Στέλιος Παπαμωϋσέως Το τρένο ΑΕΚ και οι λοιποί…

Το τρένο ΑΕΚ και οι λοιποί…Μπορεί να απομένουν άλλες 8 αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου και άλλες 10 πολύ πιο σημαντικές στη διαδικασία των μπαράζ, όμως δημιουργήθηκε ήδη μια εικόνα που θα χρειαστεί πολλά για να ανατραπεί στη συνέχεια.
Θα γράψω ξανά ότι ουδείς έχει αναδείξει από αυτή την εποχή την ομάδα της Λάρνακας σαν πρωταθλήτρια, γιατί και πρόωρο και ανεύθυνο θα ήταν, γνωρίζοντας και τους διώκτες της και την προδότρια του θεσμού των μπαράζ από το 2008, που εμφανίστηκαν στην ποδοσφαιρική μας ζωή.
Όμως, όπως και να το αντικρίσει κανείς, η ΑΕΚ έχει αποκτήσει μια τεράστια δυναμική, έχει εκτοξεύσει τη διαφορά στους έξι βαθμούς από τους πλησιέστερους διώκτες της και, κυρίως, συνεχίζει να βγάζει μια εικόνα πολύ σοβαρής, πειθαρχημένης αλλά και ποιοτικής ομάδας.
Όλα αυτά συν η δίψα που διακατέχει όλους στην πόλη του Ζήνωνα για να γράψουν ιστορία, της επιτρέπουν να ατενίζει ταπεινά μεν, αισιόδοξα δε το άμεσο μέλλον της.
Από την άλλη, οι λοιποί παραδοσιακοί διεκδικητές, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, πέρασαν ή και περνούν αγωνιστική κοιλιά και μπόλικες δυσκολίες που έχουν σχέση με το αγωνιστικό και όχι μόνο κομμάτι.
Η υφιστάμενη βαθμολογική διαφορά από την πρωτοπόρο ΑΕΚ μπορεί να μην είναι απαγορευτική για να συνεχίσουν να ελπίζουν ότι θα την γκρεμίσουν από την κορυφή, όμως θα πρέπει κάποιοι από αυτούς που ακολουθούν να κάνουν εντυπωσιακά σερί επιτυχιών, και κάποια στιγμή να κάνει τη δική της κοιλιά η σημερινή πρωτοπόρος…
Όλα αυτά θα απαντηθούν στην πορεία, πιθανόν στη διαδικασία των μπαράζ, όπου είναι και όλα τα λεφτά.
Επί του παρόντος, η ΑΕΚ δίκαια απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής και δικαίως ορέγεται ότι μπορεί να φτάσει στον πρώτο τίτλο πρωταθλητή από τη στιγμή της ίδρυσής της το 1994.
Σε ό,τι αφορά στα κάτω, όλα είναι ρευστά, καθώς πέραν της Αγίας Νάπας, που ουσιαστικά κάνει σχέδια και προγραμματισμό για τη Β κατηγορία στη νέα περίοδο, άλλες πέντε ομάδες τουλάχιστον φαίνεται να παλεύουν για αποφυγή, κατ' αρχάς της απευθείας διαβάθμισης και στη συνέχεια για να μην είναι αυτές οι ομάδες που θα βρεθούν στην πιο κάτω κατηγορία διαμέσου των μπαράζ.
Και συγκαταλέγονται σε αυτές τις ομάδες κυρίως παραδοσιακές στην Α κατηγορία, κάποιες από τις οποίες, όπως η ΑΕΛ και ο Ερμής, μας συνήθισαν σε διαφορετική πορεία στα τελευταία χρόνια.
Θα αναμένουμε και εδώ με μπόλικο ενδιαφέρον τη συνέχεια, όπως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα που θα βγάλουν οι νεοφερμένοι στην περίοδο μετεγγραφών του Ιανουάριου.
Κάποιοι ήδη από αυτούς πήραν χρόνο ή και φανέλα βασικού στις ομάδες τους και είναι σημαντικό το τι θα αλλάξουν με την όλη τους παρουσία στην κάθε ομάδα ξεχωριστά.
Αυτό, σε συνδυασμό με το βάθος που έχει η κάθε ομάδα στο ρόστερ της, πιθανόν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη που θα έχουν οι προσπάθειές της, είτε ανήκει στο πρώτο γκρουπ και θέλει τη διάκριση, είτε ανήκει στα κάτω και θέλει διακαώς τη σωτήρια της…
 


Top