Νάσιος Ορεινός Πόσο εύκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις;

Πόσο εύκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις;Ο κ. Ακκιντζί θα κριθεί στην πράξη και ορθό είναι κανείς να αναμένει τι θα πράξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας όμως υπόψη τη δήλωση του ιδίου, ότι θα εργαστεί για λύση, αλλά την ίδια ώρα  θα πρέπει να διασφαλίσει και τα συμφέροντα του λαού του. Με λίγα λόγια, είναι σημαντική η λύση και θα την επιδιώξει, αλλά δεν θα απεμπολήσει τα συμφέροντα των Τ/κ. Το ίδιο ελπίζει και η Ε/κ πλευρά ότι θα πράξει και ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως και να κάνει κανείς την εξίσωση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα έχει τον καθοριστικό ρόλο εξάλλου, πάντοτε τον είχε. Θα πρέπει λοιπόν κανείς να γνωρίζει και ποια είναι τα σχέδια Ερντογάν και πως αυτά θα επηρεάσουν.

Αλλαγή πολιτεύματος

Έχει τονιστεί ότι oι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και γενικά το αποτέλεσμα υπήρξε κομβικό με δεδομένο ότι ο Ερντογάν στοχεύει στην αναθεώρηση του συντάγματος και την μεταβολή του πολιτεύματος της Τουρκίας σε προεδρικό, όπου ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα, ενώ θα έχει αυξημένο ρόλο και σε σχέση με τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 θα στοχεύσει είτε να συγκεντρώσει τα 3/5 των εδρών της λεγόμενης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (330 από συνόλου 550) ώστε να έχει δικαίωμα να καταρτίσει νέο σύνταγμα το οποίο θα μπει σε δημοψήφισμα, είτε να πάρει τα 2/3 των εδρών (περίπου 367 έδρες) ώστε να φτιάξει το σύνταγμα και να το περάσει από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υποχρεούται να το θέσει σε δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι στις βουλευτικές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έλαβε 327 έδρες και δεν είχε καταφέρει να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 στην εθνοσυνέλευση, το αποτέλεσμα όμως των πρόσφατων προεδρικών τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά του δίδει, έστω και εν μέρει, το δικαίωμα να ελπίζει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Εάν λοιπόν, το πιο πάνω υλοποιηθεί τότε δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Ερντογάν θα έχει ο ίδιος τέτοιες εξουσίες οι οποίες θα του επιτρέπουν να ορίσει εάν θα υπάρξει λύση και ποια θα είναι αυτή, έχοντας πάντοτε στο μυαλό και το φυσικό αέριο. Φτάνει να θυμάται κανείς ότι ενώ ο κ. Ακκιντζί είχε αρχικά συμφωνήσει σε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ξαφνικά παρέστει ανάγκη να προηγηθεί συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν.


Top