Νάσιος Ορεινός Δημοσκοπήσεις

ΔημοσκοπήσειςΟι αποκεφαλισμοί, βομβαρδισμοί, εν ψυχρό εκτελέσεις και όλα όσα λαμβάνουν χώρα φοβίζουν και τον πιο αδιάφορο πολίτη.

Το θέμα διερευνάται δημοκοπικά εδώ και αρκετό καιρό. Δημοσκόπηση της NewsPoll για το CBS η οποία είχε διεξαχθεί μεταξύ 3-6 Οκτωβρίου του 2014 είχε τότε διερευνήσει σωρεία ερωτημάτων τα οποία έριξαν φως στο τι πίστευε η Αμερικανική κοινή γνώμη. Αρχικά, 9 στους 10 Αμερικάνους ήταν τότε αρκετά ή έστω λίγο ενήμεροι για τον αποκεφαλισμό Αμερικανών δημοσιογράφων και γενικά για τις ενέργειες του ISIS κάτι που καταδείκνυε ότι το θέμα απασχολούσε έντονα την κοινή γνώμη στην Αμερική. Σε ερώτημα κατά πόσο το ISIS αποτελούσε σημαντική ή ασήμαντη απειλή για την ασφάλεια της Αμερικής, 6 στους 10 Αμερικανούς θεωρούσαν τότε το ISIS ως σημαντική απειλή, ενώ μόνο το 14% θεωρούσε ότι δεν αποτελούσε καμία απειλή.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί ήταν υπέρ των αεροπορικών επιδρομών. Συγκεκριμένα, το 73% δήλωνε υπέρ, ενώ μόλις το 21% εναντίον. Σημαντικότατο εύρημα αποτέλεσε η χρήση χερσαίων δυνάμεων με την Αμερικανική κοινή γνώμη να παρουσιαζόταν τότε ελαφρώς αρνητική. Το 44% παρουσιαζόταν υπέρ της επίθεσης ενώ το 50% εναντίον. Σημειώνεται όμως ότι, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 το ποσοστό όσων δήλωναν υπέρ καταγραφόταν στο 39% και όσον δήλωναν εναντίον στο 55%. Συνεπώς, φαίνεται ότι με όσα διαδραματίστηκαν τότε η χερσαία επίθεση είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος στους Αμερικανούς. Ενδιαφέρον όμως ήταν το γεγονός ότι το 65% θεωρούσε από τότε ότι η χρήση χερσαίων δυνάμεων ήταν απαραίτητη για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών.

Παρόλο δηλαδή που μια σημαντική μερίδα δεν επιθυμούσε την χρήση χερσαίων δυνάμεων, εντούτοις γνώριζε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Αντιλαμβανόταν όμως ότι η ανάμειξη της Αμερικής θα είναι χρονοβόρα και υψηλή σε κόστος κάτι που ανησυχεί τον Αμερικανό πολίτη. Τώρα, δημοσκόπηση του Quinnipiac University η οποία διεξήχθητε μεταξύ 20-25 Αυγούστου του 2015 κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών που επιθυμούν χερσαία επέμβαση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικής ψήφου στη χρήση χερσαίων δυνάμεων έχει καταγραφεί στο 52% έναντι 41% που έχει αντίθετη άποψη. Συνεπώς, η κοινή γνώμη παρουσιάζεται τώρα θετικότερη. Η άποψη αυτή είναι πιο δυνατή ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 73% των Ρεπουμπλικάνων επιθυμεί την αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε αντίθεση με τους δημοκρατικούς των οποίων η πλειοψηφία δεν την επιθυμεί. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι τελικά η χερσαία επέμβαση δεν θα αποφευχθεί. Δημοσκόπηση της ORC Poll για το CNN η οποία διεξήχθη μεταξύ 13-16 Αυγούστου του 2015 καταδεικνύει ότι το 75% θεωρεί αρκετά ή κάπως πιθανό να υπάρξει τελικά χερσαία επέμβαση. Το αντίστοιχο ποσοστό την 31η Μαΐου του 2015 καταγραφόταν στο 70%.  


Top