθος χρόνου κατά πόσο κάτι αλλάζει επιτέλους σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, που αποτελεί σοβαρή πληγή στο ήδη λαβωμένο άθλημα του ποδοσφαίρου…
Κατά τα άλλα, άρχισε η δράση και στις μικρότερες κατηγορίες και γράψαμε και πριν από λίγες μέρες ότι θα πρέπει να προβάλλονται και αυτές οι ομάδες και να δίνεται από τους αρμοδίους η δέουσα σημασία, για να μην εξακολουθούν να νιώθουν σε αυτό τον χώρο ότι είναι παιδιά κατώτερου Θεού.
Εξακολουθώ να έχω επιφυλάξεις κατά πόσο θα αλλάξουν κάποια πράγματα, κάποιες συνήθειες που παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και πολλά χρόνια, όμως θεωρώ χρέος μου να υπενθυμίζω σε τακτά χρονικά διαστήματα την ύπαρξη σωματείων και σε αυτές τις κατηγορίες και την προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι να τις κρατήσουν ζωντανές.
Καλή Κυριακή σε όλους.

 


Top