Νάσιος Ορεινός Τι πήγε λάθος στα Exit Polls στις ΗΠΑ

Τι πήγε λάθος στα Exit Polls στις ΗΠΑΣύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, της 5ης Νοεμβρίου του 2014, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα exit polls απέτυχαν. Για παράδειγμα, στην Βιρτζίνια ο Γερουσιαστής των Δημοκρατιών Mark Warner κέρδισε με λιγότερο από 1 μονάδα ενώ οι δημοσκοπήσεις του έδιναν νίκη με διψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα κατέγραψε ποσοστό 49.2% ενώ ο Ρεπουμλικάνος Εd Gillespie έλαβε 48.4%.

Ο λόγος της αποτυχίας υπήρξε και πάλι η «αποχή» και η πρώτη εκτίμηση της αποτυχίας είναι ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να πάνε στην κάλπη.

Από πλευράς δημοκρατικών προεκλογικά υπήρχε πίστη ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν και τώρα υποεκτιμήσει την ψήφο των δημοκρατικών υπερ-εκπροσωπώντας κυρίως τους λευκούς οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και οι οποίοι δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου Obama. Κάτι παρόμοιο είχε λάβει χώρα και το 2012, συνεπώς οι Δημοκρατικοί έλπιζαν ότι θα γινόταν ανατροπή τη μέρα των εκλογών.

Σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, έχει προεκλογικά υποεκτιμηθεί η ψήφος των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αποτυχία εκτίμησης της προσέλευσης κυρίως των Δημοκρατικών. Φαίνεται ότι οι αναλυτές έχουν χρησιμοποιήσει μοντέλα πρόβλεψης τα οποία δεν κατέγραψαν ορθά την αποχή των Δημοκρατικών. Τα μοντέλα φαίνεται να βασίστηκαν στην προηγούμενη ψήφο, κυρίως στην προσέλευση των Δημοκρατικών του 2012, για την οποία το επιτελείο Obama είχε δουλέψει σκληρά. Φαίνεται όμως ότι η προσέλευση την Δημοκρατικών, και αυτό που λέμε “get-out-the-vote”, σε αυτές τις εκλογές δεν λειτούργησε.


Top