Νάσιος Ορεινός Μεροληπτική η διατύπωση του δημοψηφίσματος

Μεροληπτική η διατύπωση του δημοψηφίσματοςΈχω διαβάσει το σχόλιο του συνταγματολόγου, πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Μανιτάκη, όπως αυτό έχει δημοσιευτεί σε άρθρο στο newsit.

Ο κύριος Μανιτάκης εξηγεί ότι  η διατύπωση  είναι μεροληπτική.  Οφείλω να συμφωνήσω για δύο λόγους. Πρώτο, το ερώτημα είναι ανισσόροπο, δηλαδή δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της αρνητικής και θετικής θέσης, μάλιστα το ερώτημα είναι μεροληπτικό σε πρώτη φάση υπέρ του "Ναι".

Δεύτερο, υπόκειται σε μεροληψία σειράς. Μεροληψία σειράς σημαίνει ότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται είτε διάφορες αναφορές είτε οι θέσεις σε ένα ψηφοδέλτιο οδηγεί σε μεροληπτικές επιλογές. Από πλευράς σειράς το ερώτημα καθίσταται μεροληπτικό υπέρ του "Όχι".

Συνεπώς, το ερώτημα καθώς και οι θέσεις, επιστημονικά πάντοτε ομιλούντες, δεν διασφαλίζουν την αμεροληψία και κατευθύνουν τους ψηφοφόρους, χωρίς να υπονοώ ότι αυτό γίνεται συνειδητά.

Για να διασφαλιζόταν η αμεροληψία του ερωτήματος θα έπρεπε να ήταν ως εξής «Πρέπει να γίνει αποδεκτό ή όχι το σχέδιο συμφωνίας…», ταυτόχρονα θα έπρεπε να γινόταν εκτύπωση ψηφοδελτίων όπου θα άλλαζε η σειρά των θέσεων, δηλαδή του Ναι, και του Όχι ώστε να αποφευγόταν η πρόταξη του Όχι.


Top