Νάσιος Ορεινός Hillary Clinton vs Jeb Bush

Hillary Clinton vs Jeb BushΗ σεναριολογία δίδει και παίρνει όσον αφορά τα ονόματα που ενδέχεται να διεκδικήσουν το χρίσμα του προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από τις φήμες των τελευταίων ετών για κάθοδο της Hillary στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η ίδια έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα της. Η φήμη μάλιστα ότι η Hillary παραιτήθηκε από υπουργός εξωτερικών ώστε να προετοιμαστεί για τις προεδρικές του 2016 είναι πλέον γεγονός. Τώρα, όσον αφορά τη διαδικασία, ο υποψήφιος τόσο των ρεπουμπλικάνων αλλά και των δημοκρατικών θα πάρει το χρίσμα μέσα από τις προκριματικές εκλογές, τα λεγόμενα (primaries), όπου τα μέλη θα ψηφίσουν ώστε να εκλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. 

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές Ιουνίου και διερευνούν την άποψη των Ρεπουμπλικάνων, καταδεικνύουν, τουλάχιστο αυτή τη στιγμή, ότι η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων θα είναι δύσκολη και την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων  θα διεκδικήσουν 4-5 υποψήφιοι. Ο πρώην κυβερνήτης της Φλώριδα Jeb Bush και αδελφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο Scott Walker κυβερνήτης του Wisconsin, ο  Marco Rubio Γερουσιαστής της Φλώριδα, ο Γερουσιαστής του Kentucky Rand Paul,  καθώς και ο πρώην κυβερνήτης του Arkansas Mike Huckabee. Σημειώνεται ότι ο Jeb Bush αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του πολύ σύντομα και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι ο πατέρας και αδελφός του υπήρξαν πρώην πρόεδροι των HΠΑ.

Για τους Δημοκρατικούς η μάχη είναι πιο ξεκάθαρη αφού αντίστοιχες δημοσκοπήσεις  παρουσιάζουν φαβορί στα Primaries τη Hillary Clinton η οποία φαίνεται να παίρνει ψήφο από το 6 στους 10 Δημοκρατικούς, ενώ αρκετά πιο πίσω βρίσκεται ο  αντιπρόεδρος Joe Biden και ο Βernie Sanders.

Ενδιαφέρον είναι και η μάχη στις γενικές εκλογές (general elections). Oι δημοσκοπήσεις, θεωρώντας δεδομένο πλέον ότι η Hillary Clinton θα πάρει το χρίσμα των δημοκρατικών, διερευνούν πλέον τα πιθανά σενάρια σε γενικό επίπεδο. Πάντως, η Hillary Clinton φαίνεται να προηγείται αυτή τη στιγμή του Jeb Bush στην προτίμηση των Αμερικανών, ενώ στα υπόλοιπα σενάρια, εναντίον του Rand Paul, Scott Walker, και Marco Rubio η κοινή γνώμη παρουσιάζεται διχοτομημένη με πολύ ελαφριά πλειοψηφία υπέρ της Hillary.

Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι πολύ πιθανό να έχουμε μάχη Clinton-Bush κάτι που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη πιθανότητα για πρώτη φορά οι ΗΠΑ να εκλέξουν γυναίκα πρόεδρο. 


Top