Νάσιος Ορεινός Προηγείται ο Trump στους Ρεπουμπλικάνους

Προηγείται ο Trump στους ΡεπουμπλικάνουςTon Noέμβριο του 2016 θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αμερική όπου ως γνωστό θα αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος. Την κούρσα από πλευράς Δημοκρατικών ήδη διεκδικεί η Hillary Clinton. Για τους Δημοκρατικούς η μάχη είναι μάλλον ξεκάθαρη αφού δημοσκοπήσεις  παρουσιάζουν φαβορί στα Primaries τη Hillary Clinton η οποία φαίνεται να παίρνει ψήφο από 5 στους 10 Δημοκρατικούς, ενώ αρκετά πιο πίσω βρίσκεται ο  Γερουσιαστής του Βερμόντ, Βernie Sanders.   

Στους Ρεπουμπλικάνους τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και διερευνούν την άποψη των Ρεπουμπλικάνων, καταδεικνύουν, τουλάχιστο αυτή τη στιγμή, ότι η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων θα είναι δύσκολη και την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων  θα διεκδικήσουν 4 υποψήφιοι. Ο γνωστός επιχειρηματίας Donald Trump, ο διάσημος νευροχειρούργος Ben Carson, ο  Γερουσιαστής της Φλώριδα Marco Rubio, καθώς και ο Γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz. Βάσει δημοσκοπήσεων την κούρσα οδηγεί ο Donald Trump o οποίος διατηρεί μια διαφορά ασφαλείας, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 12-20 μονάδων ανάλογα με τη δημοσκόπηση, έναντι όλων των υπολοίπων οι οποίοι περιστρέφονται κοντά στο 15%

Ενδιαφέρον είναι και η μάχη στις γενικές εκλογές (general elections). Oι δημοσκοπήσεις, θεωρώντας δεδομένο πλέον ότι η Hillary Clinton θα πάρει το χρίσμα των δημοκρατικών, διερευνούν πλέον τα πιθανά σενάρια σε γενικό επίπεδο. Πάντως, σε δημοσκόπηση της ORC Poll που διενεργήθηκε για το CNN μεταξύ 27/11 – 1/12 του 2015, η Hillary Clinton δοκιμάζεται με όλους τους πιθανούς Ρεπουμπλικάνους ανθυποψηφίους της. Αυτή τη στιγμή λοιπόν φαίνεται να προηγείται ελαφρώς του Donald Trump και Ted Cruz, ταυτόχρονα φαίνεται να χάνει ελαφρώς από τον Ben Carson ενώ όσον αφορά τον Marco Rubio η κοινή γνώμη παρουσιάζεται διχοτομημένη.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική είναι πάντοτε ενδιαφέρον αφού κανείς μαθαίνει αρκετά όσον αφορά τις στρατηγικές των υποψηφίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα «debates», τα οποία ήδη έχουν αρχίσει, στα οποία οι υποψήφιοι παραθέτουν τις θέσεις τους και συζητούν μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι στην Αμερική τα «debates» αποτελούν κύριο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το εκλογικό σώμα. Σε αυτά τα «debates» το εκλογικό σώμα διαμορφώνει άποψη για ένα υποψήφιο εξού και οι εναλλαγές στα ποσοστά των υποψηφίων όπως τα έχω καταγράψει πιο πάνω. 


Top