Νάσιος Ορεινός Δεν αποκλείεται πρωτιά της ΝΔ

Δεν αποκλείεται πρωτιά της ΝΔΘα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραιτηθεί και βάσει αυτής της παραίτησης έχουν προκυρηχθεί εκλογές. Ο λόγος της παραίτησης του είναι γιατί έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δηλαδή, όσοι τον στήριζαν ήταν λιγότεροι από150, μάλιστα έχασε και τη δεδηλωμένη, δηλαδή το «κρίσιμο χαμηλό» των 120 εδρών, κάτω του οποίου συνηθίζεται στην Ελλάδα να λέγεται ότι μια κυβέρνηση έχει απολέσει πια την δεδηλωμένη, δηλαδή την αποδοχή του εκλογικού σώματος. Ως εκ τούτου οφείλει, όχι από υποχρέωση αλλά τυπικά, να προσφύγει ξανά στις κάλπες. Αυτό έχει μια σημασία γιατί πολιτικά δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία είχε ξεκινήσει προ 7 μηνών, έχει αποτύχει. Πολιτικά ομιλούντες, στόχος της «Λαϊκής Ενότητας» του κ. Λαφαζάνη είναι να ρίξει τον Τσίπρα, ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μνημονίου από την αριστερά. Την ίδια ώρα η ξαφνική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές σκοπό είχε να αιφνιδιάσει τον κ. Λαφαζάνη ώστε να μην μπορέσει να οργανώσει το νέο του κόμμα. Πάντως, δημοσκoπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν τη «Λαϊκή Ενότητα» κοντά στο 4% μόλις 20 μέρες πριν τις εκλογές. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φωνές όπως αυτή του κ. Μειμαράκη ο οποίος δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει την εθελούσια έξοδο ώστε να χάσει τις εκλογές και να φύγει.

Πιθανά σενάρια

Tρία φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι τα πιθανά σενάρια όσο αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, με το 2ο και το 3ο να είναι μάλλον πιθανότερα. Το πρώτο σενάριο βασίζεται στην πιθανή αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και τη μείωση του ποσοστού της ΝΔ, όπως αυτή έχει καταγραφεί σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Βάσει αυτών των δημοσκοπήσεων η ψαλίδα των δύο κομμάτων, πριν βέβαια τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανοίξει. Βάσει αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέρχεται πρώτο κόμμα, και παρά τη διάσπαση, καταγράφει αρκετό ποσοστό και μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ λαμβάνει αρκετές έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση. 

Σε περίπτωση πρωτιάς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί ακόμα και εάν οι ΑΝ.ΕΛ εισέλθουν στη βουλή δεν θα βγαίνουν οι έδρες. Πολύ πιο εύκολα αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ αφού θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, νοουμένου βέβαια ότι θα έρθει πρώτο κόμμα. Αυτό ενδέχεται να ωθήσει μερίδα του εκλογικού σώματος προς τη ΝΔ με την ελπίδα να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές, στοιχείο που είναι σαφώς υπέρ της ΝΔ. Συνεπώς, το δεύτερο σενάριο επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να εξέλθει πρώτο κόμμα, άρα να πάρει και το bonus των 50 εδρών αλλά λαμβάνει λιγότερες έδρες από αυτές του Ιανουαρίου, συνεπώς η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ δεν του επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εκτός και εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 3ο κόμμα όπως για παράδειγμα το Ποτάμι. Να σημειωθεί ότι βάσει των ποσοτών του στις πρόσφατες βουλευτικές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 έδρες και οι ΑΝ.ΕΛ 13, σύνολο 162. Σε αυτό το σενάριο ακόμα και όταν η δεύτερη διερευνητική εντολή πάει στη ΝΔ ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι επίσης δύσκολος αφού δεν βγαίνουν οι έδρες. Αποτέλεσμα είναι ενδεχομένως οι επαναληπτικές εκλογές.

Ένα τρίτο και αρκετά πιθανό σενάριο δίδει την πιθανότητα στην ΝΔ να πάρει την πρωτιά, ιδιαίτερα εάν θεωρηθεί ότι τα ποσοστά των κομμάτων δεν έχουν διαφοροποιηθεί από αυτά των πρόσφατων βουλευτικών του Ιανουρίου. Να σημειωθεί ότι, παρότι σε ποσοστό η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ  και ΝΔ ήταν στις 8 μονάδες, σε ψήφους η διαφορά ήταν στις 527,249 σε ένα εκλογικό σώμα των 10 εκατομμυρίων. Λαμβανομένου και της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και της δημιουργίας του νέου σχηματισμού του κ. Λαφαζάνη, είναι σίγουρο ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μειωμένο, το θέμα είναι μέχρι που. Εάν η «Λαϊκή Ενότητα» κινηθεί στο 4% και με το ενδεχόμενο να σχηματίσει κόμμα η Ζωή Κονσταντοπούλου, αυτό θα σήμαινε ίσως την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο ποσοστό της ΝΔ με τη μάχη των δύο για την πρωτιά να είναι ανοικτή. Εάν η ΝΔ πάρει την πρωτιά ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις έδρες που θα λάβει τόσο αυτή όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΠΟΤΑΜΙ  το οποίο είναι το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν οι τρείς αθροίσουν 150+ έδρες τότε κανείς δεν θα απέκλειε την επαναφορά της ΝΔ στην πρωθυπουργία.


Top