Νάσιος Ορεινός Η δημοσκόπηση για το κυπριακό

Η δημοσκόπηση για το κυπριακόΣημαντικότερη πτυχή για τους Ε/κ όπως καταγράφεται είναι η ασφάλεια. 40% θεωρεί ακριβώς την ασφάλεια ως τη σημαντικότερη πτυχή, ενώ ακολουθεί το περιουσιακό (34.8%), η διατήρηση της κυπριακής δημοκρατίας (28.4%) και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (26%). Σημαντικά θέματα θα έλεγα είναι και το Εδαφικό (20%) και οι εγγυήσεις (14.3%). Εάν όμως έβαζα κάτω από την ασφάλεια η οποία είναι μια σύνθετη παράμετρος και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις, τις οποίες θεωρώ ως παράμερους που αφορούν την ασφάλεια, τότε το ποσοστό που αφορά την ασφάλεια ανεβαίνει στο 80% που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ θεωρεί ως σημαντικότερη πτυχή την ασφάλεια. Αυτό μας επιβεβαιώνει αυτή τη έρευνα.

Αυτές οι παράμετροι όχι μόνο προτάσσονται ως οι σημαντικότερες από τους ερωτηθέντες στο συγκεκριμένο ερώτημα αλλά όταν αυτοί ρωτούνται εάν θα τις αποδέχονταν μια προς μία ξεχωριστά η μεγάλη πλειοψηφία λέει "Όχι". 

Θα ήθελα να τονίσω ότι, βάσει και της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό ποσοστό τοποθετείται αρνητικά σε κάθε παράμετρο μάλιστα εκτιμώ ότι μιλούμε για τα ίδια άτομα, δηλαδή στην κοινωνία υπάρχει μια ομάδα ατόμων η οποία αποτελεί τηνπλειοψηφία των Ε/κ και η οποία ξεκάθαρα απορρίπτει τυχόν σχέδιο το οποίο θα εμπεριέχει αυτές τις παραμέτρους. Θα οριοθετούσα αυτή την πλειοψηφία στο 60%περίπου και από εκεί και πέρα αυτό το ρεύμα αυξάνεται ανάλογα με την παράμετρο και φτάνει μέχρι και το 90%.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των οπαδών στα κόμματα, γιατί έχει μια σημασία, επισημαίνω ότι υπάρχει σήμερα σε όλα τα κόμματα ένας ευρύτατος κύκλος πολιτών που τοποθετείται αρνητικά σε όλες τις παραμέτρους, δηλαδή διαπερνά όλα τα κόμματα. Θετικότερα όμως στις διάφορες παραμέτρους τοποθετούνται οι οπαδοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ανάλογα με το ερώτημα, ενώ σε γενικές γραμμές οι οπαδοί των άλλων κομμάτων παρουσιάζονται πιο αρνητικοί ανάλογα με την περίπτωση. 


Top