Νάσιος Ορεινός Εκλογές στην Ελλάδα - 2η ψηφοφορία

Εκλογές στην Ελλάδα - 2η ψηφοφορίαΕντυπωσιακή ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα τη βδομάδα που πέρασε, στην έξοδο του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση την οποία αποκάλεσε «Σαμαράς Exit». Από την πλευρά της η κυβέρνηση ποντάρει και πάλι στο φόβο των πολιτών από τυχόν έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Μάλιστα τη βδομάδα που πέρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στα Ιωάννινα με αφορμή την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, υπερτόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία εκφράζοντας ανησυχία για τυχόν παρέκκλιση. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην επικείμενη αξιολόγηση του μνημονίου από πλευράς Τρόικας και στην κάθοδο νέων μέτρων. Φαίνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και καλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να βρει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων κάτι που κάνει απαραίτητη τη συμφωνία με την τρόικα. Συνεπώς, τα πιο πάνω φαίνεται να υπήρξαν και η αιτία για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει επισπεύσει την εκλογή προέδρου. Ενόψει αυτής της αξιολόγησης και ενώ φαίνεται ότι θα πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο κ. Σαμαράς επέλεξε φαίνεται, είτε να περάσει νικηφόρα από την εκλογή προέδρου ώστε να πάρει έμμεση εντολή από τη βουλή, είτε να πάει η χώρα σε εκλογές και η νέα κυβέρνηση να καλεστεί να διαπραγματευθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές, κυρίως ανεξάρτητοι, ενδέχεται σε περίπτωση εκλογών να παραμείνουν εκτός βουλής. Αυτό ενδέχεται να δουλέψει ως μοχλός για να συναινέσουν στην εκλογή του κ. Δήμα, έστω και στην 3η ψηφοφορία.

Εκλογική Διαδικασία

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας εκλέγεται από τη βουλή των Ελλήνων με πεντατετή θητεία  ενώ οι υποψήφιοι προτείνονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η όλη διαδικασία γίνεται σε δύο φάσεις και προβλέπει 6 ψηφοφορίες. Στην πρώτη φάση προβλέπονται 3 ψηφοφορίες και άλλες 3 ψηφοφορίες στη δεύτερη φάση. Εάν ο πρόεδρος της δημοκρατίας δηλώσει αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντα του  ή σε περίπτωση  που παραιτηθεί ή αποβιώσει, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση στην οποία η βουλή θα αποφασίσει και θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας, πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 από συνόλου 300 βουλευτών. Αν στην πρώτη συνεδρία δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται 5 μέρες αργότερα όπου στην μεν 2η από αυτές πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει και πάλι τα 2/3, δηλαδή 200 από συνόλου 300 βουλευτών, ενώ στην 3η ψηφοφορία απαιτούνται πλέον τα 3/5 του συνόλου, δηλαδή 180. Η 1η ψηφοφορία ως γνωστό έχει διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου ενώ οι άλλες δύο έχουν οριστεί στις 23 και 29 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ψηφοφοριών θα μπορούσε να αλλάξει ο υποψήφιος ενώ η ψηφοφορία είναι ονομαστική και φανερή. Εάν μετά από συνολικά 3 συνεδρίες δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει εκλογή προέδρου η βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτή πλέον αποτελεί την δεύτερη φάση στην οποία η νέα βουλή θα καλεστεί να εκλέξει πρόεδρο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται η συγκατάθεση του πρωθυπουργού για σκοπούς διάλυσης της βουλής. Στην 4η ψηφοφορία λοιπόν απαιτούνται επίσης 180 ψήφοι, ενώ στην 5η πάμε πλέον στην απλή πλειοψηφία, δηλαδή στις 151 ψήφους. Στην 6η και τελευταία ψηφοφορία δεν επιτρέπεται η αλλαγή υποψηφιοτήτων αλλά λαμβάνουν μέρος οι δύο επικρατέστερες υποψηφιότητες της 5ης ψηφοφορίας και για την εκλογή απαιτείται απλή πλειοψηφία και πάλι. 

Αποτελέσματα 1ης ψηφοφορίας

Η 1η ψηφοφορία λοιπόν δεν έχει εκλέξει πρόεδρο αφού δεν κατέστει δυνατό να συμπληρωθούν τα 2/3 συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι. Σε αυτή την ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα έλαβε 160 θετικές ψήφους, 135 βουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ 5 από τους βουλευτές δεν βρέθηκαν στο κοινοβούλιο. Πληροφορίες φέρνουν τον Σταύρο Δήμα να έχει λάβει 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς και 5 από ανεξάρτητους βουλευτές.
 


Top